Ξέρεις ότι το κάπνισμα δεν κάνει καλό στην υγεία, πως προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό, ακόμα και καρκίνο και συνεχίζεις και καπνίζεις. Θυμάσαι, όμως, πέρα απ’ όλα τα υπόλοιπα, πως το κάπνισμα σε γερνάει; 

Κι όμως, δεν θες να το πιστέψεις, αλλά η συνήθεια αυτή επιταχύνει τη γήρανση και μπορεί ακόμα και να διπλασιάσει την ηλικία σου. Και συνεχίζεις να καπνίζεις;

Γιατί το κάπνισμα σε γερνάει;

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, όσοι καπνίζουν, είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες, φαίνονται μεγαλύτεροι σε ηλικία από την πραγματική τους ηλικία. Η επιβλαβής αυτή συνήθεια των ανθρώπων έχει αντίκτυπο στις ρυτίδες, στην υγεία του δέρματος και στην ανθεκτικότητά του. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει πως οι χημικές ουσίες του τσιγάρου μπορούν να οδηγήσουν στην πρόωρη γήρανση.

Οι ουσίες αυτές μειώνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα, καθώς και το οξυγόνο που κυκλοφορεί, βλάπτουν την ποιότητα του δέρματος και προκαλούν τη διάσπαση των προστατευτικών δομών, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, που αποτελούν τις ίνες που κάνουν το δέρμα ελαστικό.

Το κάπνισμα δημιουργεί ρυτίδες σ’ όλο το πρόσωπο και κυρίως γύρω από το στόμα κι αυτό συμβαίνει κάθε φορά που ρουφάς το τσιγάρο σου. Παρ’ όλα αυτά, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ρυτίδες από το κάπνισμα δεν περιορίζονται μόνο στο πρόσωπο, αλλά δημιουργούνται και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στο εσωτερικό των μπράτσων, στον αυχένα και στο ντεκολτέ.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει ελεύθερες ρίζες, οι ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση, αφού προκαλούν νόσους και βλάπτουν το DNA των κυττάρων. Το κάπνισμα μειώνει, ακόμα, την παροχή του οξυγόνου, καθώς παράγεται μονοξείδιο του άνθρακα που μειώνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα.

Επιπλέον, με το κάπνισμα μειώνονται τα επίπεδα βιταμίνης C και συνεπώς εμποδίζεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η συνοχή του δέρματος.

Το δέρμα του καπνιστή γίνεται πιο θαμπό κι αφυδατωμένο, ενώ μερικές φορές μπορεί ακόμα και να κιτρινίσει. Τα τραύματα αργούν πολύ να επουλωθούν και οι ρυτίδες γύρω από το στόμα και τα μάτια αυξάνονται.

Όλα αυτά συντελούν στην πρόωρη γήρανση εξαιτίας του καπνίσματος που εσύ έχεις επιλέξει.

Μήπως ήρθε η ώρα να το κόψεις;

Η μοναδική άσκηση που σε βοηθά να κόψεις το κάπνισμα!

Photo: unsplash/Riccardo Fissore