Όλα στον οργανισμό μας είναι αλληλοεξαρτώμενα, επηρεάζουν άμεσα το ένα το άλλο και λειτουργούν μαζί για τη διατήρηση της ισορροπίας του. Όσο το γουργούρισμα στη κοιλιά σου και οι κράμπες επηρεάζουν τον ύπνο σου, τόσο και ο κακός ύπνος συμβάλλει στην δημιουργία τους. Άρα ναι, ο ύπνος προκαλεί πόνους στην κοιλιά όσο και αν φαίνεται περίεργο. Και τελικά πώς συνδέονται ύπνος και κοιλιά;

Η μικροβιοκοινότητα της κοιλιάς έχει τεράστια επιρροή στο ανοσοποιητικό σύστημα, στη λειτουργία του εγκεφάλου, στη ρύθμιση των ορμονών που παράγονται, αλλά και στη διάθεση σου. Έχει τόση μεγάλη επίδραση στο σώμα, που αναφέρεται ως ο δεύτερος εγκέφαλος!

Έτσι, ύπνος και κοιλιά έχουν πλήρη επικοινωνία, έχοντας μια σχέση τόσο ανταγωνιστική όσο και συνεργατική. Ήξερες ότι συμπτώματα όπως το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο οφείλονται σε αυτή την σχέση; Ακόμα όταν ο ύπνος σου δεν είναι επαρκής, η υγεία της κοιλιάς σου τίθεται σε κίνδυνο. Το ίδιο συμβαίνει και με διαταραχές ύπνου, όπως η αϋπνία, που επηρεάζουν άμεσα τη μικροβιοκοινότητα της. Ας δούμε μερικά από τα προβλήματα που προκαλούνται.

Ύπνος και κοιλιά… Πώς συνδέονται;

Προβλήματα στο στομάχι

Όπως προαναφέρθηκε, τα όργανα στον ανθρώπινο οργανισμό συνδέονται και επηρεάζει το ένα την υγεία του άλλου. Έτσι εξηγείται πώς όταν δεν έχεις κοιμηθεί όσες ώρες θα έπρεπε, μπορεί να αντιμετωπίζεις πόνους στο στομάχι. Τα δύο κυρίαρχα φύλλα βακτηρίων του ανθρώπινου εντερικού μικροβιώματος είναι τα Firmicutes και τα Bacteroidetes, τα οποία αλληλεπιδρούν, και η έλλειψη τους οδηγεί σε ασθένειες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Metabolism, η έλλειψη ύπνου, τουλάχιστον για δύο βράδια, διαταράσσει την ισορροπία αυτής της σχέσης, και μπορεί μακροχρόνια να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

ύπνος και κοιλιά

Πρόβλημα του έλεγχου του σακχάρου στο αίμα

Η γλυκόζη του αίματος βοηθάει τον οργανισμό, παρέχοντας του ενέργεια και είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά. Η στέρηση του ύπνου εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να ελέγχει το σάκχαρο του αίματος. Στην πραγματικότητα, εάν μέσα σε μία εβδομάδα έχεις κοιμηθεί μόνο τέσσερις ώρες τη νύχτα, το πρώτο γεύμα της ημέρας μπορεί να προκαλέσει κορυφαίες αντιδράσεις σακχάρου στο αίμα παρόμοιες με των ατόμων ηλικίας 30-40 ετών.

Επιρροή στην υγεία της κοιλιάς

Η αϋπνία, όπως είπαμε, επιδρά αρνητικά στην μικροβιοκοινότητα της κοιλιάς. Όσο πιο περίπλοκη είναι τόσο μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης που επιδρά στον ύπνο. Σε μια μελέτη σε ζώα, αυτή η διαταραχή προκάλεσε φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη, που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις και σε διαβήτη. Αν κοιμάσαι ελάχιστα και νιώθεις “βαριά” την κοιλιά σου, ίσως θα έπρεπε να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό ύπνου.

ύπνος και κοιλιά

Φλεγμονή στην περιοχή της κοιλιάς

Η έλλειψη ύπνου παράγει επίσης, Β κύτταρα που συμβάλλουν στο αμυντικό σύστημα του σώματος, αλλά η περίσσεια τους μπορεί να αυξήσει τις αλλεργίες και το άσθμα. Η απώλεια ύπνου και η φλεγμονή συνδέονται στενά. Έτσι, το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται ενάντια του ίδιου του εαυτού, και τότε μπορεί ο οργανισμός σου να αντιδρά σε αλλαγές του περιβάλλοντος, προκαλώντας αλλεργίες, δυσανεξία, αλλαγές στην επιδερμίδα κ.α

Εντερική δυσφορία

Εάν αντιμετωπίζεις κάποιο εντερικό πρόβλημα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), κλπ., η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να το χειροτερέψει. Το σώμα μας απαιτεί μια συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας για να λειτουργήσει σωστά. Μία από αυτές τις λειτουργίες είναι η πεπτική διαδικασία. Χωρίς αρκετό ύπνο, η πέψη δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και φυσικά, όπως θα έπρεπε. Ακόμα, λόγω της έλλειψης ύπνου, η όρεξη μας για φαγητό αυξάνεται, καταναλώνοντας κάθε είδους junk food, επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Δες και αυτό:

Υπάρχουν 5 διαφορετικοί τύποι αϋπνίας, σύμφωνα με νέα μελέτη!

Photos: fitforwork.org, Unsplash/Yuris Alhumaydy, Unsplash/Kinga Cichewicz