Δεν λειτουργούν όλα τα αντισηπτικά το ίδιο | Όσα πρέπει να γνωρίζεις

LIKE US ON FACEBOOK

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κοροναϊός έχει πλήξει περίπου 90.000 άτομα σε 65 χώρες. Και όλοι έχουν λάβει τα μέτρα τους ενώ τα αντισηπτικά έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται από τα ράφια σε πολλές χώρες. Ωστόσο, δεν λειτουργούν όλα τα αντισηπτικά για τα χέρια με τον ίδιο τρόπο και υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις.

Σύμφωνα με μια ανοσολόγο κι έναν μικροβιολόγο, δεν έχουν δημιουργηθεί όλα τα αντισηπτικά για τα χέρια με τον ίδιο τρόπο και τα πιο αποτελεσματικά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό.

Συγκεκριμένα, η ανοσολόγος Tania Elliott, αναφέρει ότι τα αντισηπτικά για τα χέρια που περιέχουν λιγότερο από 60% οινόπνευμα δεν είναι αποτελεσματικά. Οι έρευνες έχουν δείξει πως αυτά που περιέχουν μεταξύ 60%-95% οινόπνευμα είναι αποτελεσματικά στο να σκοτώνουν τα μικρόβια από αυτά που περιέχουν μικρότερο ποσοστό ή που δεν περιέχουν καθόλου οινόπνευμα. Ανάμεσα στα δικά της αγαπημένα είναι αυτά που εκτός από ένα υψηλό ποσοστό οινοπνεύματος περιέχουν εκχύλισμα κι από κάποιο λάδι, όπως λεβάντα, που έχουν μια χαλαρωτική μυρωδιά και βοηθούν στην ενυδάτωση των χεριών.

Ο μικροβιολόγος Jason Tetro, αναφέρει επίσης πως ο τρόπος που τα εφαρμόζεις, είναι επίσης πολύ σημαντικός. Και ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος;

Βάζουμε μια μικρή ποσότητα στην χούφτα μας και στη συνέχεια ξεκινάμε να τρίβουμε τις παλάμες μας και απ’ την εξωτερική πλευρά. Στη συνέχεια, τρίβουμε και τα δάχτυλα ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τον αντίχειρα. Πολλοί άνθρωποι βάζουν το αντισηπτικό βιαστικά και ξεχνούν τον αντίχειρα ή δεν το απλώνουν παντού όπως πρέπει.

Συνολικά τα χέρια θα πρέπει να είναι υγρά απ’ το αντισηπτικό για περίπου 15 δευτερόλεπτα, γι’ αυτό πρέπει να βεβαιωθούμε πως το αντισηπτικό μας είναι σχετικά “βαρύ”.

αντισηπτικό για τα χέρια

Photo: unsplash/Oluwaseun Duncan

Φυσικά, το να χρησιμοποιείς το αντισηπτικό σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά το πλύσιμο των χεριών. Όταν έχεις την επιλογή, πρέπει να πλένεις τα χέρια σου ακόμη κι αν το σαπούνι δεν είναι αντιβακτηριακό. Το νερό και το σαπούνι αφαιρούν τους περισσότερους τύπους μικροβίων κάτι που δεν συμβαίνει με κανένα αντισηπτικό.

Η καθημερινή συνήθεια που σε γεμίζει μικρόβια χωρίς να το πάρεις χαμπάρι!

5 βήματα για να πλένεις σωστά τα χέρια σου

  1. Βρέξε εντελώς τα χέρια σου με κρύο ή ζεστό νερό.
  2. Τρίψε τα χέρια σου με το σαπούνι μέχρι να σχηματιστεί αφρός και βεβαιώσου πως τρίβεις και τα δάχτυλα, ανάμεσα σε αυτά και κάτω από τα νύχια.
  3. Τρίψε τα χέρια σου για περίπου 20 δευτερόλεπτα.
  4. Ξέπλυνε καλά με νερό.
  5. Στέγνωσε τα χέρια σου χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι θα καθαρίσεις το κινητό σου από τα μικρόβια

 

Photo: Pexels
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved