Ο στομαχόπονος είναι ένας οξύς πόνος στην κοιλιακή χώρα ο οποίος πολλές φορές είναι επώδυνος και δεν περνάει εύκολα. Αν ξυπνήσεις με στομαχόπονο υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνεις για να ανακουφιστείς και να μην υποφέρεις για ώρες.

Τι πρέπει να κάνεις αν ξυπνήσεις με στομαχόπονο

Χρησιμοποίησε την τουαλέτα

Ο πρωινός πόνος στην κοιλιακή χώρα μπορεί να συνδέεται με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το πεπτικό σου σύστημα μπορεί να προσπαθεί να ξεκινήσει μετά από μια νύχτα ύπνου και γι’ αυτό το λόγο μία βόλτα στο μπάνιο μπορεί να βοηθήσει. Αν είναι όντως αυτό το αίτιο του πόνου τότε θα ανακουφιστείς άμεσα.

Αν είχες βγει για φαγητό επικοινώνησε με την παρέα σου

Ένας έντονος πόνος στο στομάχι και ειδικά μετά από μία βραδινή έξοδο μπορεί να συνδέεται με κάποια τροφική δηλητηρίαση. Επικοινώνησε με την παρέα σου ώστε να δεις αν έχει και κάποιος φίλος σου την ίδια ενόχληση. Αν αυτό ισχύει τότε επισκέψου ένα φαρμακείο προκειμένου να σου δώσουν κάποιο φάρμακο που θα σε ανακουφίσει.

αν ξυπνήσεις με στομαχόπονο

Μην πιεις τον πρωινό σου καφέ

Εάν είσαι από αυτούς που πίνουν 3-4 καφέδες την ημέρα και έχεις παρατηρήσει συχνές ενοχλήσεις στο στομάχι, δοκίμασε να μειώσεις την ποσότητα του καφέ που πίνεις. Δεν είναι τόσο άσχημο όσο ακούγεται καθώς μπορείς να αντικαταστήσεις τον καφέ με ένα τσάι ή ένα χυμό. Ειδικά εάν έχεις παλινδρόμηση η καφεΐνη δε βοηθάει το πεπτικό σου σύστημα να λειτουργήσει σωστά. Επιπλέον, κάνει το έντερο να δουλεύει σκληρότερα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάρροια. Αν θεωρείς πιθανό να συμβαίνει κάτι τέτοιο δοκίμασε για μία βδομάδα να κόψεις τον καφέ. Ωστόσο, εάν έχεις δυσκοιλιότητα και φούσκωμα, η καφεΐνη είναι ένα από τα πολλά τρόφιμα που λειτουργούν σαν ένα φυσικό καθαρτικό.

Δοκίμασε να κάτσεις στα ζεστά

Η ζέστη μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις κοιλιακού πόνου. Δοκίμασε να ζεστάνεις λίγο νερό και να χρησιμοποιήσεις τη θερμοφόρα στην περιοχή της κοιλιάς, μην τη φέρεις όμως σε άμεση επαφή με το δέρμα σου καθώς αυτό μπορεί να χειροτερεύσει τα πράγματα αντί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

Κάλεσε το γιατρό σου

Αν ξυπνήσεις με στομαχόπονο και σε ανησυχεί πολύ κάλεσε το γιατρό σου, πες του τα συμπτώματα που αντιμετωπίζεις ώστε να μπορέσει να σε κατευθύνει σχετικά με το αν είναι όντως κάτι ανησυχητικό. Ο Jonathan Cohen, MD, κλινικός καθηγητής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής NYU Langone και συνεργάτης στο Concorde Medical Group στη Νέα Υόρκη αναφέρει:

Οι γιατροί, θέτοντας μερικές ερωτήσεις, μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη μιας καλύτερης, εξυπνότερης απόφασης σχετικά με το εάν είναι κάτι επείγον

Σε κάθε περίπτωση αν αντιμετωπίσεις συμπτώματα όπως οξύς πόνος που εντείνεται, αιματηρή διάρροια, εμετό ή ζαλάδα επικοινώνησε με το γιατρό σου.

Διάβασε ακόμα:

Πόνος στο στομάχι μετά το σεξ; Αυτή είναι η εξήγηση των γιατρών

Photo:Freepik