Γιατί πονάει το στομάχι σου; Οι λόγοι μπορεί να είναι διαφορετικοί. Μπορεί να νιώθεις απλώς ναυτία, μπορεί να οφείλεται στην περίοδό σου ή μπορεί απλώς να νιώθεις φουσκωμένος. Και πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την κάθε περίπτωση ξεχωριστά;

Γιατί πονάει το στομάχι σου; Αρχικά για να εντοπίσεις την πηγή του κακού είναι σημαντικό να προσδιορίσεις το πώς νιώθεις. Είναι ένα φούσκωμα, μια “ξινίλα”, ναυτία ή συνδέεται και με άλλα συμπτώματα όπως με διάρροια και την περίοδο;

Γιατί πονάει το στομάχι σου και πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την κάθε περίπτωση;

Αν έχεις διάρροια

Ένας πιθανός λόγος μπορεί να είναι η τροφική δηλητηρίαση, η οποία σου προκαλεί διάρροια και φυσικά πόνους στο στομάχι σου. Και αυτό γιατί το σώμα σου προσπαθεί να προσαρμόσει το νέο βακτήριο στο φαγητό.

Πώς μπορείς να το διορθώσεις γρήγορα; Για την τροφική δηλητηρίαση, δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τον χρόνο. Πρέπει να περάσεις χρόνος ώστε να το σώμα σου να αποβάλλει τις τοξίνες. Και δεν υπάρχει μια άμεση λύση.

Αν η περίοδος προκαλεί προβλήματα στο στομάχι σου

Φυσικά, οι κράμπες είναι αναμενόμενες, αλλά η ναυτία, ο πόνος στο στομάχι και η διάρροια; Δεν είναι τόσο ωραία αλλά είναι φυσιολογικά.

Οι ορμόνες προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα, η οποία προκαλεί κράμπες και είναι φυσιολογικό το στομάχι σου να πονάει. Τι μπορείς να κάνεις; Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορεί να σώσουν την κατάσταση, ωστόσο πρέπει να ρωτήσεις τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σου.

Αν νιώθεις φουσκωμένος

Αυτό το ενοχλητικό φούσκωμα στην κοιλιά που δεν σε αφήνει να κάνεις τίποτα. Προσπάθησε να μείνεις μακριά από τα αλμυρά φαγητά, καθώς έχεις ανάγκη από νερό και προσπάθησε να αποφύγεις φαγητά όπως το μπρόκολο και τα φασόλια. Αντ’ αυτού ένα γιαουρτάκι μπορεί να βοηθήσει το πεπτικό σου!

Αν έχεις ναυτία

Αν δεν είσαι έγκυος και δεν είσαι άρρωστη, τότε τα πράγματα θα λυθούν εύκολα. Τι μπορείς να κάνεις; Τζίντζερ είναι η λύση. Δεν έχει ακόμα αποδειχθεί γιατί το τζίντζερ σε βοηθά τόσο πολύ αλλά δεν μας νοιάζει και τόσο τελικά αφού κάνει τη δουλειά του! Τζίντζερ με νερό και λίγο μέλι είναι αυτό που χρειάζεσαι!

Αν πονάς μετά την κατανάλωση φαγητού

Αν πονάς μετά την κατανάλωση φαγητού, τότε είτε έχεις καταναλώσει junk food, είτε έχεις φάει πολύ γρήγορα! Επομένως, γνωρίζεις ήδη τι πρέπει να “κόψεις”.

Αν πονάς υπερβολικά και για μεγάλο διάστημα, ίσως θα χρειαστεί να επισκεφτείς τον γιατρό σου.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι το φολικό οξύ και γιατί είναι τόσο σημαντικό για την υγεία σου;

Credits: Dragana_Gordic / Freepik