Η παρακολούθηση της πίεσης του αίματος είναι σημαντικό μέρος για να διατηρείς την καρδιαγγειακή σου υγεία. Μέχρι στιγμής, τα τυπικά μέσα για να γίνει αυτό είναι μέσω ειδικών που ανιχνεύουν την πίεση του αίματος καθώς συστέλλεται η καρδιά (συστολική αρτηριακή πίεση) και χαλαρώνει (διαστολική αρτηριακή πίεση).

Αν, όμως, η παρακολούθηση της πίεσης του αίματος γινόταν με έναν εναλλακτικό τρόπο, τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει; Μια ερευνητική ομάδα από το Hangzhou Normal University, στην Κίνα, θεωρεί πως υπάρχουν περισσότεροι, πιο γρήγοροι και πιο εύκολοι τρόποι για να τσεκάρεις την πίεση του αίματος.

Κι αυτός ο τρόπος είναι η “διαδερμική οπτική παρακολούθηση”, η οποία προβλέπει τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου με βάση ενός σύντομου selfie video, δηλαδή ένα video που φαίνεται το πρόσωπο. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί τους οπτικούς αισθητικές ενός smartphone για την παρακολούθηση της ροής του αίματος.

Αυτό γίνεται με την εκτίμηση του τρόπου με τον οποίο το φως του περιβάλλοντος διεισδύει και αντανακλάται από το εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

Κι αφού έχουμε κάνει μια πολύ καλή… πρακτική με τις selfies και τις τόσες φωτογραφίες αλλά και videos που έχουμε βγάλει, ήρθε η ώρα να το εκμεταλλευτούμε για έναν πιο σημαντικό σκοπό.

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την καρδιαγγειακή νόσο και είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας. Για την αντιμετώπιση και την πρόληψή της, η τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης είναι απαραίτητη», σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης, Kang Lee.

Οι συσκευές μέτρησης της αρτηριακής πίεσης που βασίζονται στη μανσέτα, ενώ είναι εξαιρετικά ακριβείς, είναι ενοχλητικές και δυσάρεστες. Οι χρήστες τείνουν να μην ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες της American Heart Association και τις προτάσεις των κατασκευαστών συσκευών να λαμβάνουν πολλές μετρήσεις κάθε φορά 

Για τον λόγο αυτό, η ερευνητική ομάδα θεώρησε πως θα πρέπει να βρεθεί μια πιο βολική μέθοδος αξιολόγησης της αρτηριακής πίεσης. Κι έτσι ανακάλυψαν το… selfie video!

Προκειμένου να τσεκάρουν αυτήν την καινοτόμα μέθοδο, οι ερευνητές εξέτασαν 1.328 συμμετέχοντες σε Καναδά και Κίνα. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ένα ήσυχο δωμάτιο, όπου οι ερευνητές κατεύθυναν κάθε συμμετέχοντα να καθίσει μπροστά από ένα smartphone το οποίο κατέγραφε με μια μπροστινή κάμερα. Οι συμμετέχοντες είχαν 5 λεπτά για να εγκλιματιστούν πριν ξεκινήσει η καταγραφή, η οποία η διήρκεσε για δύο λεπτά.

Την ίδια στιγμή που οι συμμετέχοντες κατέγραφαν ένα selfie-style videos, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν παραδοσιακές μεθόδους να καταγράψουν την αρτηριακή πίεση, προκειμένου να συγκρίνουν αυτές τις μετρήσεις με τις προβλέψεις που βασίστηκαν στη διαδερμική οπτική απεικόνιση.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές διδάσκουν επίσης την τεχνολογία οπτικής απεικόνισης για να κάνουν ακριβέστερες προβλέψεις της πίεσης του αίματος και των παλμών που βασίζονται σε μοτίβα ροής αίματος στο πρόσωπο.

Κατά μέσο όρο, η τεχνολογία απεικόνισης που χρησιμοποιεί selfie video, ήταν σε θέση να προβλέψει την συστολική αρτηριακή πίεση με ακρίβεια 95% και τη διαστολική αρτηριακή πίεση και παλμική πίεση με ακρίβεια 96% περίπου. Και αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλό!

Υπάρχουν ακόμη μερικά εμπόδια…

Κι ενώ πρόκειται για μια καινοτόμα μέθοδο, σημειώνονται αρκετά εμπόδια. Πιθανότατα θα χρειαστεί χρόνος πριν αυτή η τεχνολογία γίνει διαθέσιμη στο ευρύ κοινό.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς και αυτό μπορεί να σημαίνει πως οι ακριβείς προβλέψεις περιορίζονται σε συγκεκριμένες ομάδες και περιβαλλοντικές συνθήκες.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, τα συγκεκριμένα videos στα πειράματα έγιναν σε ένα μέρος με συγκεκριμένο φωτισμό και θερμοκρασία. Και αυτό σημαίνει πως ένα selfie video τραβηγμένο στο σπίτι σε τυχαία θερμοκρασία και φωτισμό μπορεί να μην έχει τα ίδια επίπεδα ακρίβειας.

Επιπλέον, στην ομάδα συμμετεχόντων, δεν υπήρχαν άτομα με πολύ σκούρο ή πιο ελαφρύ τόνο δέρματος.

Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αρτηριακή πίεση σε κανονικές κλίμακες, οπότε η ομάδα δεν είναι σίγουρη ότι η τρέχουσα τεχνολογία θα μπορούσε να λειτουργήσει με ακρίβεια στις περιπτώσεις υπέρτασης, για παράδειγμα.

Τέλος, οι ερευνητές επιδιώκουν να εφαρμόσουν την τεχνολογία σε πολύ μικρότερα βίντεο, διάρκειας 30 δευτερολέπτων αντί για 2 λεπτά, καθώς τα άτομα μπορεί να δυσκολεύονται να παραμείνουν ακίνητα και να καταγράφονται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Photo: unsplash/Marcelo Leal