Ο κορονοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο; Κι όταν λέμε τον επηρεάζει, τι ακριβώς εννοούμε; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, καθώς λίγα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αναπνευστικός ιός covid-19 δεν προσβάλλει τόσο πολύ και τόσο εύκολα τα νευρικά κύτταρα, όπως συμβαίνει με άλλους ιούς.

Ο κορονοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο; Με ποιον τρόπο ένας ιός προσβάλλει τον εγκέφαλο; Δημιουργείται μόνιμη ή προσωρινή εγκεφαλική βλάβη; Από ποιους παράγοντες εξαρτάται;

Καθώς οι απορίες μας ήταν πολλές, επικοινωνήσαμε με τον ειδικό νευρολόγο, Δημήτριο Διαμαντά, ο οποίος μας τις έλυσε με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο!

 1. Τι ακριβώς είναι οι εγκεφαλικές βλάβες;
 2. Είναι βλάβες είτε των μηνίγγων  -των ιστών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο- οπότε μιλάμε για μηνιγγίτιδα, είτε του περιβλήματος των νευρικών κυττάρων -της μυελίνης – οπότε μιλάμε για απομυελίνωση, είτε των ίδιων των νευρικών κυττάρων οπότε μιλάμε για εγκεφαλίτιδα.
 3. Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες για μια εγκεφαλική βλάβη;
 4. Η πιο συχνή αιτία είναι οι αγγειακές βλάβες, τα ισχαιμικά ή αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια. Συχνά πρόκειται για φλεγμονώδεις βλάβες, είτε σηπτικές προκαλούμενες από μικρο-οργανισμούς όπως μικρόβια, ιούς, μύκητες ή παράσιτα, είτε άσηπτες κυρίως σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η αγγειίτιδα. Επίσης, η αιτία μπορεί να είναι κάποιος όγκος, η έλλειψη οξυγόνου από αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα ή κάποια τραυματική βλάβη.
 5. Υπάρχουν εγκεφαλικές βλάβες που δεν είναι μόνιμες; 
 6. Ναι, ο εγκέφαλος εμφανίζει μια πλαστικότητα και ανάλογα με το είδος και τη διάρκεια της βλάβης μπορεί και να αναρρώσει πλήρως.
 7. Κατά την τακτική του ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως ορισμένοι ασθενείς με κορονοϊό, παρουσιάζουν δυσλειτουργία στην νοητική τους ικανότητα, επιληψία, σύγχυση, μεταξύ άλλων ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε περαιτέρω αυτό;
 8. Αυτά που ο κος Τσιόδρας ανέφερε, είναι τα τυπικά συμπτώματα μιας εγκεφαλίτιδας. Υπάρχουν περιοχές του εγκεφάλου, όπως οι κροταφικές περιοχές ή η περιοχή του θαλάμου όπως ονομάζεται, που είτε λόγω μεγέθους είτε λόγω κατασκευής εμφανίζουν ίσως μια μεγαλύτερη ευαισθησία. Επειδή οι περιοχές αυτές σχετίζονται με νοητικές αλλά και ψυχικές λειτουργίες εμφανίζονται ανάλογα συμπτώματα ή και επιληπτικές κρίσεις.
 9. Πώς ο covid-19 μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη;
 10. Όπως όλοι οι ιοί όταν εισέλθουν στο κύτταρο προκαλούν τη λύση αυτού, δηλαδή την καταστροφή του και συνεπώς την εμφάνιση βλάβης. Όταν πρόκειται για νευρικό κύτταρο του κεντρικού νευρικού συστήματος θα έχουμε εγκεφαλική βλάβη.

κορονοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο

 1. Σε ποιες περιπτώσεις ο κορονοϊός, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο; Από ποιους παράγοντες εξαρτάται (υποκείμενο νόσημα, ηλικία;)
 2. Αν και λίγα είναι προς το παρόν γνωστά, η ηλικία φαίνεται να αποτελεί έναν επιβαρυντικό παράγοντα καθώς η ικανότητα του εγκεφάλου για αποκατάσταση είναι μειωμένη. Από κει και πέρα υποκείμενα νοσήματα, κυρίως καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά αλλά και αυτοάνοσα επηρεάζουν το μέγεθος και τη βαρύτητα της βλάβης αρνητικά.
 3. Τι γίνεται ακριβώς όταν ένας ιός προσβάλλει τον εγκέφαλο;
 4. Οι ιοί προσδένονται στην επιφάνεια των κυττάρων μέσω ειδικών υποδοχέων. Στη συνέχεια, γενετικό υλικό του ιού εισέρχεται στο κύτταρο και χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς του κυττάρου πολλαπλασιάζεται και δημιουργούνται νέοι ιοί εντός του κυττάρου. Όταν ο πληθυσμός τους φτάσει σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος λύουν, καταστρέφουν δηλαδή το κύτταρο και απελευθερώνονται μολύνοντας άλλα κύτταρα. Ο μηχανισμός είναι κοινός για όλα τα κύτταρα και άρα και τα εγκεφαλικά.
 5. Οι επιπτώσεις από μια λοίμωξη στον εγκέφαλο είναι μόνιμες; Δηλαδή, δημιουργείται μια μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο;
 6. Ανάλογα το μέγεθος της λοιμογόνου ικανότητας του ιού, το πόσο καταστρεπτικός είναι δηλαδή, ή το πόσο μπορεί ο οργανισμός να τον καταπολεμήσει, αλλά και αναλόγως την ηλικία, τη γενική κατάσταση, τα υποκείμενα νοσήματα μπορεί οι βλάβες να είναι και μόνιμες. Σίγουρα πάντως επειδή ο εγκέφαλος είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπάρχουν υπολειμματικές βλάβες. Εκτός πάντως του εγκεφάλου υπάρχει και το περιφερικό νευρικό σύστημα αλλά και το μυϊκό που συχνά προσβάλλονται και οδηγούν σε κινητικές κυρίως βλάβες.

κορονοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο

Photo: unsplash/Fusion Medical Animation
 1. Υπάρχει συγκεκριμένη “οικογένεια” ιών που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο;
 2. Υπάρχουν ιοί οι οποίοι εμφανίζουν μια μεγαλύτερη νευροτροπικότητα, προσβάλλουν δηλαδή τα νευρικά κύτταρα πιο εύκολα όπως άλλοι προσβάλλουν ευκολότερα το αναπνευστικό ή το γαστρεντερικό σύστημα. Τέτοιοι είναι για παράδειγμα  ερπητοιοί, ο κυτταρομεγαλοιός (CMV), Ο HIV, κάποιοι εντεροιοί, όπως ο ιός της πολυομυελίτιδας. Σπανιότερα συναντάμε τον ιό του δυτικού Νείλου και τον ιό της λύσσας.  Οι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό, όπως ο SARS και ο MERS παλαιότερα ή ο COVID-19 σήμερα δεν φαίνεται να εμφανίζουν μεγάλη νευροτροπικότητα, αν και τα στοιχεία για τον COVID -19 είναι λιγοστά. Σε κάποιες πρόσφατες μελέτες από την Κίνα, το 1/3 (36,4%) των νοσούντων εμφάνισε νευρολογικά συμπτώματα (ζάλη 15%, πονοκέφαλο 20%, σύγχυση 8%). Εξ’ αυτών το 1/2 (18,7%) χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ για τα νευρολογικά του συμπτώματα. Από την άλλη, το 88% αυτών που εισήχθησαν σε ΜΕΘ είχαν και νευρολογικά συμπτώματα.
 3. Συγκεκριμένοι ιοί επηρεάζουν τη μνήμη και συγκεκριμένοι την κινητικότητα; Δηλαδή, υπάρχουν ιοί που επηρεάζουν συγκεκριμένες λειτουργίες του εγκεφάλου;
 4. Αυτό έχει κυρίως να κάνει με την περιοχή που προσβάλλεται. Υπάρχουν περιοχές του εγκεφάλου που είτε μπορεί να εμφανίζουν ίσως μια μεγαλύτερη ευαισθησία οπότε θα έχουμε συχνότερη εμφάνιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Ο COVID-19  φαίνεται να προσβάλλει περισσότερο το θάλαμο, μια περιοχή που σχετίζεται με τη μνήμη, το επίπεδο συνείδησης και τον ψυχισμό, και το στέλεχος του εγκεφάλου, μια περιοχή που σχετίζεται με τις ζωτικές λειτουργίες όπως η αναπνοή και η καρδιακή λειτουργία. Εξ’ ου και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ασθενών που διασωληνώθηκαν είχε και νευρολογικά συμπτώματα ή το ότι οι ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα είχαν και μια βαρύτερη κλινική πορεία. Αυτό πιθανώς να συμβαίνει επειδή ο τρόπος εισόδου στο κεντρικό νευρικό σύστημα φαίνεται να είναι μέσω νευρώνων που συνδέουν την περιοχή αυτή του εγκεφάλου με αναπνευστικά ή καρδιακά κέντρα.  Επίσης επειδή ο τρόπος εισόδου στον οργανισμό μπορεί να είναι και μέσω του οσφρητικού νεύρου συχνά υπάρχει ανοσμία και αγευσία, διαταραχή της όσφρησης και της γεύσης δηλαδή.

Τον Νευρολόγο Δημήτριο Διαμαντά θα τον βρείτε στο site του diamantasneurology.gr

Διαβάστε επίσης:

Αλλεργία ή κορονοϊός: Αλλεργιολόγος μας εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Photo: Pexels