Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε έναν από τους συχνότερους μυϊκούς τραυματισμούς για τους αθλητές, τις μυϊκές θλάσεις. Λίγο η κούραση της προπόνησης, λίγο το κρύο, καθώς και η μη σωστή αποκατάσταση ύστερα από μια έντονη προπόνηση είναι ικανοί λόγοι να προκαλέσουν μυϊκή θλάση.

Τι είναι η μυϊκή θλάση (τράβηγμα);

Είναι η κάκωση ενός μυ και η περαιτέρω ρήξη ορισμένων μυϊκών ινών ή ακόμη και πλήρης διατομή του μυ. Υπάρχουν τριών βαθμών μυϊκές θλάσεις.

  • 1ου βαθμού : μερική ρήξη των μυϊκών ινών ενός μυ
  • 2ου βαθμού : έντονη ρήξη μυϊκών ινών ενός μυ.
  • 3ου βαθμού : ολική διατομή του μυός

Πώς προκαλείται μια μυϊκή θλάση;

Η έντονη άσκηση επιφέρει μυϊκή κόπωση η οποία μειώνει την καλή κυκλοφορία του αίματος στους μύες με αποτέλεσμα να μην έχουν την ίδια καλή λειτουργικότητα και να αυξάνουν τον κίνδυνο ενός τέτοιου τραυματισμού. Πιο συγκεκριμένα μία μυϊκή θλάση μπορεί να δημιουργηθεί από έντονη μυϊκή σύσπαση, υπερβολική διάταση ή από άμεση πλήξη του μυ από κάποιο εξωτερικό παράγοντα (π.χ. λάκτισμα).

Επιδημιολογία

Άτομα τα οποία ασχολούνται με έντονες αθλητικές δραστηριότητες παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα στις μυϊκές θλάσεις. Επίσης άτομα τα οποία έχουν υποστεί θλάσεις στο παρελθόν και δεν έχουν πραγματοποιήσει καλή αποκατάσταση έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξανά πάθουν θλάσεις στην ίδια μυϊκή ομάδα.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Αρχικά διακοπή και ανάπαυση από αθλητικές δραστηριότητες για ένα χρονικό διάστημα. Πολύ σημαντικό η παγοθεραπεία το πρώτο 48ωρο. Έπειτα σε συνεννόηση με τον γιατρό πρέπει να χορηγηθεί μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή. Μετά τις πρώτες 48 ώρες μπορεί να ξεκινήσει η φυσικοθεραπεία σε μυϊκές θλάσεις 1ου και 2ου βαθμού. Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει θεραπεία με φυσικά μέσα (ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχο, διαθερμία), μάλαξη, καθώς και πιο σύγχρονες μορφές όπως θεραπεία tecar. Σε 3ου βαθμού μυϊκή θλάση ακολουθεί χειρουργική επέμβαση (συρραφή μυός).

Διάβασε περισσότερα στο run247.gr

Δες ακόμα:

Μάθε τα πάντα για την οσφυαλγία: Τι είναι και ποια τα αίτια