«Κάθε φορά νιώθω πως κάνω κάτι τόσο απλό που για άλλους ανθρώπους είναι το πιο σημαντικό, γιατί το αίμα είναι πηγή ζωής», αναφέρει η Μιχαέλα Δ., η οποία είναι αιμοδότρια εδώ και πέντε χρόνια. Η αιμοδοσία κατά την περίοδο του κορονοϊού είναι απαραίτητη. 

Η Μιχαέλα μοιράστηκε στο iPop.gr την εμπειρία της καθώς έδωσε αίμα κατά την περίοδο της πανδημίας. Χωρίς φόβο, γνωρίζοντας πως η ανάγκη είναι τεράστια και εν μέσω κορονοϊού.

Τα μέτρα ασφαλείας τηρούνται απολύτως, δεν υπάρχει καμία ανησυχία καθώς εξειδικευμένοι νοσηλευτές/τριες ακολουθούν την τυπική διαδικασία και είναι πλήρως προετοιμασμένοι.

Η αιμοδοσία κατά την περίοδο του κορονοϊού: Μια αιμοδότρια μιλάει στο iPop για την εμπειρία της

Ξεκίνησα να είμαι εθελοντική αιμοδότρια από τότε που ήμουν 19 χρονών. Μια συζήτηση με έναν άνθρωπο που είναι αιμοδότης πολλά χρόνια, όλη η πληροφορία γύρω από αυτό, με έκαναν να σκεφτώ… “γιατί όχι; Ας δούμε αν μπορώ να δώσω”. Και τελικά το έκανα και το κάνω δύο φορές τον χρόνο.

Θυμάμαι πάντα την πρώτη φορά που έδωσα αίμα, το πόσο αγχωμένη ήμουν και το πόσο φοβόμουν. Ο φόβος, όμως, έμεινε σε εκείνη την πρώτη φορά. Αφού δώσεις την πρώτη φορά, βλέπεις πως είναι κάτι πολύ απλό, γρήγορο κι ανώδυνο και αμέσως μετά μπορείς να συνεχίσεις την καθημερινότητά σου, τις δραστηριότητές σου κανονικά.

Κάθε φορά νιώθω πως κάνω κάτι τόσο απλό που για άλλους ανθρώπους είναι το πιο σημαντικό, γιατί το αίμα είναι πηγή ζωής. Κάθε φορά νιώθω ότι βοηθάω κάποιον, με μια φιάλη αίματος άλλωστε μπορούμε να βοηθήσουμε μέχρι και τρεις συνανθρώπους μας. Αφού το αίμα, δεν μπορεί να παρασκευαστεί, η μόνη πηγή είμαστε εμείς οι άνθρωποι και είναι σημαντικό, όποιος μπορεί να το προσφέρει.

Έδωσα αίμα κι εν μέσω πανδημίας. Κι αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι πως τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κάποιος να κολλήσει. Εκτός από την τυπική διαδικασία που ακολουθείται συνήθως, αυτή τη φορά με ρώτησαν αν είχα κάποιο βήχα ή κάποιο κρύωμα, ή αν είχε κάποιος από το συγγενικό μου περιβάλλον, καθώς κι αν έχω ταξιδέψει στο εξωτερικό τον τελευταίο ένα μήνα και σε ποια περιοχή.

Από εκεί και πέρα, όλοι φορούσαν μάσκα και γάντια και ήταν πλήρως προετοιμασμένοι. Στο τέλος, στις καρέκλες όπου και καθόμαστε και πίνουμε τον χυμό μας μετά το πέρας της διαδικασίας, οι καρέκλες είχαν όλες την ασφαλή απόσταση, ώστε να μην είναι ο ένας δίπλα στον άλλον.

Η διαδικασία είναι ανώδυνη και ακίνδυνη. Ακόμη και τώρα σε αυτήν την κρίση, όσοι είμαστε υγιείς προσφέρουμε τη ζωή στον άγνωστο πάσχοντα άνθρωπο, μπορεί να είναι ένα μικρό παιδί, ένας ηλικιωμένος ή συνομήλικος μας και χρειάζεται αίμα.

Δίνουμε αίμα γιατί μας περισσεύει αγάπη. Μας περισσεύει αγάπη για όλους και για τους αγνώστους, δεν δίνουμε πάντα για τον συγγενή και τον φίλο μας. Είναι κάτι διαφορετικό με την έννοια του εθελοντισμού

Αιμοδότης για πρώτη φορά; Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Σύμφωνα με το ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας):

Διαδικασία αιμοδοσίας

Η ιδέα να προσφέρεις αίμα μπορεί να σε φοβίζει, όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείς –αφού οι άκρως εξειδικευμένοι νοσηλευτές/τριες μας- θα φροντίσουν ώστε αυτή η 20-λεπτη εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη.

