Τα γυαλιά είναι υπέροχα. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που χρειάζεται να φορέσεις τους φακούς επαφής σου. Βασικά είναι αναγκαίοι από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβρη λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζεις για τους φακούς επαφής ή τα αγνοείς. Για αυτό το λόγο σου συγκεντρώσαμε τα πάντα για το θέμα. Φακοί επαφής: τι να προσέχεις. Εαν έχεις καιρό να τους φορέσεις ή αν δεν έχεις ξαναφορέσει φακούς πρόσεχε να μην κάνεις αυτά τα λάθη όταν θα πας να τους βάλεις.

Πλένε τα χέρια σου πριν τους φορέσεις

Πες την αλήθεια, πλένεις τα χέρια σου κάθε φορά που φοράς τους φακούς επαφής; Αν ναι τότε συγχαρητήρια. Για όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι δεν το κάνουν, να αρχίσουν οπωσδήποτε. Τα χέρια σου είναι φορέας μικροβίων. Ξεκίνα να πλένεις τα χέρια σου κάθε φορά που βάζεις τους φακούς, γιατί δεν ξέρεις τι μικρόβια μπορεί να μεταφέρεις άθελά σου στα μάτια σου.

Σταμάτα να βάφεσαι πρώτα

Για να βεβαιώσεις ότι μάσκαρα, πούδρα ή σκιά μένουν κάτω από τους φακούς επαφής σου, βάλτους πριν ξεκινήσεις να βάφεσαι.

Δεν καθαρίζεις την θήκη που τα βάζεις μέσα

Για τους αρχάριους, κράτα την θήκη σου καθαρή, καθαρίζοντάς την καθημερινά. Επιπλέον, αντικατέστησε την θήκη σου κάθε 6 με 8 εβδομάδες. Tip: Δεν είναι κακό να έχεις μια έξτρα θήκη. Ζήτα μερικές έξτρα θήκες όταν πας για την επόμενη εξέταση.

Τους φοράς στο μπάνιο

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι οι φακοί σου αναρροφούνται στα μάτια σας όταν κάνετε μπάνιο; Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της παρατεταμένης έκθεσής σας στο νερό και στην υγρασία. Εκτός του ότι αυτό μπορεί να είναι τελείως άβολο, δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ο φακός μπορεί να γρατσουνίσει και τον κερατοιειδή σου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

Δεν χρησιμοποιείς το σωστό υγρό για τους φακούς επαφής σου

Αν χρησιμοποιείς φακούς επαφής για κάποιο διάστημα, θα υπάρχει τουλάχιστον μια περίπτωση όπου δεν είχες το σωστό υγρό για τους φακούς σου. Με αυτόν τον τρόπο έγινες δημιουργικός. Δεν χρειάζεται να σου εξηγήσουμε γιατί δεν χρειάζεται να βάζεις τους φακούς επαφής στο στόμα σου, αλλά να σε ενημερώσουμε ότι ακόμα και το νερό της βρύσης μπορεί να έχει επικίνδυνα μικρόβια για τα μάτια σου.

Επαναχρησιμοποιείς το ίδιο υγρό

Μέγα λάθος, να αλλάζεις το υγρό για τους φακούς επαφής σου κάθε μέρα αλλιώς οι πιθανότητες να υπάρχει κάποιο βακτήριο στο επαναχρησιμοποιημένο υγρό είναι τεράστιες.

Φοράς τους ίδιους φακούς επαφής για πολύ ώρα

Μόλις πηγαίνεις σπίτι πρέπει να βγάζεις τους φακούς επαφής σου. Τα μάτια σου χρειάζονται οξυγόνο για να λειτουργούν σωστά. Α!! Μην ξεχνάς να τους αφαιρείς όταν πηγαίνεις για ύπνο.

Δεν παίρνεις καινούργιους όταν πρέπει

Όπως όλα τα πράγματα, έτσι και οι φακοί επαφής έχουν ημερομηνία λήξης. Μπορεί να είναι δελεαστικό να τους κρατήσεις παραπάνω αλλά καταστρέφεις τα μάτια σου. Αν δεν κάνεις σωστή χρήση μπορεί να προκαλέσεις κάποια μόλυνση στο μάτι σου.

Διαβάστε επίσης:

Πρόσεξες όλα τα άλλα σημεία και κάηκες στο… κεφάλι; Έτσι θα το αντιμετωπίσεις!