Ο καρκίνος του μαστού, δυστυχώς «η νόσος της εποχής μας», είναι είναι γεγονός και αφορά όλες τις γυναίκες. Η πρόληψη και η διάγνωση της νόσου μπορούν πραγματικά να σώσου ζωές γι΄αυτό δεν πρέπει να το αμελείς.

Η έγκαιρη διάγνωση ενός πρώιμου καρκίνου μπορεί να εξασφαλίσει αποτελεσματική θεραπεία και ο χρόνος μπορεί να γίνει σύμμαχος σου και να κερδίσει τη μάχη με τον καρκίνο.

Η ΑΕΛΙΑ, μια αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην εκστρατεία κατά του καρκίνου του μαστού και τους νοσούντες δίνει τις συμβουλές τους για μια αποτελεσματική πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Η δύναμη της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου

Η έννοια της πρόληψης περιλαμβάνει συστηματική αυτοεξέταση και τακτικές εξετάσεις (μαστογραφία, υπερηχογράφημα και ψηλάφηση από ειδικό.

Ειδικότερα, η αυτοεξέταση συστήνεται να γίνεται κάθε μήνα, λίγες μέρες μετά την λήξη της περιόδου. Να σημειωθεί πως οι γυναίκες θα πρέπει να επαναλαμβάνουν την εξέταση κάθε μήνα σε σταθερή ημερομηνία.

Βήμα 1 

Σταθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη, έχοντας τους ώμους και την πλάτη σε ευθεία θέση και τα χέρια στους γοφούς. Παρατηρήστε πιθανές αλλοιώσεις.

Βήμα 2

Σηκώστε τα χέρια πάνω απ’ το κεφάλι και επαναλάβετε τον έλεγχο που περιγράφεται στο Βήμα 1.

Βήμα 3

Ξαπλώστε και χρησιμοποιήστε το δεξί χέρια για να ψηλαφίσετε τον αριστερό μαστό και μετά το αριστερό χέρι για να ψηλαφίσετε το δεξί μαστό. Μ τα δάχτυλα ενωμένα και επίπεδα, συνεχίστε την ψηλάφηση με σταθερή πίεση, σε ολόκληρο το μαστό από πάνω προς τα κάτω, απ’ τη μια πλευρά στην άλλη, από την κλείδα έως και το πάνω μέχρι την κοιλιά, και από τη μασχάλη έως το σημείο διαχωρισμού των δύο μαστών .

Βήμα 4

Επαναλάβετε το Βήμα 3 σε όρθια ή καθιστή θέση και ψηλαφίστε το μαστό με επανάληψη των ίδιων κινήσεων.

Οποιαδήποτε αλλοίωση παρατηρήσετε κατά την ψηλάφηση του μαστού, δεν αποτελεί ένδειξη καρκίνου, ωστόσο θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό άμεσα.

Παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζεις

Η γενεσιουργός αιτία του καρκίνου είναι δύσκολο να διευκρινιστεί. Οι θεωρίες πολλές και η ερευνητική προσπάθεια των ειδικών συνεχίζεται. Γνωρίζουμε όμως «παράγοντες κινδύνου» που προδιαθέτουν στην εμφάνιση της νόσου και που θέλουμε να γνωρίσετε και εσείς.

 • Ηλικία: Ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται σε γυναίκες που έχουν μπει στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, ηλικίας 50 ετών και άνω.
 • Κληρονομικότητα: Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών συστήνεται να κάνουν γονιδιακό έλεγχο, καθώς μεταλλάξεις στα γονίδια  BRCA1 και BRCA2, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
 • Η έμμηνος ρύση: Πρώιμη εμμηνορρυσία (κάτω των 12 ετών) ή /και όψιμη εμμηνόπαυση (άνω των 55 ετών), μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες κινδύνου
 • Μακροχρόνια λήψη ορμονών: Θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση ή λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
 • Πρώτη κυοφορία όταν γίνεται σε ηλικία άνω των 35 ετών
 • Παχυσαρκία
 • Κακή διατροφή
 • Καθιστική ζωή
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • Πυκνότητα των μαστών: Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού από τις υπόλοιπες γυναίκες.
 • Εκτεταμένη έκθεση σε ακτινοβολία

