Πριν πάρεις ένα αντιβιοτικό, ίσως έχεις κι εσύ αυτή τη συνήθεια να διαβάζεις το χαρτάκι για να δεις ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να σου προκαλέσει. Οι αρνητικές επιδράσεις των αντιβιοτικών είναι αρκετές και πρέπει να τις γνωρίζεις.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως ανάμεσα στις αρνητικές επιδράσεις των αντιβιοτικών είναι η ναυτία και η διάρροια. Ωστόσο, δεν περιορίζονται σε αυτές. Κι εσύ πρέπει να είσαι ενήμερος και προετοιμασμένος.

Όλες οι αρνητικές επιδράσεις των αντιβιοτικών

Μυκητιακή μόλυνση

Τα αντιβιοτικά αλλάζουν το περιβάλλον των βακτηρίων στον οργανισμό μας και γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις. Μπορεί να εμφανιστούν στο στόμα, στο δέρμα ή κάτω από τα νύχια.

Τι πρέπει να κάνεις; Θα πρέπει να αρχίσεις να παίρνεις αντιμυκητιασικά φάρμακα μαζί με αντιβιοτικά.

Αλλάζουν το χρώμα στα δόντια

αρνητικές επιδράσεις των αντιβιοτικών

Η τετρακυκλίνη μπορεί να οδηγήσει σε χρωματισμό των δοντιών σε παιδιά έως και 8 ετών. Και αν μια έγκυος παίρνει αντιβιοτικά, υπάρχει μια πιθανότητα το μωρό να έχει προβλήματα με το σμάλτο των δοντιών.

Πυρετός

Πώς γίνεται τα αντιβιοτικά να σου προκαλούν πυρετό; Είναι εξαιρετικά σπάνιο, αλλά αν παρατηρήσεις ότι έχεις πυρετό αφού πήρες αντιβιοτικά τότε μάλλον έχει αλλεργία στο συγκεκριμένο αντιβιοτικό.

Ο πυρετός φυσικά θα φύγει από μόνος του πολύ γρήγορα και δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Αν επιμένει καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου.

Αλλεργική αντίδραση

αρνητικές επιδράσεις των αντιβιοτικών

Ένα απ’ τα πιο σημαντικά συμπτώματα είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις στα αντιβιοτικά. Αν κάποιος είναι αλλεργικός, τότε τα αντιβιοτικά μπορεί να του προκαλέσουν φαγούρα, πρησμένα βλέφαρα, χείλη, γλώσσα.  Μερικές φορές σε καταστάσεις όπως αυτές, μια δόση αδρεναλίνης μπορεί να σώσει ένα άτομο.

Είναι σημαντικό να ενημερώσεις τον γιατρό σου για τις αλλεργίες που έχεις πριν ξεκινήσει μια αντιβίωση.

Ευαισθησία στον ήλιο

Μερικά αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Αυτό σημαίνει πως αν παίρνεις αντιβιοτικά και εκτίθεσαι στον ήλιο, μπορεί να καείς, ακόμη κι αν έχεις βάλει αντηλιακό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα ήταν εκτός από ένα δυνατό αντηλιακό, να αποφεύγεις τον ήλιο και να καλύπτεις το δέρμα με ρούχα.

Πονοκέφαλοι και ζαλάδες

αρνητικές επιδράσεις των αντιβιοτικών

Οι πονοκέφαλοι και οι ζαλάδες ίσως είναι μερικά συμπτώματα που βιώνουν ορισμένοι άνθρωποι όταν παίρνουν αντιβιοτικά. Αλλά συνήθως, τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται όταν σταματάς την αγωγή.

Αν ο πονοκέφαλος, όμως, δεν είναι υποφερτός, τότε καλύτερα να επισκεφτείς τον γιατρό σου, γιατί ίσως χρειάζεται να αλλάξεις την αντιβίωση που παίρνεις.

Διαβάστε επίσης:

Η αντιβίωση μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα υγείας που δεν φαντάζεσαι

Photo: Getty Images