Τα σώματα είναι περίπλοκα, και αν βασιζόμαστε μόνο στις πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο ή σε πράγματα που μας λένε οι φίλοι μας, αναπόφευκτα θα έχουμε πολλές λάθος πληροφορίες. Υπάρχουν διάφοροι μύθοι όσο αφορά τα θέματα υγείας. Ακόμα και αν μερικές από αυτές είναι αβλαβείς, σε οδηγούν στο να φροντίζεις λάθος τον εαυτό σου.

Είναι δύσκολο να συμβαδίσει κάποιος με το τι είναι αλήθεια, και το τι είναι μύθος, αλλά όταν έχεις αμφιβολίες για κάποιο θέμα, ο γιατρός σου είναι ο μόνος που μπορεί να σου ξεχωρίσει την πραγματικότητα από την μυθοπλασία. Λόγω των πολυάσχολων ζωών μας, βασιζόμαστε στο ίντερνετ και στους φίλους μας για να αποκτήσουμε πληροφορίες και πεποιθήσεις. Για αυτό το λόγο πρέπει να καταρριφθούν μερικοί μύθοι για την ευαίσθητη περιοχή.

Επειδή δεν μαθαίνουμε πολλά για την υγεία μας στο σχολείο και βλέπουμε μόνο τους γιατρούς μας μία ή δύο φορές τον χρόνο, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι υπάρχει πολύ μυστήριο και παραπληροφόρηση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

μύθοι για την ευαίσθητη περιοχή

Πρέπει να κάνεις κάτι για να καθαρίσεις σωστά τον κόλπο σου

Είτε πρόκειται για ένα ντους είτε πρόκειται για ένα ειδικό σαπούνι, ο καθαρισμός του κόλπου και γενικότερα της ευαίσθητης περιοχής δεν είναι απαραίτητος και μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Το κολπικό περιβάλλον είναι ένα σχετικά σταθερό οικοσύστημα και οτιδήποτε τοποθετείται στο εσωτερικό μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των υγιών βακτηρίων.

Ο κόλπος είναι καθαρίζεται μόνος και η χρήση σαπουνιών ή άλλων προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές λοιμώξεις.

Μπορείς να κολλήσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα από την τουαλέτα

Αν και οι δημόσιες τουαλέτες μπορεί να είναι βρώμικα και επιρρεπή σε μικρόβια, ευτυχώς, τα ΣΜΝ δεν μπορούν να μεταδοθούν από αυτά. “Οι οργανισμοί που προκαλούν ΣΜΝ πεθαίνουν όταν εκτίθενται στον αέρα”.

Για να μεταδοθεί ένα ΣΜΝ θα πρέπει να περάσει από σωματικό υγρό σε σωματικό υγρό. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καθαρίζετε ή να μην χρησιμοποιείται προστασία στο κάθισμα.

μύθοι για την ευαίσθητη περιοχή

Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν υπογονιμότητα

Πολλές γυναίκες φοβούνται να πάρουν αντισυλληπτικά χάπια, επειδή πιστεύουν ότι προκαλεί υπογονιμότητα, αλλά δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε αυτόν τον αστικό μύθο.

Το γεγονός ότι αν ξεχάσεις να πάρεις το χάπι θα μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη μας λέει ότι η γονιμότητα επιστρέφει αμέσως με την διακοπή του χαπιού. Υπάρχουν αμέτρητα οφέλη από τη λήψη του χαπιού είναι η διατήρηση της γονιμότητας, μειώνοντας τον πολλαπλασιασμό της ενδομητρίωσης και μειώνοντας την πιθανότητα κύστεων στις ωοθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε χειρουργική επέμβαση και ουλές.

μύθοι για την ευαίσθητη περιοχή

Δεν πρέπει να εργάζεσαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ακριβώς επειδή είσαι έγκυος δεν σημαίνει ότι πρέπει να πατήσεις παύση στην ζωή σου. Αν και το 90% των γιατρών χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο ανάπαυσης στο κρεβάτι, δεν υπάρχει μελέτη που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες που κάθονται στο κρεβάτι γεννάνε νωρίτερα από τις γυναίκες που συνεχίζουν να δουλεύουν.

Υπάρχουν προφανώς ειδικές περιστάσεις που μπορεί να απαιτούν ξεκούραση στο κρεβάτι. Αν ο γιατρός σου δεν σου λέει ότι είναι αναγκαστικό, να ξέρεις ότι δεν μειώνεις τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης.

Ο καρκίνος του τραχήλου είναι κληρονομικός

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους τύπους καρκίνων, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν είναι κληρονομικός και προκαλείται από άλλους παράγοντες.

μύθοι για την ευαίσθητη περιοχή

Οι μητέρες που θηλάζουν δεν μπορούν να μείνουν έγκυες

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι επειδή θηλάζουν και μπορεί να μην έχουν μια περίοδο, δεν είναι δυνατόν να μείνουν έγκυες. Αν και ο θηλασμός μπορεί να καταστείλει την ωορρηξία και κάνει την εγκυμοσύνη λιγότερο πιθανή, αυτό δεν την κάνει μέθοδο αντισύλληψης.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς μια αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης ακόμα και όταν θηλάζεις αν δεν είσαι έτοιμη να προσθέσεις νέο μέλος στην οικογένεια.

Εάν έχεις κάποια αμφιβολία, δεν θα πρέπει να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου. Μην ντρέπεσαι, ούτε να φοβάσαι την αντίδρασή του. Ο γυναικολόγος σου είναι εδώ για να σε βοηθήσει να φροντίσεις την υγεία σου.

Διαβάστε επίσης:

Όλα όσα ο γυναικολόγος σου θέλει να σταματήσεις να κάνεις

Credits: Unsplash/Xavier Sotomayor