Πες “ναι” στον τακτικό έλεγχο

Κεφάλαιο Μαστογραφία

H μαστογραφία αποτελεί την πιο διαδεδομένη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Είναι «ακτινογραφία» του μαστού, που καταγράφει αλλοιώσεις του παρεγχύματος του μαστού όπως όγκους που μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις). Η μαστογραφία μπορεί να ανιχνεύσει κακοήθη όγκο (καρκίνο) έως και δύο χρόνια προτού αυτός μεγαλώσει και γίνει αντιληπτός με την ψηλάφηση, την εκδήλωση συμπτωμάτων ή ενοχλήσεων. Η δυνατότητα πρόωρης διάγνωσης που προσφέρει η μαστογραφία αποτελεί το ισχυρότερο και πιο αποτελεσματικό όπλο στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Η μαστογραφία  συστήνεται να γίνεται μία φορά το χρόνο, προληπτικά, σε γυναίκες 40 ετών και άνω. Σε μερικές χώρες, η σύσταση σε υγιείς γυναίκες είναι ανά δύο χρόνια εφόσον συνδυάζεται με υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση. Σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, η μαστογραφία συνιστάται να ξεκινά μία δεκαετία νωρίτερα από την ηλικία εμφάνισης της νόσου στο συγγενή (αν αυτό αντιστοιχεί σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών). Επίσης, η μαστογραφία πραγματοποιείται σε γυναίκες που εμφανίζουν εκκρίσεις από τη θηλή, πόνο ή ψηλάφηση εξογκώματος στο μαστό.

Λόγω της χαμηλής ακτινοβολίας είναι ακίνδυνη για την υγεία της γυναίκας.

Η ολοκληρωμένη εκτίμηση των αποτελεσμάτων της μαστογραφίας γίνεται από τον ακτινολόγο του διαγνωστικού κέντρου αλλά και από μαστολόγο (γυναικολόγο που είναι ειδικευμένος στο μαστό).

Υπερηχογράφημα του μαστού

Η υπερηχογραφική απεικόνιση του μαστού κερδίζει ολοένα έδαφος στην προληπτική αλλά και διαγνωστική εξέταση της γυναίκας. Είναι απαραίτητο συμπλήρωμα του προληπτικού ελέγχου και σε συνδυασμό με την ψηλάφηση από ειδικό, δίνει μία ολοκληρωμένη εικόνα του μαστού. Κυστικές ή συμπαγείς βλάβες μπορούν να εντοπιστούν, και εστίες μη ανιχνεύσιμες με τη μαστογραφία, μπορούν να γίνουν ορατές με τον υπέρηχο.

Το υπερηχογράφημα δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με ακτινοβολία, οπότε είναι δυνατή η επανάληψη της εξέτασης όσες φορές χρειαστεί, ακόμη και κατά την κύηση.

Βελτίωση του τρόπου ζωής

Οι μικρές αλλαγές στη ζωή σου είναι αυτές που θα φέρουν τα μεγάλα αποτελέσματα.

Οι βασικές αρχές μιας υγιεινής καθημερινότητας περιλαμβάνουν:

 • Τακτική άσκηση: Αποτελεί προϋπόθεση  για τη  σωστή λειτουργία του οργανισμού. Για τους υγιείς ενήλικες, οι διεθνείς συστάσεις αναφέρονται σε 150 λεπτά/εβδομάδα αερόβια δραστηριότητα (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση, ποδηλασία) και δύο φορές την εβδομάδα πρόγραμμα για μυϊκή ενδυνάμωση.
 • Έλεγχος του βάρους:Φροντίζουμε να διατηρούμε το βάρος μας στα φυσιολογικά επίπεδα.
 • Μεσογειακή διατροφή: Βασίζεται στην κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπως άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς, καθώς επίσης και στην κατανάλωση ψαριών και υγιεινών λιπαρών όπως το ελαιόλαδο. Γυναίκες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.
 • Περιορισμός του αλκοόλ
 • Διακοπή του καπνίσματος
 • Θηλασμός. Προφυλάσσει τον οργανισμό από τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Για την ακρίβεια, όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος θηλασμού, τόσο αυξάνεται και η προστασία στην ανάπτυξη της νόσου.
 • Περιορισμός ή και αποφυγή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση. Όταν η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται από τρία έως πέντε έτη, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με άλλες επιλογές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
 • Ακτινοβολία και περιβαλλοντική ρύπανση.
 • Αποφύγετε απεικονιστικές εξετάσεις όταν δεν είναι ιατρικά απαραίτητες (όπως ακτινογραφία και αξονική τομογραφία)