Η περίοδος των γιορτών είναι ευκαιρία για αγκαλιές με οικογένεια και φίλους, για φιλιά με τον καλό σου, για να μοιραστείς το φαγητό ή το ποτό σου με την κολλητή.  Όμως, καθώς είναι Χειμώνας είναι και περίοδος κρυολογημάτων και ιώσεων! Oups!

Ήσουν άρρωστος αλλά αρχίζεις και αναρρώνεις…Γίνεται όμως, να χάσεις  όλο το “γλέντι” των γιορτών επειδή είσαι λίγο άρρωστος; Ε δεν έχεις δα και 40 πυρετό…. Χμμ, μάλλον θα το χάσεις, λένε οι ειδικοί.

Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα του κρυολογήματα κρατάνε από μια εβδομάδα μέχρι και δέκα μέρες, σύμφωνα με την επιστήμονα Margarita Rohr. Και μπορείς να κολλήσεις τον διπλανό συ μια μέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα μέχρι και πέντε έως επτά μέρες μετά! Μερικές φορές μπορείς ακόμα να μεταδόσεις την ίωση, μετά κι από δύο εβδομάδες!

Με λίγα λόγια, ακόμα κι αν νιώθεις καλύτερα δεν σημαίνει ότι είσαι κιόλας! Ακόμα κι αν νιώθεις υγιής σκορπάς τα μικρόβια τριγύρω σου! Ναι ξέρουμε δεν θέλεις να περάσεις τις γιορτές σου στο περιθώριο.

Σε έναν ιδανικό κόσμο θα ήταν καλύτερο να αποφύγεις τις κοινωνικές συναναστροφές για πέντε με επτά ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων!
Βέβαια, αν έχεις ακόμα πυρετό ή βήχα δεν το συζητάμε καθόλου, εκεί τα πράγματα είναι χειρότερα!

Τουλάχιστον, αν θέλεις να βγεις οπωσδήποτε απ’το σπίτι και να συναναστραφείς με κόσμο κι αφού σε νοιάζει και η υγεία των άλλων, όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι μη βάζεις το χέρι σου μπροστά αλλά τον αγκώνα σου.
Να θυμάσαι να πλένεις συχνά τα χέρια σου, ειδικά αφού έχεις πιάσει την περιοχή των ματιών, τη μύτη ή το στόμα σου.