Μεταμόσχευση καρδιάς και νεφρών από χοίρους σε ανθρώπους

LIKE US ON FACEBOOK

Μεταμόσχευση από χοίρους σε ανθρώπους και πιο συγκεκριμένα καρδιάς και νεφρών, ανακοίνωσε ο πρωτοπόρος ιατρός Sir Terence English στην ιατρική κοινότητα και εμείς ανυπομονούμε να δούμε την εξέλιξη!

Στην ομιλία του για την επέτειο των 40 χρόνων από την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Αγγλία ο Sir Terence English αναφέρθηκε στην μεταμόσχευση καρδιάς και νεφρών από χοίρους σε ανθρώπους και εξήγησε μάλιστα πώς η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού θα γίνει πριν το τέλος του 2019 και αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο της ιατρικής.

Ο Βρετανός γιατρός Sir Terence English -ο οποίος πριν από 40 χρόνια πραγματοποίησε με επιτυχία μία από τις πρώτες μεταμοσχεύσεις καρδιάς- στην ομιλία του εξήγησε πώς οι καρδιές των χοίρων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια καθώς υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες και υπογράμμισε πώς στο τέλος του 2019 θα επιχειρηθεί η μεταμόσχευση νεφρού.

Γίνεται μεταμόσχευση από χοίρους σε ανθρώπους;

Ο Sir Terence English, εξήγησε ότι ο προκάτοχός του, Christopher McGregor, από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, έχει αναπτύξει δύο γονίδια “knock-out”, τα οποία θα επιτρέψουν την ασφαλή μεταμόσχευση των οργάνων του χοίρου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αν πετύχει αυτή η μεταμόσχευση τότε  θα μπορούσε να μπουν οι βάσεις για πιο περίπλοκες μεταμοσχεύσεις οργάνων ζώων σε ανθρώπινα σώματα – μια διαδικασία που ονομάζεται «ξενομεταμόσχευση. Θα μπορούμε να μιλάμε σύντομα και για μεταμόσχευση καρδιάς από γουρούνι σε άνθρωπο

«Εάν το αποτέλεσμα της ξενομεταμόσχευσης είναι ικανοποιητικό με τους νεφρούς των χοίρων στους ανθρώπους τότε είναι πιθανό ότι οι καρδιές θα χρησιμοποιηθούν με καλές επιδράσεις στους ανθρώπους μέσα σε λίγα χρόνια. Εάν λειτουργεί με νεφρό, θα λειτουργήσει και με την καρδιά. Οι καρδιές των χοίρων έχουν παρόμοια ανατομία με εκείνες των ανθρώπων, έτσι χρησιμοποιούνται ως μοντέλα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Η καρδιακή ανεπάρκεια θεωρείται παγκόσμια πανδημία, με 26 εκατομμύρια άτομα να πλήττονται σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε ότι η χρήση καρδιών χοιριδίων θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί καταπολεμούν την ασθένεια» εξήγησε σε συνέντευξη του ο 87χρονος ιατρός.

Σύμφωνα με το United Network for Sharing Organ (UNOS), κάθε 10 λεπτά κάποιος άνθρωπος προστίθεται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων ενώ κάθε 20 λεπτά κάποιος πεθαίνει περιμένοντας μεταμόσχευση οργάνου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξηγεί: “Η έλλειψη οργάνων είναι ουσιαστικά ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Σε ορισμένες χώρες, η ανάπτυξη ενός αποθανόντος προγράμματος δωρεάς οργάνων παρεμποδίζεται από κοινωνικοπολιτιστικούς, νομικούς και άλλους παράγοντες. Ακόμα και στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου τα ποσοστά θανάτου ανθρώπων που είναι δωρητές οργάνων τείνουν να είναι υψηλότερα από ό, τι σε άλλες χώρες, τα όργανα από την πηγή αυτή δεν ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση”.

Ποια είναι τα προβλήματα;

Μία μεγάλη ανυσηχία που εγείρει αυτή η πρωτοποριακή κίνηση είναι η ηθική πλευρά των πραγμάτων και όχι μόνο.

Μια ανάλυση της ξενομεταμόσχευσης από τον John Loike, ερευνητή βιολόγο και βιοηθολόγο στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια, αποκάλυψε όχι μόνο ότι θα είναι ζητήματα δικαιωμάτων των ζώων αλλά και θρησκευτικών.

Ο Δρ Loike έγραψε:

Η ξενομεταμόσχευση εγείρει επίσης αρκετές ηθικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρώτον, πολλοί Ισλαμικοί πολιτισμοί δεν επιτρέπουν τη χρήση οργάνων χοίρων, όπως βαλβίδες καρδιάς, για την αντικατάσταση ελαττωματικών ανθρώπινων οργάνων

Ωστόσο, ο ίδιος προσθέτει:  “Αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να μετριαστεί από τις απόψεις αρκετών ισλαμικών επιστημόνων που επέτρεψαν τη μεταμόσχευση οργάνων από χοίρους, διότι οι ασθενείς θα πεθάνουν χωρίς αυτές τις μεταμοσχεύσεις. Έτσι, η διάσωση ανθρώπινων ζωών υπερισχύει της απαγόρευσης της χρησιμοποίησης χοίρειου οργάνου για μεταμόσχευση”.

Διάβασε επίσης:

Ένα graffiti ήρθε να ομορφύνει το ΑΧΕΠΑ και να περάσει ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους (Photos)

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved