Αυτές είναι οι αιτίες που τα δάχτυλά σου είναι συνεχώς παγωμένα

LIKE US ON FACEBOOK

Έχεις συχνά παγωμένα δάχτυλα, ακόμα κι όταν δεν έχει τόσο κρύο; Τα χέρια του διπλανού σου είναι πάντα πιο ζεστά από τα δικά σου; 

Τα κρύα δάχτυλα είναι χαρακτηριστικό πολλών ανθρώπων, αλλά και κάτι που οι περισσότεροι αγνοούν. Ειδικά όταν συμβαίνει το χειμώνα, όλοι νομίζουν πως φταίει ο καιρός και το κρύο. Ωστόσο, μόνο κάτι ασήμαντο δεν είναι.

Όταν είσαι έξω το χειμώνα και κάνει κρύο είναι λογικό να είναι παγωμένα και τα άκρα σου. Όταν, όμως, είσαι σπίτι ή όταν ο καιρός είναι καλύτερος γιατί συνεχίζεις να έχεις παγωμένα δάχτυλα;

Κακή κυκλοφορίας του αίματος

Και τι εννοούμε κακή κυκλοφορία του αίματος; Το ότι δεν φτάνει αρκετό αίμα σε διάφορα σημεία του σώματος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως το αυξημένο βάρος.

Αναιμία

Όταν τα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης στο αίμα είναι χαμηλά, η παροχή οξυγόνου είναι μειωμένη σε διάφορα σημεία του σώματος, πράγμα που οδηγεί στην τοπική μείωση της θερμοκρασίας στα άκρα. Η αναιμία οφείλεται στη μειωμένη πρόσληψη σιδήρου, που είναι καλό να ελέγχεις συχνά μέσα από εξετάσεις.

παγωμένα δάχτυλα

Unsplash/ Makenna Entrikin

Υπόταση

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας ακόμα λόγος για τα παγωμένα σου δάχτυλα. Όταν έχεις υπόταση, τα αιμοφόρα αγγεία κατευθύνουν το αίμα προς τα ζωτικά όργανα και συνεπώς η αιμάτωση των άκρων δεν είναι επαρκής. Πολλές φορές συνδυάζεται και με ζαλάδες, κούραση, θολή όραση και αδυναμία.

Είναι ανησυχητικό το μούδιασμα στα δάχτυλά σου το πρωί;

Έλλειψη βιταμίνης Β12

Η έλλειψη βιταμινών είναι λογικό να εκδηλώνεται στο σώμα σου. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και συνεπώς σε αναιμία.

Σύνδρομο Raynaud

Το σύνδρομο Raynaud ή Ρεϊνό είναι από τις πιο συχνές αιτίες για τα παγωμένα δάχτυλα. Πρόκειται για την κατά τόπους συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων, συνήθως στα δάκτυλα των χεριών ή και των ποδιών, αλλά μερικές φορές και στη μύτη ή τα πτερύγια των αυτιών, λόγω ψυχρών θερμοκρασιών, αλλά και εξαιτίας ψυχολογικών παραγόντων,που οδηγεί σε μείωση της θερμοκρασίας στα σημεία αυτά του σώματος. Το σύνδρομο αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ενώ η προστασία των άκρων από το κρύο και η μείωση του άγχους θεωρούνται σημαντικές για την αντιμετώπιση του συνδρόμου.

Υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο «θερμοστάτης» του σώματός μας. Όταν ένα άτομο έχει υποθυρεοειδισμό, τότε πολλές λειτουργίες του οργανισμού επιβραδύνονται. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι η συνεχής κούραση, η αίσθηση κρύου, η ανεξήγητη αύξηση βάρους και η δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, πριν βγάλεις τα συμπεράσματά σου, καλό θα ήταν να κάνεις μια κλινική εξέταση για να δεις αν είναι αυτός ο λόγος που τα άκρα σου είναι συνεχώς παγωμένα.

Τι συμβαίνει σε κάθε σημείο του σώματός σου όταν κάνει κρύο;

Όσα συμβαίνουν στο σώμα σου όταν κάνει κρύο! Απ’ την κορυφή μέχρι τα νύχια!

Photo: Unsplash/DAVIDCOHEN

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved