Πλέον που έχουν περάσει μήνες που ζούμε με την πανδημία του κορονοϊού, οι περισσότεροι γνωρίζουμε ποια είναι τα βασικά μέτρα που πρέπει να παίρνουμε για προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας: Χρήση μάσκας, αποστάσεις και καλό πλύσιμο χεριών. Καθώς πλησιάζουμε στην εποχή της γρίπης -που διαρκεί συνήθως από τον Οκτώβριο έως τις αρχές Μαΐου- όλο και περισσότεροι ρωτάνε εάν η μάσκα προστατεύει απ’ την γρίπη όπως κάνει με τον κορονοϊό.

Όπως συμβαίνει σχεδόν με τα πάντα γύρω απ’ την πανδημία του κορονοϊού, υπάρχει ένα επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε. Αλλά οι ειδικοί λένε πως υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η χρήση μάσκας, μαζί με άλλες προφυλάξεις, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης φέτος.

Η μάσκα προστατεύει απ’ την γρίπη όπως κάνει με τον κορονοϊό;

Η χρήση μάσκας και άλλες μέθοδοι ασφάλειας της δημόσιας υγείας αναμένεται να μειώσουν συνολικά τα ποσοστά γρίπης, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή.

Για παράδειγμα, οι γιατροί στις ΗΠΑ ελπίζουν ότι φέτος τα κρούσματα της γρίπης θα είναι μειωμένα ως αποτέλεσμα των μέτρων ασφάλειας που έχουν ληφθεί λόγω του COVID-19.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία, στο Νότιο Ημισφαίριο (όπου ξεκίνησε ο Χειμώνας τον Ιούνιο), οι χώρες έχουν σημειώσει σημαντική μείωση των κρουσμάτων γρίπης λόγω της μάσκας και άλλων μέτρων.

Οι ειδικοί παράλληλα, όμως, σημειώνουν την ανάγκη να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα και στα σχολεία, καθώς τα παιδιά πολλές φορές κολλάνε τη γρίπη και στη συνέχεια τη μεταφέρουν στο σπίτι.

Η χρήση μάσκας, η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, καθώς και το συχνό πλύσιμο των χεριών, τόσο απ’ την πλευρά των εκπαιδευτικών όσο και απ’ την πλευρά των μαθητών, σίγουρα θα βοηθήσουν στο να μειωθούν οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος τη γρίπη.

Όσον αφορά το τι μπορεί να γίνει εάν κάποιος νοσήσει και με κορονοϊό και με γρίπη, οι γιατροί πραγματικά δεν γνωρίζουν πώς θα μπορούσε να είναι μια ταυτόχρονη μόλυνση. Αλλά σίγουρα, εφόσον άνθρωποι καταλήγουν κολλώντας και μόνο τον ένα ιό, η κατάσταση της υγείας τους με τους δύο ιούς θα μπορούσε να επιβαρυνθεί σημαντικά.

Γι’ αυτό παίρνουμε στα σοβαρά την κατάσταση και είμαστε υπεύθυνοι!

Θυμήσου πώς βάζουμε και βγάζουμε σωστά τη μάσκα:

  1. Πλένουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιούμε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, προτού αγγίξουμε τη μάσκα.
  2. Η εξωτερική πλευρά της μάσκας είναι εκείνη που έχει χρωματισμό, συνήθως απαλό πράσινο ή γαλάζιο.
  3. Η πάνω πλευρά της μάσκας έχει μια μπανέλα που λυγίζει. Είναι η ράχη που τοποθετείται στη μύτη μας.
  4. Περνάμε τα δάχτυλά μας απ’ τα κορδόνια και τα περνάμε πίσω απ’ τα αυτιά μας.
  5. Τραβάμε τις πλευρές της μάσκας ώστε να καλύψει το κάτω μέρος του σαγονιού και τη μύτη μας.
  6. Πιέζουμε την πάνω πλευρά της μάσκας ώστε να την προσαρμόσουμε ακριβώς στη μύτη μας.
  7. Αποφεύγουμε να ακουμπάμε τη μάσκα όσο τη φοράμε.
  8. Αφαιρούμε τη μάσκα κρατώντας την μόνο απ’ τα κορδόνια και την πετάμε στα σκουπίδια.

Δες ακόμα:

Μήπως φοράς λάθος… μάσκα; Ποια σε προστατεύει πραγματικά;

Photo: Pexels