Νέο τεστ εντοπίζει τον καρκίνο σε μόλις 10 λεπτά!

LIKE US ON FACEBOOK

Μια νέα προσέγγιση για τον εντοπισμό του καρκίνου που θα μπορούσε να διαρκεί μόλις 10 λεπτά ανακάλυψαν Αυστραλοί ερευνητές. Τεστ εντοπίζει τον καρκίνο μέσα σε 10 λεπτά και είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Queensland ανακάλυψαν μια μοναδική δομή DNA, η οποία εμφανίζεται σε όλα τα καρκινικά κύτταρα που εξέτασαν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπάρχουν στο στήθος και τον προστάτη. Πώς το νέο τεστ εντοπίζει τον καρκίνο σε 10 λεπτά;

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications και περιγράφει ένα νέο τεστ, το οποίο αντί να ψάχνει για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και συγκεκριμένες μεταλλάξεις DNA, μπορεί να δώσει απλά μια γρήγορη απάντηση «ναι ή όχι», υποδεικνύοντας αν χρειάζεται μια πιο λεπτομερή και ακριβή διάγνωση.

Το τεστ εντοπίζει τον καρκίνο σε 10 λεπτά αλλά είναι και πολύ πιο οικονομικό κι έτσι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να το κάνουν.

Τι έκαναν ακριβώς οι ερευνητές; Εξέτασαν μικροσκοπικά μόρια μου ονομάζονται methyl groups, τα οποία προστίθενται συνεχώς και απομακρύνονται από το DNA και αλλάζουν τα γονίδια. Απλώνονται σε ολόκληρο το γονιδίωμα, αλλά τα καρκινικά κύτταρα έχουν έντονες συστάδες από methylation και αυτές προσπαθούσαν να εντοπίσουν οι ερευνητές.

Βρήκαν, λοιπόν, πως όταν τοποθετούσαν το DNA σε ένα χημικό διάλυμα, αυτές οι συμπυκνωμένες ομάδες methyl, διπλώθηκαν σε συγκεκριμένες νανοδομές και στη συνέχεια κόλλησαν σε στερεές επιφάνειες, όπως ο χρυσός. Κι έτσι μπορούσαν να εντοπιστούν πολύ εύκολα.

«Δημιουργήσαμε ένα απλό τεστ χρησιμοποιώντας νανοσωματίδια χρυσού που αλλάζουν αμέσως το χρώμα για να καθοριστεί αν υπάρχουν τρισδιάστατες νανοδομές καρκίνου. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία φθηνών και φορητών συσκευών ανίχνευσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικά εργαλεία, πιθανότατα και με το κινητό», ανέφερε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Το συγκεκριμένο τεστ μπορεί να μην σου αποκαλύπτει που ακριβώς βρίσκεται ο καρκίνος, αλλά μπορεί να ανιχνεύσει οποιονδήποτε τύπο καρκίνου και αποτελεί έτσι μια έγκαιρη προειδοποίηση, ώστε να μπορεί ο ασθενής να προχωρήσει σε μια πιο συγκεκριμένη και λεπτομερή διάγνωση.

Το τεστ μέχρι στιγμής έχει ευαισθησία περίπου 90%, δηλαδή είναι σε θέση να ανιχνεύσει περίπου 90 στις 100 περιπτώσεις καρκίνου.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ αίματος μπορεί να διαγνώσει 8 διαφορετικές μορφές καρκίνου

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved