Μια σπουδαία εφεύρεση: Ο πρώτος βηματοδότης χωρίς μπαταρία

LIKE US ON FACEBOOK

Μια σπουδαία εφεύρεση από επιστήμονες σε ΗΠΑ και Κίνα: Ο πρώτος βηματοδότης χωρίς μπαταρία! Ανοίγει ίσως ο δρόμος για “εμφύτευμα για ζωή” σε άτομα που πάσχουν από καρδιακές βλάβες.

Ο πρώτος βηματοδότης χωρίς μπαταρία είναι γεγονός. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν την Τρίτη έναν βηματοδότη χωρίς μπαταρία, ο οποίος παράγει την ενέργειά του από καρδιακούς παλμούς χοίρων, όπου έγινε το πείραμα.

Εκατομμύρια ασθενείς βασίζονται σε βηματοδότες, μικρά ηλεκτρικά εμφυτεύματα που βοηθούν τη ρύθμιση των καρδιακών παλμών μετά από μια χρόνια ή οξεία ασθένεια.

Ακόμη και με τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, οι μπαταρίες του βηματοδότη μπορεί να είναι άκαμπτες ή ογκώδεις και ίσως χρειαστεί να αντικατασταθούν αρκετές φορές στη διάρκεια ζωής μιας συσκευής.

Αυτά μέχρι σήμερα. Τώρα, οι ερευνητές στην Κίνα και τις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν αυτο-τροφοδοτούμενο βηματοδότη σε ενήλικους χοίρους, ένα ζώο που είναι αξιοσημείωτα φυσιολογικά παρόμοιο με τον άνθρωπο. Τα ζώα που επιλέχθησαν υπέφεραν από ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, παρόμοιο με τους ασθενείς με βηματοδότη.

Η ομάδα ανέπτυξε μια εμφυτεύσιμη γεννήτρια που κάθεται στην επιφάνεια της καρδιάς και στρέφεται με κάθε χτύπο της καρδιάς, δημιουργώντας έτσι ηλεκτρική ενέργεια από την κινητική ενέργεια.

«Ο βηματοδότης εφυτεύτηκε πλήρως σε ενήλικες χοίρους και όλη η ενέργεια για καρδιακή βηματοδότηση αποκαταστάθηκε απ’ την καρδιακή ενέργεια του ίδιου του ζώου», δήλωσε το AFP, ο Zhou Li, από την από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και επικεφαλής της μελέτης.

Όταν ενεργοποίησαν τις συσκευές, διαπίστωσαν ότι ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός των ζώων, διορθώθηκε. Η ενέργεια που διατηρήθηκε από κάθε χτύπο της καρδιάς, αποδείχθηκε υψηλότερη από τις ενεργειακές απαιτήσεις των περισσότερων σημερινών βηματοδοτών στους ανθρώπους.

«Θα μπορούσε να είναι ένα εμφύτευμα για τη ζωή», είπε ο Zhou, προσθέτοντας πως αυτός είναι ο στόχος μας και ο τελικός στόχος της επιστημονικής έρευνας στον τομέα.

Η ομάδα υπογράμμισε πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά για τον προσδιορισμό της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και ανθεκτικότητας των συσκευών, προτού δημιουργηθούν οι ανθρώπινες “εκδόσεις”.

Ο καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής Tim Chico του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ δήλωσε ότι εκατομμύρια ασθενείς υποβάλλονται σε επέμβαση εμφύτευσης βηματοδότη που θεραπεύει τους γρήγορους ή τους αργούς παλμούς της καρδιάς. Οι βηματοδότες είναι πολύ αποτελεσματικοί, αλλά δυστυχώς η ζωή της μπαταρίας τους είναι περιορισμένη.

Η αντικατάσταση της μπαταρίας απαιτεί άλλη επέμβαση κάθε λίγα χρόνια, η οποία ενέχει κίνδυνο μόλυνσης. Ο νέος αυτοτροφοδοτούμενος βηματοδότης δημιουργεί ελπίδες ότι θα καταστεί περιττή η αντικατάσταση της μπαταρίας

Διαβάστε επίσης:

Για δεύτερη φορά στον κόσμο, ασθενής θεραπεύτηκε απ’ το AIDS
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved