Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που σου ανεβάζουν την πίεση και ούτε που σου περνάνε από το μυαλό. Είσαι νέος, ωραίος και υγιής επομένως γιατί να ανησυχείς; Γιατί αυτοί οι παράγοντες σίγουρα δεν σου περνάνε από το μυαλό!

Κι αυτό συμβαίνει επειδή οι παράγοντες που σου ανεβάζουν την πίεση δεν είναι προφανείς! Και αν ανακαλύψεις αυτές τις φαινομενικά “αθώες” αιτίες, τότε θα μπορείς και να βρεις την πηγή του κακού και να απαλλαγείς.

Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί οι “αθώοι” παράγοντες που σου ανεβάζουν την πίεση;

Ζεις σε θορυβώδη γειτονιά

Όταν εκτίθεσαι σε έντονους θορύβους στη δουλειά ή στο σπίτι, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν προσπαθείς να κοιμηθείς, αυτό συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα και με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Occupational & Environmental Medicine.
Κι αν το καλοσκεφτείς, ο θόρυβος είναι αγχωτικός και ο διαταραγμένος ύπνος έχει επίσης αποδειχθεί πως ανεβάζει την πίεση.

παράγοντες που σου ανεβάζουν την πίεση

Είσαι στους δρόμους όλη μέρα

Όσο μεγαλύτερη είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση στην οποία εκτίθεσαι σε καθημερινή βάση, τόσο πιο πιθανό είναι να έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση. Το να αναπνέεις σε ένα μολυσμένο αέρα οδηγεί σε μια φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις αρτηρίες. Προφανώς δεν μπορείς να ελέγξεις άμεσα την ποιότητα του αέρα στην οποία ζεις αλλά μπορείς να παίρνεις τις προφυλάξεις σου και να το αποφεύγεις όσο μπορείς.

Τρως πολλές πατάτες

Ανάμεσα στους περίεργους παράγοντες που σου ανεβάζουν την πίεση είναι και το γεγονός ότι τρως πολλές πατάτες! Η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων μερίδων πατάτας, είτε είναι τηγανητές είτε βραστές είτε στον φούρνο, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, ειδικά για τις γυναίκες! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσουν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα!

Δεν σου λέμε να κόψεις τις πατάτες (αυτό είναι αδύνατον) αλλά με μέτρο!

παράγοντες που σου ανεβάζουν την πίεση

Βασίζεσαι στην καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι ένα ισχυρό διεγερτικό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σε ξυπνήσει το πρωί και να σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος. Ωστόσο, η καφεΐνη “αιχμαλωτίζει” την αρτηριακή σου πίεση και στρεσάρει την καρδιά σου, λέει η καρδιολόγος Amber Khanna.

Photo: GETTY IMAGESGETTY RF, unsplash/ José Martín Ramírez C
Toa Heftiba