Μερικές φορές το κλάμα είναι λυτρωτικό και σε θεραπεύει. Είναι λες και μαζί με τα δάκρυα φεύγουν όλα σου τα άγχη και οι στεναχώριες. Μερικές φορές, όμως, είναι επίπονο γιατί έχεις έναν φρικτό πονοκέφαλο. Γιατί πονάει το κεφάλι σου όταν κλαις;

Το κλάμα σε αφήνει με υγρά κατακόκκινα μάτια, μια μύτη να τρέχει και μια τρεμάμενη φωνή. Αλλά δυστυχώς δεν σταματά εκεί αφού μετά υποφέρεις κι από ένα φρικτό πονοκέφαλο. Γιατί πονάει το κεφάλι σου όταν κλαις;

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κλαις;

Όταν στεναχωριέσαι το σώμα σου απελευθερώνει τις ορμόνες του άγχους, όπως η κορτιζόλη. Αυτές οι ορμόνες απωθούν τους νευροδιαβιβαστές (δηλαδή οι χημικοί “αγγελιοφόροι” του εγκεφάλου) που προκαλούν φυσικές αντιδράσεις, όπως αυτή η πίεση στο κεφάλι ή ακόμα και τα δάκρυα που τρέχουν από το πρόσωπό σου.

Ένας από αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, συγκεκριμένα το acetylcholine, διεγείρει τους δακρυϊκούς αδένες που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τις γωνίες των οστών του φρυδιού και στην συνέχεια παράγουν δάκρυα.

Όταν τα δάκρυα αρχίσουν να τρέχουν, τότε τα ρουθούνια διογκώνονται και προκαλείται συμφόρηση. Οι μύες στο κεφάλι και στο λαιμό αρχίζουν και σφίγγουν. Και όταν νιώθεις χάλια συναισθηματικά, τότε το σώμα σου νιώθει το ίδιο.

Γιατί πονάει το κεφάλι σου όταν κλαις;

Η σύνδεση μεταξύ του κλάματος και του πονοκεφάλου είναι κάπως ασαφής και ακόμα και οι επιστήμονες δεν είναι 100% σίγουροι για το πώς συνδέονται αυτά τα δύο μαζί.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν να έχουν πονοκέφαλο από το κλάμα. Σίγουρα το έχεις αντιμετωπίσει κι εσύ. Και ποιος είναι ο λόγος; Η πραγματική ένταση ταλαιπωρεί στο σώμα σου. Όταν κλαις σφίγγεις το μέτωπό σου, το λαιμό σου και το πίσω μέρος του κεφαλιού σου.

Όταν κάποιος κλαίει με λυγμούς, τότε παρατείνεται η συστολή αυτών των μυών και έτσι προκαλείται ο πονοκέφαλος.  Όλη αυτή η αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πίεση στα μάγουλά και το μέτωπό σου.

Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις, το κλάμα μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες αν είσαι επιρρεπείς σε αυτές. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να βιώσεις ζαλάδες και ναυτία.

Τι μπορείς να κάνεις για να ανακουφιστείς;

Βάλε μια κρύα πετσέτα στο μέτωπό σου. Ένα ντους επίσης, μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση.

Μασάζ. Μπορείς να κάνεις μασάζ στο μέτωπο και στο λαιμό σου. Θα σε ανακουφίσει.

Τέλος, ένα παυσίπονο μπορεί επίσης να σε βοηθήσει.

Διαβάστε επίσης:

Η κύρια αιτία για τους πονοκεφάλους μόλις αποκαλύφθηκε!

Photo: unsplash/Annie Spratt