Οι περισσότερες γυναίκες είμαστε πλήρως ενημερωμένες για τη σεξουαλική παρενόχληση και μπορούμε να διακρίνουμε τα ύποπτα σημάδια. Δεκάδες καμπάνιες σ’ όλο τον κόσμο επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν για το θέμα και να δώσουν δύναμη στις γυναίκες προκειμένου να μην μένουν στη σιωπή. Όσον αφορά, όμως, μια επίσκεψη στο γιατρό υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στην εξέταση και τη σεξουαλική παρενόχληση.

Η Sherry A. Ross συγγραφέας του “She-ology: The Definitive Guide to Women’s Intimate Health” μιλάει για το πότε ένας γιατρός ξεπερνάει τα όρια και φθάνει στο σημείο της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η ίδια αναφέρει περιστατικά που έχει ακούσει, όπως για παράδειγμα όταν ασθενής είχε πει πως ο γιατρός έκανε πυελική εξέταση χωρίς να φοράει γάντια, ενώ μια άλλη γυναίκα ανέφερε πως ο γιατρός έφερε το μόριό του σ’ επαφή με το μηρό της.

Η Δρ Ross εκφράζει την ελπίδα ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς θα βρουν το θάρρος να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να πουν δυνατά ότι δεν θα μείνουν άπραγες σε μια πιθανή σεξουαλική παρενόχληση. “Η φωνή σας μπορεί να ανοίξει την πόρτα για άλλα θύματα να έρθουν μπροστά και να σταματήσουν τον κύκλο”.

Πώς θα καταλάβεις, όμως, ότι ο γιατρός ξεφεύγει απ’ τα όρια;

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να γνωρίζεις τους βασικούς κανόνες για την επίσκεψη στον γιατρό προκειμένου να μπορέσεις να καταλάβεις κάποια ύποπτη συμπεριφορά:

  • Όταν ένας άνδρας γιατρός εξετάζει μια γυναίκα θα πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται στον χώρο μια νοσοκόμα ή ένας βοηθός. Μπορείς να το ζητήσεις εσύ η ίδια, εάν ο γιατρός σου δεν θίξει το θέμα.
  • Ο γιατρός σου δεν πρέπει να σου ζητήσει να βγάλεις περισσότερα ρούχα απ’ αυτά που απαιτούνται για την εξέταση. Εάν, για παράδειγμα, πας στον γιατρό επειδή έχεις βγάλει εξάνθημα στο χέρι, φυσικά και δεν πρέπει να βγάλεις την μπλούζα ή το παντελόνι σου.
  • Έχεις κάθε δικαίωμα ν’ αμφισβητήσεις κάποια συμπεριφορά του γιατρού σου η οποία δεν σου φαίνεται ότι κινείται εντός στο πλαίσιο της επαγγελματικής ιατρικής συμπεριφοράς.

Φυσικά, πολλοί ασθενείς δεν μιλούν ποτέ για την ανάρμοστη συμπεριφορά του γιατρού τους και αρνούνται ότι πρόκειται για σεξουαλική παρενόχληση ή απλά δεν πηγαίνουν ποτέ ξανά στον ίδιο γιατρό.

Εάν αντιληφθείς ότι κάτι δεν πάει καλά, μίλησε στα άτομα του στενού σου κύκλου κι αναζήτησε βοήθεια.

Διαβάστε ακόμα:

Η λεπτή γραμμή μεταξύ φλερτ και σεξουαλικής παρενόχλησης | Η περίπτωση της Σολωμού και της Δραγούμη