Η υγεία του εντέρου είναι πέρα για πέρα σημαντική και πρέπει να δίνεις προσοχή σε αυτή. Ωστόσο, ορισμένες φορές, άθελά σου βλάπτεις το έντερό σου μέσα από καθημερινές συνήθειες.

Ναι, η υγεία του εντέρου σου μπορεί να χειροτερεύει κι εσύ έχεις την ευθύνη για αυτό. Κι ενώ προσπαθείς να δεις τι έκανες λάθος, ξεχνάς τις βασικές σου καθημερινές συνήθειες που ίσως επιβαρύνουν την κατάσταση.

Και φυσικά, το φαγητό επηρεάζει σε πρώτο βαθμό το έντερο, το τρόφιμο που βάζεις στον οργανισμό σου αλλά και ο τρόπος που το κάνεις.

Από τι επηρεάζεται η υγεία του εντέρου;

Καταναλώνεις πολλά όξινα τρόφιμα

υγεία του εντέρου

Dmytro Zinkevych/Shutterstock

Μια όξινη διατροφή προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας, ειδικά στο έντερο. Μπορεί να υποφέρεις μεταξύ άλλων, από καούρα και φλεγμονή στη στοματική κοιλότητα. Αν υποφέρεις από τέτοιου είδους προβλήματα, ίσως να πρέπει να μειώσεις την κατανάλωση τροφίμων όπως το μπέικον, το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά, τα γαλακτοκομικά και τον καφέ! Μια καλή λύση είναι είναι να προσθέσεις αλκαλικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν προκαλούν αύξηση του οξέος του στομάχου.

Παυσίπονα

Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν παυσίπονα με τον παραμικρό πονοκέφαλο, αλλά αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία του εντέρου.

Μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο αλλά δεν είναι καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά θέματα, όπως έλκος του στομάχου.

Με μέτρο τα παυσίπονα γιατί δεν είναι για χόρταση!

Δώσε χρόνο για την πέψη

Ο τρόπος που τρως έχει επίσης, μεγάλη σημασία. Καταβρόχθισες αυτή τη μπολονέζ μέσα σε 5 λεπτά; Ναι! Δώσε χρόνο για τη διαδικασία της πέψης, φάε αργά και απόλαυσε την κάθε σου μπουκιά!

Χρειαζόμαστε 20 λεπτά για να δώσουμε το σήμα στον εγκέφαλο ότι έχουμε χορτάσει, Επομένως, πρέπει να κάθεσαι στο τραπέζι τουλάχιστον 20 λεπτά σε κάθε γεύμα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να ανακουφιστείς από κάποια ζητήματα πέψης που μπορεί να προέρχονται απ’ την υπερβολικά γρήγορη κατανάλωση φαγητού.

Μάσημα τσίχλας και κυρίως με γεύση μέντα

Μπορεί να ακούγεται πολύ περίεργο αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Το μάσημα τσίχλας και η μέντα μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στο έντερο. Αυτές οι αθώες συνήθειες μπορεί να προκαλούν το φούσκωμα στην κοιλιά σου και τα… ανεξέλεγκτα αέρια.

Και φυσικά μην την καταπιείς ποτέ!

Τα…. κρατάς

υγεία του εντέρου

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος! Γιατί να περιμένεις; Το σώμα σου σου λέει πως έχει έρθει η ώρα να επισκεφτεί την τουαλέτα κι εσύ “πνίγεις” τα θέλω του;

Αυτό είναι μια λάθος τακτική και το χειρότερο που μπορείς να κάνεις στο έντερό σου, το να αγνοείς τις ανάγκες του σώματός σου.

Αν τα κρατάς για οποιονδήποτε λόγο αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και άλλα δυσάρεστα θέματα που σίγουρα θέλεις να αποφύγεις.

Ανθρακούχα ροφήματα

Μπορεί να νομίζεις πως η αγαπημένη σου σόδα θα σε ανακουφίσει, ωστόσο όταν καταναλώνεις πολλά ανθρακούχα ροφήματα βλάπτεις το στομάχι σου.

Η σόδα και άλλα ανθρακούχα ποτά μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα στο στομάχι και αέρια που επιδεινώνουν τα προβλήματα στο έντερο. Την επόμενη φορά επέλεξε έναν χυμό ή ένα τσάι και περιόρισε την κατανάλωση στα ανθρακούχα ροφήματα και αναψυκτικά.

Photo: Ashley Batz/Bustle