Εμφράγματα και εγκεφαλικά οι βασικότερες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, αυτό υποστηρίζει παγκόσμια έρευνας του χώρου της υγείας η οποία παρουσιάζει τις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα.

Τα εμφράγματα του μυοκαρδίου είναι η βασικότερη αιτία θανάτου στην χώρα μας με τα εγκεφαλικά επεισόδια να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τη νέα μεγάλη διεθνή έρευνα με τίτλο «Το παγκόσμιο φορτίο των νοσημάτων» (Global burden of disease) η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα στην Ελλάδα οι δύο σημαντικότερες αιτίες αναπηρίας που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και μειώνουν την παραγωγικότητα είναι οι πόνοι στη μέση και οι ημικρανίες.

Οι 10 βασικότεροι λόγοι θανάτου:

  1. ισχαιμική καρδιοπάθεια (εμφράγματα)
  2. εγκεφαλικά
  3. καρκίνος των πνευμόνων
  4. Αλτσχάιμερ
  5. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  6. τροχαία ατυχήματα
  7. καρκίνος του παχέος εντέρου
  8. καρκίνος του μαστού
  9. χρόνια νεφρική νόσο,
  10. καρκίνος του παγκρέατος

Όπως εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Χρήστος Πίτσαβος, τα άτομα που έχουν από μικρή ηλικία πολύ υψηλές τιμές κακής LDL χοληστερόλης (250 mg/dl ή και παραπάνω), ενώ η ολική χοληστερόλη τους μπορεί να φτάσει τα 500 mg/dl όταν δεν βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή κινδυνεύουν να πάθουν το πρώτο τους έμφραγμα πριν από την ηλικία των 35-40 ετών!

Ποιοι πρέπει να ανησυχήσουν;

Όπως εξηγεί Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όσοι έχουν γονείς και συγγενείς που έπαθαν έμφραγμα σε νεαρή ηλικία (κοντά στα σαράντα) καλό είναι να εξεταστούν. Κέντρα Αναφοράς για τη νόσο λειτουργούν στην Αττική, στο Ωνάσειο, στο Ιπποκράτειο, στο Τζάνειο και στα δύο Νοσοκομεία Παίδων, στην Κρήτη, στο νοσοκομείο Ηρακλείου, στη Θεσσαλονίκη στο ΑΧΕΠΑ, στο Παπαγεωργίου και στο Ιπποκράτειο και στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η γενετική διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται σε δύο Δημόσια Εργαστήρια Ιατρικής Γενετικής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.