Μπορεί να πιστεύεις πώς το γεγονός ότι είσαι κουρασμένη συνέχεια είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσεις για το γεμάτο πρόγραμμα σου, αλλά το άγχος είναι απίθανο να προκαλέσει αυτό το είδος εξάντλησης, ειδικά στις νέες γυναίκες.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μερικά υποκείμενα ιατρικά θέματα που αξίζει να συζητήσεις με το γιατρό σου καθώς η πηγή της κούρασής σου μπορεί να είναι άλλη από αυτή που φαντάζεσαι!

Είσαι κουρασμένη συνέχεια; Μπορεί να φταίει η διατροφή

Εάν ανησυχείς ότι είσαι πάρα πολύ υποτονική – ή αν η κούραση αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινή σου ζωή – ξεκίνησε μιλώντας με τον γιατρό σου για τη διατροφή σου. Για παράδειγμα, αν είσαι χορτοφάγος μπορεί να μην λαμβάνεις αρκετή βιταμίνη Β12, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, μαζί με μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια. Εάν δεν καταναλώνεις αρκετές τροφές πλούσιες σε σίδηρο μπορεί να είσαι σε αρχικό στάδιο αναιμίας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση.

Ο σίδηρος βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Χωρίς αρκετό, μπορεί να αισθάνεσαι αδύναμη.

Εν τω μεταξύ, τρώγοντας πάρα πολλούς ανθυγιεινούς υδατάνθρακες – αντί για φρούτα και λαχανικά πλούσια σε ίνες, μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια να νιώθεις συνέχεια κουρασμένη.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες κόπωσης είναι η αφυδάτωση. Μπορεί να φαντάζεσαι πώς το να αφυδατωθείς είναι δύσκολο αλλά δεν είναι! Ο ιδρώτας, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ ή απλώς η κατανάλωση λιγότερου νερού μπορεί να μειώσει τον όγκο του αίματός σας και να σε κάνει να νιώσεις κουρασμένη.

Μπορεί να φταίει η περίοδος

Στη συνέχεια, συζήτησε με τον γιατρό τον κύκλο της περιόδου σου καθώς και τις βιταμίνες ή τα φάρμακα που παίρνεις.  Οι γυναίκες μπορούν να βιώσουν κόπωση εξαιτίας της βαριάς εμμήνου ρύσεως, η οποία προκαλεί απώλεια περισσότερου αίματος . Βεβαίως, η κόπωση μπορεί να είναι παρενέργεια μιας φαρμακευτικής αγωγής.

Μπορεί να φταίει ο θυρεοειδής

Αν η εξάντλησή συνδυάζεται με ανεξήγητη αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, ξηρά μαλλιά και δέρμα, μη κανονικές περιόδους ή μεταβολές της διάθεσης, ζήτησε από τον γιατρό σου να εξετάσει τον θυρεοειδή σου.

Μια κατάσταση που ονομάζεται ασθένεια του Hashimoto – στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή – μπορεί να εμποδίσει τον θυρεοειδή να παράγει αρκετές από τις ορμόνες που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει. Ευτυχώς, το Hashimoto μπορεί να ανιχνευθεί με μια απλή εξέταση αίματος και μπορεί εύκολα να διορθωθεί με φαρμακευτική αγωγή.

Είσαι κουρασμένη συνέχεια; Μπορεί να φταίει η ψυχολογία

Ακόμα κι αν απλά αισθάνεσαι λίγο πεσμένη, είναι σημαντικό να το αναφέρεις στον γιατρό σου.

Η κατάθλιψη μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη εξαιτίας της ανισορροπίας των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Είναι σημαντικό να ενημερώσεις τον γιατρό σου γι αυτό το σύμπτωμα επειδή υπάρχει δυνατότητα να βοηθηθείς χωρίς να το αντιμετωπίσεις μόνη!

Διάβασε επίσης:

Ο οδοντίατρός σου μπορεί σύντομα να σε ρωτήσει για τη σεξουαλική σου ζωή