Κάθεσαι οκτώ ή και περισσότερες ώρες σε μια καρέκλα και δημιουργείς ένα σωρό προβλήματα στην σπονδυλική σου στήλη. Αλλά τι μπορείς να κάνεις… σκέφτεσαι,να αλλάξεις δουλειά; Καθιστική εργασία και υγεία: Μερικά facts και tips που θα σε βοηθήσουν σημαντικά.

Καθιστική εργασία και υγεία… είναι “τσακωμένες”, ωστόσο καθώς δεν μπορείς να αλλάξεις δουλειά, μπορείς να διορθώσεις τον τρόπο με τον οποίο κάθεσαι και να κάνεις μερικά βήματα για να αποφύγεις τα… χειρότερα όσο είναι νωρίς.

Ο Αντώνιος Παρτσινέβελος, χειρουργός ορθοπαιδικός και Επιστημονικός Συνεργάτης Βιοκλινικής Αθηνών, απαντά στα ερωτήματά μας και μας βοηθά με τις πολύτιμες συμβουλές της.

Καθιστική ζωή και υγεία: Όσα συμβαίνουν στο σώμα και όσα μπορείς να κάνεις

Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα; Ποια σημεία επηρεάζονται περισσότερο;

Κατά την πολύωρη καθιστική εργασία, στην οποία συνήθως η θέση που καθόμαστε είναι λανθασμένη επηρεάζεται κατά κύριο λόγο η σπονδυλική στήλη (αυχένας, ράχη και μέση). Καταπονούνται τόσο οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, όσο και οι σπονδυλικές διαρθρώσεις και σύνδεσμοι αλλά και οι παρασπονδυλικοί μύες. Οι τελευταίοι συσπώνται παρατεταμένα στην προσπάθεια να προσαρμοστούν στην κακή θέση του σώματος και να συγκρατήσουν τη σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα πόνο και δυσκαμψία.

καθιστική εργασία και υγεία

Photo: Unsplash/Christin Hume

Σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής άσκησης και την αύξηση του βάρους έχει σημαντική επίπτωση και στην μυοσκελετική υγεία, δημιουργώντας χρόνια αυχεναλγία, ραχιαλγία και οσφυαλγία που επιβαρύνονται αρκετές φορές από το στρες αλλά και την έλλειψη ικανοποίησης στην εργασία (ψυχογενής επιβάρυνση).

Η καθιστική ζωή δεν κάνει καθόλου καλό στην υγεία της καρδιάς!

Όσα μπορείς να κάνεις μέσα στο 8ωρο…

  • Να έχουμε σωστή στάση όταν καθόμαστε.
  • Να αλλάζουμε συχνά τη ρύθμιση στην καρέκλα εργασίας.
  • Να κάνουμε συχνά διαλείμματα στην εργασία για να σηκωνόμαστε και να περπατάμε.
  • Να κάνουμε ήπιες ασκήσεις διάτασης.

καθιστική εργασία και υγεία

Και εκτός 8ώρου;

Η πρόληψη είναι πιο σημαντική για την αποφυγή χρόνιου πόνου στη σπονδυλική στήλη και επιτυγχάνεται με την άσκηση. Η τελευταία μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα και αεροβική γυμναστική.

Παράλληλα, στοχευμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης των κοιλιακών, ραχιαίων, ιερονωτιαίων και γλουτιαίων, εξασφαλίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα κατά τις κινήσεις της σπονδυλική στήλης και μειώνουν τον κίνδυνο μικροτραυματισμών που σχετίζονται με την εκφύλιση και φθορά των σπονδυλικών μονάδων. Η κολύμβηση, επίσης, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή γυμναστικής για τη σπονδυλική στήλη.

Ο σωστός τρόπος για να κάθεσαι στην καρέκλα

Θα πρέπει η μέση μας να είναι κάθετη στο κάθισμα, ώστε να διατηρείται η φυσιολογική της λόρδωση. Παράλληλα, σημαντική είναι η θέση της πλάτης αλλά και του αυχένα που πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την μέση.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να ρυθμιστεί το ύψος του καθίσματος εργασίας, με βάση την οθόνη του υπολογιστή αλλά και γενικότερα να εξασφαλιστεί η εργονομία του χώρου.

καθιστική εργασία και υγεία

unsplash/Christiann Koepke

Μεγαλύτερη σημασία έχει να κάνουμε αυτά τα μικρά διαλείμματα και να μην παραμένουμε ακίνητοι σε μία θέση, ενώ στον ελεύθερο χρόνο μας να γυμναζόμαστε για μην είμαστε ευάλωτοι σε μυοσκελετικούς πόνους,

Μετά από πόσα χρόνια βλέπουμε τα συμπτώματα στο σώμα μας;

Σε περίπτωση που η καθιστική ζωή συνδυάζεται με έλλειψη φυσικής άσκησης και αυξημένο βάρος, τα συμπτώματα στο σώμα μας παρουσιάζονται άμεσα.

Παράλληλα, η χαλαρότητα των μυών γύρω από τη σπονδυλική στήλη σε συνδυασμό με την κακή στάση του κορμού, την εκθέτει σε συνεχείς μικροτραυματισμούς που οδηγούν σε πρώιμη εκφύλιση, δισκοπάθεια ή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αργότερα, η εκφύλιση αυτή εξελίσσεται σε σπονδυαλαρθρίτιδα ή και σπονδυλική στένωση.

Διαβάστε επίσης:

Πώς το καθισιό επηρεάζει τον εγκέφαλο σου, εκτός από το σώμα σου