Γνωρίζουμε όλοι πως το κάπνισμα δεν κάνει καλό στην υγεία σου αλλά δεν είναι και εύκολο να κόψεις αυτήν την κακιά συνήθεια. Ποια άσκηση σε βοηθά να κόψεις το κάπνισμα;

Ορισμένα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του ήπατος, των νεφρών κλπ. επηρεάζονται συχνά από το κάπνισμα. Και βλάπτει την κατάσταση της υγείας με κάθε τρόπο τόσο σωματικά όσο και διανοητικά.

Το κάπνισμα εθιστικό και επιβλαβές, ενώ μειώνει τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου κατά 25 χρόνια.

Κανονικά, οι πνεύμονες έχουν τις προστατευτικές τρίχες (που λέγονται βλεφαρίδες) που βοηθούν στην αποφυγή εισόδου σκόνης, μικροβίων και άλλων επιβλαβών σωματιδίων. Το τσιγάρο θα καταστρέψει αυτές τις μικρές τρίχες που υπάρχουν στους ανώτερους αεραγωγούς στους πνεύμονες.

άσκηση σε βοηθά να κόψεις το κάπνισμα

Photo: unsplash/Timothy Paul Smith

Οι ανθρώπινοι πνεύμονες έχουν ένα φυσικό σύστημα καθαρισμού που έχει την ικανότητα να καταστρέψει τον καπνό, τη σκόνη, τα μικρόβια καθώς και τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που εισέρχονται στο σώμα. Όταν καπνίζεις, όμως, καταστρέφεις αυτές τις τρίχες κι αυτό έχει δυσάρεστες και μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο στη στοματική κοιλότητα, στον λάρυγγα, στην ουροδόχο κύστη και σε πολλά άλλα όργανα.

Και όλα αυτά λίγο-πολύ τα γνωρίζεις αλλά παρ’ όλα αυτά δυσκολεύεσαι να το κόψεις.

Ποια άσκηση σε βοηθά να κόψεις το κάπνισμα;

Όταν θέλεις να κόψεις το κάπνισμα και είναι μια συνειδητή απόφαση, τότε πρέπει να  απαλλαγείς από την έντονη επιθυμία για να καπνίσεις. Και είναι σημαντικό να ξεπεράσεις όλα τα ψυχολογικά εμπόδια που δεν σε αφήνουν να κόψεις το κάπνισμα.

Και μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις είναι η ποδηλασία. Πώς το να κάνεις ποδήλατο, όμως, σε βοηθά;

Το να κάνεις ποδήλατο σε βοηθά να απελευθερώσεις το μυαλό σου και να ξεπεράσεις αυτήν την έκτακτη επιθυμία για τσιγάρο! Η περιεκτικότητα σε νικοτίνη στα τσιγάρα είναι αρκετά εθιστική, οπότε θα πρέπει να μειώσεις αυτόν τον ψυχολογικό εθισμό που νιώθεις.

άσκηση σε βοηθά να κόψεις το κάπνισμα

Credits: Philipp Cordts, Unsplash

Και το να ασχοληθείς με ένα άθλημα, να εστιάσεις σε αυτό είναι η καλύτερη λύση για να εγκαταλείψεις μια για πάντα το κάπνισμα.

Προσωπικές ιστορίες για το κάπνισμα που θα σε τρομάξουν και θα σε… εμπνεύσουν!

Ποια είναι τα οφέλη απ’ την ποδηλασία;

Η ποδηλασία βοηθά αποτελεσματικά στην προστασία της υγείας σας από διάφορες ασθένειες, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος, η καρδιακή προσβολή, η κατάθλιψη, η αρθρίτιδα και πολλά άλλα.

Και είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές ασκήσεις. Το να κόψεις το κάπνισμα είναι δύσκολο να το κάνεις από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά πρέπει να γίνει βήμα-βήμα.

Και το να κάνεις ποδήλατο είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις.

Το συνιστούν και οι γιατροί…

Η ποδηλασία χρησιμοποιεί σημαντικές ομάδες μυών. Σε αντίθεση με άλλα αθλήματα, αυτό βελτιώνει τη δύναμη και την αντοχή, και λειτουργεί ως αερόβια γυμναστική.

Όταν το κάνεις τακτικά και είναι μέρος της ζωής σου, τότε αυξάνεις σημαντικά τη μυϊκή σου δύναμη και ενισχύεις την κινητικότητας των αρθρώσεων και των οστών.

άσκηση σε βοηθά να κόψεις το κάπνισμα

unsplash/Dewang Gupta

Όταν σταματάς το κάπνισμα, αυτό θα έχει μακροπρόθεσμα και άμεσα οφέλη για την υγεία τη δική σου… αλλά και των γύρω σου. Είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά ξεκίνα σταδιακά!

Διαβάστε επίσης:

Εκτός απ’ το κάπνισμα, αυτό είναι το ποτό που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Photo: unsplash/Riccardo Fissore