Είναι κάποια πράγματα στο σώμα σου που δεν μπορείς να τα ελέγξεις κυρίως εξαιτίας των ορμονών και που οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν. Εσύ, λοιπόν, ξέρεις τι συμβαίνει στην περίοδο και επηρεάζει σημαντικά και το σώμα σου; 

Μπορεί οι περισσότερες να συνδέουν την περίοδο με τον πόνο, τις κράμπες, το φούσκωμα, την εναλλαγή συναισθημάτων και όλα αυτά τα αρνητικά που επικρατούν εκείνες τις μέρες, όμως δεν ξέρουν πραγματικά τι συμβαίνει στην περίοδο. Μερικά από αυτά τα περίεργα πράγματα της περιόδου μπορεί να τα έχεις ακούσει, αλλά κάποια ούτε που θα τα είχες φανταστεί.

Και τελικά τι συμβαίνει στην περίοδο;

Είσαι αδέξια

Σου πέφτουν πράγματα από τα χέρια, όπως το κινητό, παραπατάς, πέφτεις πάνω σε έπιπλα, χάνεις την ισορροπία σου και γίνεσαι ατσούμπαλη. Και ναι, όλα αυτά τα προκαλεί η περίοδος, όμως μην αγχώνεσαι καθόλου γι’ αυτό. Οι ορμόνες είναι αυτές που φταίνε, που διαταράσσονται και σε κάνουν εσένα αδέξια.

Τρως συνέχεια

Φυσικά και το ξέρεις πως όταν περιμένεις ή έχεις περίοδο τρως συνέχεια και ανθυγιεινά. Καταβροχθίζεις σοκολάτες, γλυκά, πατατάκια, πίτσες και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου. Η αύξηση της προγεστερόνης κατά την περίοδο είναι υπεύθυνη για την αύξηση της όρεξής σου για φαγητό.

Δεν κοιμάσαι καλά

τι συμβαίνει στην περίοδο

Unsplash/Yuris Alhumaydy

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος επηρεάζει κατά πολύ τον ύπνο. Δεν είναι τυχαίο που πολλά βράδια όταν είσαι αδιάθετη ξυπνάς συχνά και στριφογυρίζεις. Η ανησυχία στον ύπνο συνδέεται και με τις αλλαγές στις ωοθηκικές ορμόνες, που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς.

Οι κράμπες μειώνουν τη νοητική σου ικανότητα

Και φυσικά όχι οποιεσδήποτε κράμπες, αλλά αυτές της περιόδου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε φορά που οι γυναίκες αισθάνονται πόνους περιόδου, μειώνεται η αντίληψή τους για τα πράγματα και δυσκολεύονται να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι λιγότερο συγκεντρωμένες εξαιτίας των πόνων και των κραμπών.

Πονάς μέχρι και στα πόδια

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο που πονάς παντού λες και είσαι άρρωστη και που ακόμα και η μέση και τα πόδια σου είναι βαριά. Αυτό προφανώς και σε ενοχλεί ακόμα και στο περπάτημα, όμως δεν είναι περίεργο που το παθαίνεις, αφού τα νεύρα συνδέονται με αυτές τις περιοχές.

Καθαρίζεις συνέχεια

τι συμβαίνει στην περίοδο

SUPRIJONO SUHARJOTO

Αν κι εσένα σε πιάνει μια εμμονή με την καθαριότητα κατά την περίοδο, τότε έχω να σου πω πως δεν είσαι η μόνη. Η μείωση των επιπέδων των ορμονών οδηγεί πολλές φορές σε μερικούς ψυχαναγκασμούς. Σύμφωνα με την Δρ. Julie Holland, η γυναίκα όταν έχει περίοδο “κάνει αλλαγές ώστε να νιώσει ότι τα πράγματα μπαίνουν σε μία σειρά” και μεταξύ αυτών ασχολείται παραπάνω και με την καθαριότητα και το συμμάζεμα του σπιτιού.

Τι άλλο συμβαίνει και δεν γνωρίζεις;

Αυτό που συμβαίνει πριν την περίοδο και καμία γυναίκα δεν αντιλαμβάνεται!

fitforwork.org