Εφικτή η εγκυμοσύνη ένα χρόνο μετά τη χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, μετά από νέα έρευνα που εξέτασε τις επιπτώσεις που έχουν οι χημειοθεραπείες στην αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα, μια νέα έρευνα απ’ το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, ESMO 2018, στο Μόναχο, απέδειξε ότι είναι εφικτή η φυσιολογική εγκυμοσύνη μετά τη χημειοθεραπεία.

Παρόλα αυτά, η ίδια μελέτη έδειξε ακόμη ότι μειώνεται η επιθυμία των γυναικών, που κατάφεραν να επιβιώσουν από τον καρκίνο του μαστού, να αποκτήσουν παιδί.

Αναφέρεται ακόμη ότι η διατήρηση της γονιμότητας σήμερα βασίζεται στην κατάψυξη ωαρίων της γυναίκας ή εμβρύων που έχουν προκύψει μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθείται σε ασθενείς κάτω των 40 ετών που εμφάνισαν καρκίνο του μαστού και τους προτείνεται λίγες ημέρες μετά τη διάγνωση.

Αυτή την ηλικιακή ομάδα, αντιπροσωπεύουν οι γυναίκες λιγότερο από το 7% των συνολικών διαγνώσεων για τον καρκίνο του μαστού στον κόσμο.

Παράλληλα, όσες γυναίκες κατάφεραν να επιζήσουν του καρκίνου, έχουν 70% λιγότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Στην έρευνα δήλωσαν συμμετοχή 96 γυναίκες ηλικίας 18 έως 40 ετών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με χημειοθεραπεία για μη μεταστατικό καρκίνο του μαστού, ενώ τελικά 60 συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη μελέτη.

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων στη διάγνωση ήταν τα 36 χρόνια, ενώ ο διάμεσος χρόνος από το τέλος της χημειοθεραπείας μέχρι τη συμμετοχή στη μελέτη ήταν 57 μήνες.

Σχεδόν σε πάνω από τις μισές περιπτώσεις, ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες τη στιγμή της διάγνωσης, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής.

Παρόλα αυτά, όλες οι ασθενείς, ήταν σε πλήρη ύφεση από τη στιγμή που ξεκίνησε η έρευνα.

μύθοι για τον καρκίνο του μαστού

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα; Το 83% των συμμετεχόντων εμφάνισαν αμηνόρροια (δηλαδή πλήρη απουσία εμμήνου ρύσεως) κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών.

«Αυτό ήταν ένα αναμενόμενο εύρημα», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Jérôme Martin-Babau από το Κέντρο Armoricain de Radiothérapie, Imagerie Médicale et Oncologie στην Plérin της Γαλλίας, ενώ πρόσθεσε ότι:

Αυτό που δεν περίμενε κανείς, ήταν ότι 86% των ασθενών ανέφεραν ότι ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως τους επέστρεψε στο φυσιολογικό, εντός του επόμενου έτους μετά το τέλος της χημειοθεραπείας – μια ένδειξη ότι η θεραπεία δεν είχε πλήξει πλήρως τις ωοθήκες τους

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν προγραμματίσει να μείνουν έγκυες πριν αρχίσουν τη θεραπεία, ενώ μόνο μία στις 10 ανέφερε ότι ήθελε να κάνει παιδιά και μετά το τέλος της χημειοθεραπείας της.

Διαβάστε ακόμη:

Όλα όσα δεν ξέρεις για τον καρκίνο του μαστού και όλα όσα ξέρεις λάθος