Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να πηγαίνεις τουαλέτα κάθε πρωί που ανοίγεις τα μάτια σου;

LIKE US ON FACEBOOK

Ποια είναι η πρώτη κίνηση που κάνεις όταν ανοίγεις τα ματάκια σου; Ξυπνάς και πηγαίνεις τουαλέτα κάθε πρωί και αυτό είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.  Και δεν είναι μόνο όταν ξυπνάς.

Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να πηγαίνεις τουαλέτα κάθε πρωί που ξυπνάς; Υπάρχει και γι’ αυτό εξήγηση (όπως και για όλα σε τούτο τον κόσμο, σχεδόν όλα δηλαδή).

Τη νύχτα τα νεφρά σου φιλτράρουν λιγότερα τα ούρα σου και η ουροδόχος κύστη σου χαλαρώνει και κρατά περισσότερο. Επιπλέον, μια ορμόνη που ονομάζεται αγγειοπιεστίνη δίνει «οδηγίες» στα κύτταρα να συγκρατήσουν το νερό. Επομένως λαμβάνοντας υπόψιν μας αυτούς τους παράγοντες, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ουροδόχος κύστη σου μπορεί να είναι αρκετά γεμάτη το πρωί. Κι αν με το που ανοίγεις τα μάτια σου το πρωί πίνεις μια γουλιά καφέ, τότε πολλά εξηγούνται. Τα καφεϊνούχα ποτά ως γνωστόν είναι εξαιρετικά διουρητικά.

Στην περίπτωση, όμως, που πηγαίνεις κάθε τρεις και λίγο τουαλέτα, τότε πιθανότατα θα πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου καθώς πιθανότατα εγκυμονούν και άλλοι κίνδυνοι που μπορεί να σχετίζονται για παράδειγμα με τον διαβήτη.

Ανάλογα με το πόσο υγρό πίνεις, το να πηγαίνεις τουαλέτα 8 φορές την ημέρα είναι ο μέσος όρος και είναι φυσιολογικό. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.  Μάλιστα, αν σηκώνεσαι μια φορά το βράδυ για τουαλέτα, θεωρείται επίσης φυσιολογικό.

Αν πίνεις λίγο νερό, όμως, τι γίνεται;

Πολλές φορές ξοδεύεις περισσότερο χρόνο να σκέφτεσαι ότι πρέπει να πας τουαλέτα και ξεχνάς ότι πρέπει να ενυδατωθείς. Απ’ την άλλη σκέφτεσαι ότι αν δεν πίνεις πολύ νερό, τότε δεν χρειάζεται να πηγαίνεις τουαλέτα και τόσο συχνά. Έτσι, όμως, είναι σαν να κάνεις ένα «σαμποτάζ» στην ουροδόχο κύστη σου.

Όταν πίνεις λίγο νερό, τα ούρα γίνονται πιο συγκεντρωμένα και αυτό κάνει πιο ενοχλητική την κύστη, πράγμα που ίσως προκαλέσει την αίσθηση ότι πρέπει να πηγαίνεις τουαλέτα πιο συχνά.

Αν πίνεις πιο πολύ νερό, τότε μπορεί να είσαι σε θέση να κρατήσεις περισσότερα καθώς τα ούρα είναι πιο αραιά και λιγότερο ερεθιστικά για την ουροδόχο κύστη.

Photo: NAOMI SLOMAN

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved