Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό σημαίνει και την επιστροφή στην καθημερινότητά μας. Όμως, όλα θα είναι διαφορετικά και υπάρχουν νέες συνήθειες και κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η προστατευτική μάσκα μιας χρήσης γίνεται υποχρεωτική.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, από τις 4 Μαΐου οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους, σχολεία και σε Μέσα Μεταφοράς, παντοπωλεία, νοσοκομεία, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Η χρήση μάσκας θα είναι συμπληρωματική και δεν έχει να κάνει αν θα μολυνθούμε ή όχι, αλλά κυρίως για το αν θα μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά συμπτώματα.

Η μάσκα μιας χρήσης που προσφέρει μεγαλύτερη προστασία

Μετά απ’ τις παραπάνω συστάσεις, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε ποιες είναι οι μάσκες που πρέπει να φοράμε και ποια μάσκα απαγορεύεται.

Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται. Αυτή τη μάσκα δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κορονοϊό

H μάσκα με βαλβίδα θεωρείται απαγορευτική καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από αυτόν που τη φορά. Oι μάσκες με βαλβίδες προορίζονται μόνο για γιατρούς και νοσηλευτές που φροντίζουν ασθενείς με κορονοϊό. Αν ασυμπτωματικοί φορείς ή και ασθενείς με ήπια συμπτώματα φορέσουν τέτοιες μάσκες θα «ψεκάσουν» γύρω τους σωματίδια του ιού.

Αν δείτε άνθρωπο με μάσκα με βαλβίδα, 22 μέτρα μακριά, όχι δυο και πείτε του να τη βγάλει και να μη τη φοράει μέσα στην κοινωνία

Ο κ. Εξαδάκτυλος για να τονίσει τα λεγόμενά του έδωσε κι ένα παράδειγμα για το πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός αν δεν φοράμε μάσκα.

Αν συναντηθούν δυο άνθρωποι, χωρίς μάσκα, που ο ένας νοσεί και ανταλλάξουν σταγονίδια, η πιθανότητα να κολλήσει είναι 95%. Αν φορούν και οι δυο μάσκες η πιθανότητα είναι 1,5%

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου προχώρησε στην παραδοχή ότι “μπερδέψαμε τον κόσμο με τις μάσκες”.

Μπερδέψαμε τον κόσμο. Υπήρχαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, που στραβοπάτησε αρκετές φορές. Ο ΠΙΣ από την 1η Απριλίου είχε πει ότι οι πολίτες σε χώρους συγχρωτισμού καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα

Οι τιμές

Οι τιμές των χειρουργικών μασκών ξεκινούν από 1 έως 1,5 ευρώ, με μέση τιμή τα 1,2 ευρώ. Πριν τον κορονοϊό, όταν δεν υπήρχε ζήτηση, οι μάσκες κόστιζαν 0,30 ευρώ.

Οι υφασμάτινες κοστολογούνται από 1,5 έως 2 ευρώ, ενώ η τιμή τους μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5 ευρώ. Ένα πακέτο 50 τεμαχίων κοστίζει 50 ευρώ.

Τα πρόστιμα για όσους δεν φορούν μάσκα

  • Πρόστιμο 150 ευρώ για όσους δεν φορούν μάσκα στους χώρους που ανέφερε η κυβέρνηση (κομμωτήρια, καταστήματα, ΜΜΜ κλπ).
  • 1.000 ευρώ για συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.
  • 5.000 για καταστήματα / επιχειρήσεις που απαγορεύεται να λειτουργούν.

Διάβασε ακόμα μια έρευνα που είχε γίνει για τα υλικά για τις προστατευτικές μάσκες:

Τα μοναδικά ασφαλή υλικά για να φτιάξεις μια handmade προστατευτική μάσκα

Photo: Unsplash/Mika Baumeister