Υπάρχουν ορισμένοι μύθοι για την υγεία που όλοι πιστεύουμε είτε από τη γιαγιά μας, τη μαμά μας, κάποιον γνωστό μας αλλά δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

Ο καθένας θα σου μιλήσει για ένα γιατροσόφι, θα σου πει τι μπορείς να κάνεις στη μια περίπτωση ή την άλλη και φυσικά το λέει επειδή θέλει να σε βοηθήσει. Ωστόσο, γι΄αυτό υπάρχουν οι ειδικοί που σου λένε πως υπάρχουν μύθοι για την υγεία που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις.

Για παράδειγμα, ορισμένες απόψεις όπως ότι τα φαγητά χωρίς γλουτένη είναι τα καλύτερα και ότι πρέπει να πίνεις νερό μόνο 30 λεπτά μετά το γεύμα σου, δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

Μύθοι για την υγεία που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Η γλουτένη κάνει κακό στην υγεία σου

Οι επιστήμονες συνέκριναν περισσότερα από 650 προϊόντα χωρίς γλουτένη με προϊόντα με γλουτένη και διαπίστωσαν πως αυτά χωρίς γλουτένη έχουν περισσότερες θερμίδες, ζάχαρη, λίπος και λιγότερες πρωτεΐνες. Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να τρώνε τρόφιμα χωρίς γλουτένη γιατί έχουν δυσανεξία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τους υγιείς ανθρώπους μπορεί να τους βλάψει.

Υπάρχουν φαγητά με αρνητικές θερμίδες

Το σέλινο, το γκρέιπφρουτ, το μπρόκολο, οι ντομάτες και τα αγγούρια ονομάζονται τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτό. Παρά τις χαμηλές θερμίδες, το σώμα χρειάζεται λιγότερη ενέργεια από το συνηθισμένο. Αυτό δεν σημαίνει πως τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν αρνητικές θερμίδες, αλλά πως αυτά τα προϊόντα έχουν πολύ νερό και ίνες που δεν απαιτούν μεγάλη ποσότητα ενέργειας για την πέψη.

Δεν πρέπει να πίνεις νερό ενώ τρως

μύθοι για την υγεία

Unsplash/Ethan Sykes

Όλο το νερό που πίνεις ενώ τρως, βοηθά να “φύγουν” τα κομμάτια φαγητού από τον οισοφάγο στο στομάχι. Παράλληλα, “διαλύει” μεγάλα κομμάτια τροφής και παράγει οξέα σε αυτό, ενώ αραιώνει την έκκριση του γαστρικού υγρού και δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία του στομάχου. Ένα ποτήρι νερό μπορεί να σε βοηθήσει στην καλύτερη πέψη του φαγητού.

Το σαπούνι μεταδίδει βακτήρια

Κανένα σαπούνι δεν μεταδίδει βακτήρια αλλά είναι πάντα ασφαλές. Και οι επιστήμονες λένε πως κανένα σαπούνι δεν μπορεί να σου προκαλέσει προβλήματα στην υγεία, όποιος κι αν το έχει χρησιμοποιήσει πριν από σένα!

Τα αποσμητικά είναι επικίνδυνα

μύθοι για την υγεία

iStock

Τα αποσμητικά είναι αποτελεσματικά μόνο όταν μπλοκάρουν τους πόρους από τους οποίους εξέρχεται ο ιδρώτας. Πολλοί πιστεύουν πως τα αποσμητικά μπορούν να προκαλέσουν νεφρικές παθήσεις, κάτι που οι επιστήμονες ακυρώνουν, εξηγώντας πως είναι αδύνατο το δέρμα να απορροφήσει τόσο πολύ aluminum (που περιέχει το αποσμητικό) και να βλάψει τα νεφρά. Το ίδιο ισχύει και για τον καρκίνο του μαστού.

Πρέπει να κάνεις τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα

Αυτό ο αριθμός είναι τυχαίος και δημιουργήθηκε από τους Ιάπωνες για να προωθήσουν ένα βηματομετρητή. Μια απότομη αύξηση της δραστηριότητας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για άτομα με χρόνια νοσήματα, ηλικιωμένους, άτομα με διαβήτη και όσους έχουν συνηθίσει μια καθιστική ζωή. Για να παραμείνεις υγιής και σε φόρμα αρκούν 5.000 με 8.000 βήματα κάθε μέρα.

Διαβάστε επίσης:

Μύθοι και αλήθειες που όλες οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν για την ευαίσθητη περιοχή

Photo: © AllaSerebrina / depositphotos  © bacho123456 / depositphotos