Αν εισπνεύσεις καπνό, ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία;

LIKE US ON FACEBOOK

Η εισπνοή καπνού είναι πολύ επικίνδυνη και η ατμόσφαιρα κυρίως στην Εύβοια αλλά και την Αττική είναι αποπνικτική λόγω της φωτιάς που έχει ξεσπάσει.

Η φωτιά στην Εύβοια μαίνεται ανεξέλεγκτη και καίει δάσος Natura. Οι κάτοικοι σε τρία χωριά είναι σε ετοιμότητα για να τα εκκενώσουν ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Συγκεκριμένα, μαύρος καπνός έχει σκεπάσει όχι μόνο τον ουρανό της Εύβοιας αλλά και της Αττικής, με αποτέλεσμα στην ατμόσφαιρα να υπάρχει στάχτη και καπνός.

Έντονη η αίσθηση του Καπνού στον Ν. Αττικής αυτή την ώρα 06.24 . Όπως βλέπετε από την κάμερα του δήμου Ιλίου από την φωτιά στην Εύβοια.http://ilioncam3.forecastweather.gr/

Gepostet von Forecast Weather Greece am Montag, 12. August 2019

 

Πώς αποφεύγουμε την εισπνοή καπνού σε περίπτωση φωτιάς;

Στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τη λήψη των παρακάτω μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς:

Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, όπως συμβαίνει σήμερα στην Αττική, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:

  • Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.
  • Αποφύγετε τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).
  • Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.

Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση φωτιάς

  • Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.
  • Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.
  • Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

Ο καπνός από την μεγάλη φωτιά της Ευβοίας με κυανό χρώμα. Όπως φαίνεται από τον δορυφόρο, μεγάλο μέρος του καπνού έχει…

Gepostet von Theodoros Kolydas am Dienstag, 13. August 2019

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία απ’ την εισπνοή καπνού;

Πολλά είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του βήχα, της δύσπνοιας, του πονοκεφάλου ακόμη και της αλλαγής στην ψυχική υγεία.

Βήχας: Όταν οι βλεννώδεις μεμβράνες της αναπνευστικής οδού ερεθίζονται, εκκρίνουν περισσότερη βλέννα. Ο βρογχόσπασμος και η αυξημένη παραγωγή βλεννογόνου οδηγούν σε αντανακλαστικό βήχα.
Η βλέννα μπορεί να είναι είτε καθαρή είτε μαύρη ανάλογα με το βαθμό των καμένων σωματιδίων που περάσει στους πνεύμονες.

Δυσκολία στην αναπνοή: Αυτό μπορεί να προκληθεί από άμεση βλάβη στην αναπνευστική οδό, οδηγώντας σε μειωμένη παροχή οξυγόνου στο αίμα, στη μειωμένη ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο εξαιτίας των χημικών ουσιών στον καπνό ή στην ανικανότητα των κυττάρων του σώματος να χρησιμοποιούν οξυγόνο.

Μάτια: Τα μάτια μπορεί να είναι κόκκινα και ερεθισμένα από τον καπνό και συνήθως τσούζουν.

Πονοκέφαλος: Σε κάθε φωτιά, οι άνθρωποι εκτίθενται σε διάφορες ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα. Ο ασθενής μπορεί να μην έχει αναπνευστικά προβλήματα, αλλά ενδέχεται να έχει εισπνεύσει μονοξείδιο του άνθρακα. Πονοκέφαλος, ναυτία κι εμετός είναι μερικά από τα συμπτώματα.

Αλλαγές στην ψυχική κατάσταση:  Τα χημικά ασφυκτικά και τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στην ψυχική κατάσταση. Η σύγχυση, η λιποθυμία, οι επιληπτικές κρίσεις και σε ποιο ακραίες καταστάσεις, το κώμα είναι όλες πιθανές επιπλοκές μετά απ’ την εισπνοή καπνού.

Photo: unsplash/Jason Wong

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved