Η ευαίσθητη περιοχή είναι ευαίσθητη επειδή μπορεί να μολυνθεί πολύ εύκολα και να προκύψουν ένα σωρό προβλήματα. Γι’ αυτό πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική και να τηρήσεις τους κανόνες υγιεινής. Πώς θα κρατήσεις την ευαίσθητη περιοχή υγιή;

Δυστυχώς πολλά ανεπιθύμητα μπορούν να συμβούν εκεί κάτω και πολύ εύκολα αν δεν είσαι προσεκτική και αν δεν περιποιείσαι το σημείο όπως πρέπει. Πώς θα κρατήσεις την ευαίσθητη περιοχή υγιή;

Όσα πρέπει και δεν πρέπει να κάνεις για να κρατήσεις την ευαίσθητη περιοχή υγιή

Η προφύλαξη είναι το Α και το Ω

Μπορεί να είναι αυτονόητο αλλά καλό είναι να το επισημάνουμε. Η προφύλαξη είναι το Α και το Ω κατά την ερωτική επαφή. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείς προφυλακτικό όχι μόνο για να μην έχεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά επειδή πολλά μπορούν να συμβούν εκεί κάτω αν δεν χρησιμοποιείς προφυλακτικό. Και είναι στο χέρι σου να τα αποφύγεις. Είναι επίσης, εξαιρετικά σημαντικό να επισκέπτεσαι τον γυναικολόγο σου συχνά πυκνά.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λιπαντικό

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες, είτε λόγω φαρμάκων, είτε λόγω μιας εγκυμοσύνης, είτε λίγο πριν την εμμηνόπαυση.  Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το λιπαντικό άφοβα αλλά και να το συζητήσεις με τον σύντροφό σου. Το λιπαντικό θα απογειώσει και τη σεξουαλική πράξη. Μην το φοβάσαι!

Τα βαμβακερά εσώρουχα είναι και τα καλύτερα

Ωραία και σέξι τα σατέν και τα δαντελωτά εσώρουχα αλλά η ευαίσθητη περιοχή σου έχει μια προτίμηση στα βαμβακερά. Μόνο έτσι μπορεί να αναπνεύσει καλύτερα αφού το βαμβακερό απορροφά όλη την υγρασία εκεί κάτω. Έτσι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτυχθούν βακτήρια και μύκητες.

Μην το παρακάνεις με το ντους

Ναι, μπορεί να νομίζεις πως όσες φορές κάνεις ντους τόσο το καλύτερο για να κρατήσεις την ευαίσθητη περιοχή υγιή, ωστόσο πρέπει να γνωρίζεις πως ο κόλπος φροντίζει για την καθαριότητά του από μόνος του.
Ειδικότερα, ο κόλπος έχει ήδη ορισμένα υγιή βακτήρια που διατηρούν την ισορροπία του κι αν εσύ διαρκώς χρησιμοποιείς τα αφρόλουτρα που περιέχουν χημικά, τότε διαταράσσεις αυτήν την ισορροπία και αυξάνεις τον κίνδυνο μολύνσεων.

Μην το παρακάνεις με την αντιβίωση

Η περιττή χρήση αντιβιοτικών μπορεί να μειώσει σημαντικά την υγεία του κόλπου σου. Γιατί τα αντιβιοτικά δεν κάνουν διακρίσεις και σκοτώνουν τόσο τα καλά όσο και τα κακά βακτήρια. Το ίδιο κάνουν και στην ευαίσθητη περιοχή σου.

Πολλοί λένε πως αν για μια περίοδο πρέπει να παίρνεις αντιβιοτικά τότε καλύτερα να τρως και γιαούρτι!

Διαβάστε επίσης:

Πώς να αντιμετωπίσεις την ουρολοίμωξη

Photo: Unsplash/Jasper Graetsch