Υπάρχουν πολλά που νιώθει μια γυναίκα πριν την περίοδο και κανένας άντρας ποτέ δεν θα καταλάβει. Αλλά υπάρχει και κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες γυναίκες χωρίς να το αντιλαμβάνονται. 

Εντάξει, η αλήθεια είναι πως πριν την περίοδο συμβαίνουν διάφορα στο σώμα και στην ψυχολογία μιας γυναίκας. Το στήθος και η κοιλιά πρήζονται, πεινάς συνέχεια και είσαι από αλμυρό σε γλυκό και πάλι αλμυρό.

Τα νεύρα σου είναι λιγάκι “τσιτωμένα” και γενικά είσαι ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Αυτό, όμως, συμβαίνει στις περισσότερες γυναίκες και λιγάκι το έχουμε συνηθίσει και κάνουμε υπομονή. Οι ορμόνες άλλωστε φταίνε για όλα.

Τι είναι αυτό που συμβαίνει πριν την περίοδο και δεν το αντιλαμβανόμαστε;

Σου πέφτει διαρκώς το κινητό κι άλλα πράγματα από τα χέρια, λερώνεσαι, περπατάς λιγάκι και… παραπατάς, χάνεις λίγο την ισορροπία και αποσυντονίζεσαι. Μην αγχώνεσαι καθόλου, οι ορμόνες φταίνε για όλα και όταν επιστρέψουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα, θα είναι σαν να μην συνέβη ποτέ.

Ναι, πριν την περίοδο μπορεί να είσαι λιγάκι αδέξια και ατσούμπαλη και αυτό είναι φυσιολογικό. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυσικές μετατοπίσεις ορμονών κατά τη διάρκεια του κύκλου προκαλούν αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση και τα συναισθήματα και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά σε ορισμένες γυναίκες.

Δες τι φταίει και καθυστερεί η περίοδός σου ενώ δεν είσαι έγκυος!

Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνου (ισορροπημένα από υψηλή προγεστερόνη) κατά τη διάρκεια της ωοθυλακιορρηξίας συνδέονται με αυξημένη νοητική διαύγεια, γνωστική λειτουργία και συντονισμό, επομένως είναι πιθανό η πτώση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στις ημέρες που οδηγούν στην … περίοδο, να επηρεάσουν τον συντονισμό, τη συμπεριφορά και να νιώθεις πιο ατσούμπαλη και αδέξια από ότι συνήθως.

Με λίγα λόγια,  είναι φυσιολογικό να σου πέφτουν πράγματα από τα χέρια ή λιγάκι να χάνεις την ισορροπία σου και τον συντονισμό πριν την περίοδο. Όπως είπαμε… είσαι σαν ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί κι ευτυχώς αυτό διαρκεί λίγες μέρες. Επομένως, οι άνθρωποί σου θα πρέπει να δείξουν λίγο κατανόηση και να κάνουν υπομονή!

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει στα μαλλιά σου τις δύσκολες μέρες και πώς μπορείς να τα “σώσεις”;

Photo: Pixabay