Πριν πας να δώσεις αίμα, φρόντισε για τα παρακάτω:

 • Σιγουρέψου ότι πληροίς τα κριτήρια αποδοχής του αιμοδότη και δεν ισχύει για σένα κάποιο από τα κριτήρια αποκλεισμού .
 • Να έχεις φάει ένα ελαφρύ γεύμα 3 με 4 ώρες πριν δώσεις αίμα.
 • Την ημέρα που θα δώσεις αίμα να παίρνεις πολλά υγρά, τόσο πριν όσο και μετά την αιμοδοσία.

Τι θα συμβεί μόλις φτάσεις στην αιμοδοσία:

 • Μόλις φθάσεις στην αίθουσα αναμονής θα πρέπει να συμπληρώσεις το ερωτηματολόγιο του αιμοδότη
 • Αυτό συμπληρώνεται κάθε φορά που δίνεις αίμα.
 • Μετά θα ελέγξουν την αιμοσφαιρίνη σου (με ένα μικρό τσίμπημα στο δάκτυλο).
 • Μετά, θα ελέγξουμε την πίεση και τις σφίξεις σου. Μπορεί να χρειαστεί να ερωτηθείς για μερικά πράγματα που αφορούν το ιατρικό σου ιστορικό
 • Εάν όλα είναι καλά, θα περάσεις στην αίθουσα αιμοληψιών, όπου θα ξεκινήσεις να δίνεις αίμα.
 • Στην διάρκεια της αιμοδοσίας θα ξαπλώσεις στις ειδικές καρέκλες, και θα χαλαρώσεις για 10 λεπτά. Σε αυτόν τον χρόνο θα δώσεις περίπου 450 ml αίμα –ούτε καν μισό λίτρο. Μόνο με αυτό θα έχεις καταφέρει να σώσεις τρείς ζωές. Δεν είναι καταπληκτικό !
 • Μετά την αιμοδοσία δεν θα πρέπει να βιαστείς. Θα σου προσφέρουμε φρυγανιά, τυράκια και πορτοκαλάδα. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αισθάνεσαι τελείως καλά πριν φύγεις.
 • Θα σε ξαναδούμε σε 90 ημέρες !

Πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά την αιμοδοσία

 1. Χαλάρωσε και πιες αρκετά υγρά. Τα υγρά θα βοηθήσουν να αντικατασταθεί ο όγκος αίματος που χάθηκε. Καλό είναι την υπόλοιπη μέρα να πιεις αρκετά υγρά (όχι αλκοολούχα)
 2. Κράτα τον επίδεσμο στο χέρι σου καθαρό και στεγνό για λίγη ώρα.
 3. Εάν ο επίδεσμος στο χέρι σου ματώσει, σήκωσε το χέρι ψηλά και πίεσε με δύναμη μέχρι να σταματήσει το αίμα.
 4. Να αποφύγεις να σηκώσεις βαριά αντικείμενα με το χέρι που έδωσες αίμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
 5. Εάν αισθανθείς αδυναμία ή ζάλη, ξάπλωσε ανάσκελα και σήκωσε ψηλά τα πόδια σου.
 6. Εάν σε ανησυχεί ελαφρύς πόνος στο χέρι που έδωσες αίμα  ή δεις μελανιά σε αυτό το σημείο, μην ανησυχείς αλλά επικοινώνησε μαζί μας και ζήτα να μιλήσεις με τον υπεύθυνο ιατρό.

Η διαδικασία αναπλήρωσης του αίματος

 • Το σώμα σου θα αντικαταστήσει το πλάσμα (το υγρό στοιχείο του αίματος) μέσα σε 24 ώρες. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις μέρες για να αποκατασταθούν, ενώ ο σίδηρος θα έχει αναπληρωθεί μέσα σε έξι με οκτώ εβδομάδες.
 • Εάν έχεις και άλλες ερωτήσεις σχετικά με όλη τη διαδικασία, επισκέψου τη σελίδα με τις συχνές ερωτήσεις ή επικοινώνησε μαζί μας .

Διαβάστε επίσης:

Γιατί πρέπει να σκεφτείς σοβαρά την αιμοδοσία

Photo: Pexels