Δεν θα μπορούσε παρά να είναι η θετική είδηση της ημέρας. Το νέο τεστ για τον καρκίνο του μαστού είναι γρήγορο και οικονομικό κι αποδείχθηκε 100% ακριβές στην ανίχνευση της κακοήθειας.

Το τεστ αναπτύχθηκε από επιστήμονες απ’ τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα 100% ακριβές τεστ για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο είναι γρήγορο και φθηνό.

Συγκεκριμένα, το αυτοματοποιημένο τεστ με την ονομασία CytoPAN βγάζει την ίδια μέρα και επί τόπου αποτελέσματα, μερικές φορές μάλιστα σε λιγότερο από μία ώρα το αποτέλεσμα. Κάθε «κιτ» του τεστ κοστίζει μόνο 5 δολάρια, δηλαδή περίπου το 1/5 του κόστους των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων σήμερα διαγνωστικών τεστ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Ραλφ Γουαισλέντερ και Χιουνγκσούν Ιμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», δοκίμασαν με επιτυχία το τεστ σε 68 ασθενείς με καρκίνο του μαστού στη Ν.Κορέα.

Η νέα διαγνωστική πλατφόρμα, που χρησιμοποιεί την τεχνική της κυτταρομετρίας εικόνας, αναλύει για κακοήθεια λίγα μεμονωμένα κύτταρα του μαστού που έχουν ληφθεί με μια πολύ λεπτή βελόνα (αρκούν μόνο 50 κύτταρα ανά δείγμα), χωρίς να απαιτείται βιοψία ιστού μέσω επεμβατικής διαδικασίας.

Η νέα τεχνολογία, εκτός από την κατά 100% ανίχνευση των καρκίνων, ανιχνεύει δύο βασικούς κλινικούς βιοδείκτες του καρκίνου του μαστού (τους ER/PR και HER2) με ακρίβεια 93% και 96% αντίστοιχα.

Το CytoPAN θεωρείται ένα νέο, πρωτοποριακό τεστ, το οποίο θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου οι ασθενείς είναι συχνά φτωχοί και υποχρεωμένοι να περιμένουν για πολύ καιρό (ακόμη και μερικούς μήνες) έως ότου λάβουν μια διάγνωση σε τεστ που έκαναν

Εφόσον μεγαλύτερες μελέτες επιβεβαιώσουν την εγκυρότητα του τεστ, τότε αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, ως μια εναλλακτική λύση σε άλλα ακριβότερο και επεμβατικά τεστ.

Σημειώνεται πως οι έρευνες έχουν ήδη αρχίσει και θα επεκταθούν σε περισσότερες χώρες.

Δες ακόμα:

Οι 6 συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Photo: Pexels