Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και η έντονη καθημερινότητα που δεν “συγχωρεί” δημιουργεί σε όλο και περισσότερους ανθρώπους αισθήματα πίεσης, άγχους και φόβου.

Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διαταραχές, όπως είναι η αγχώδης διαταραχή. Τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής είναι αρκετά και όταν εμφανίζονται συνδυαστικά σε κάποιον καλό είναι να αναζητήσει βοήθεια.

Ανησυχία

συμπτώματα αγχώδους διαταραχής

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε αντιμετωπίσει καταστάσεις που μας προκαλούν έντονη ανησυχία. Η ασθένεια ενός αγαπημένου προσώπου ή οι οικονομικές δυσκολίες μπορεί να μας κάνει να κοιμόμαστε πιο… δύσκολα τα βράδια.

Όταν όμως αυτή η έντονη ανησυχία μας δεν έχει πραγματική αιτία ή αιτία που να δικαιολογεί το μέγεθος της ανησυχίας, τότε ίσως πρέπει να το κοιτάξουμε με προσοχή. Όταν η υπερβολική ανησυχία γίνεται σύμπτωμα της αγχώδους διαταραχής πρέπει να εμφανίζεται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για τουλάχιστον έξι μήνες και το άτομο να δυσκολεύεται να τη διαχειριστεί.

Εγρήγορση

Έντονη εφίδρωση, τρέμουλο, ξηροστομία και ταχυκαρδία. Αυτά είναι σημάδια πως το άγχος μας έχει καταβάλλει και το σώμα μας βρίσκεται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει κάποιον κίνδυνο.

Όταν βρισκόμαστε σε εγρήγορση σχεδόν μόνιμα και όχι μόνο σε καταστάσεις πραγματικού κινδύνου, τότε αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για εμάς και σημάδι αγχώδους διαταραχής.

Αεικινησία

Αυτή η διαταραχή στα παιδιά έχει σε μεγάλο βαθμό το σύμπτωμα της αεικινησίας. Εν ολίγοις, δεν μπορούν να κάτσουν σε ένα σημείο και κινούνται μόνιμα με ένταση.

Κόπωση

συμπτώματα αγχώδους διαταραχής

Αν δεν έχετε κάνει κάτι που να το δικαιολογεί και έχετε κουραστεί πριν η μέρα τελειώσει, τότε ίσως πρέπει να ερευνήσετε το ενδεχόμενο να πάσχετε από αγχώδη διαταραχή.

Προβλήματα συγκέντρωσης

Ένα ακόμα σύμπτωμα που παρουσιάζεται περισσότερο στα παιδιά. Δύο στα τρία παιδιά που έχουν αγχώδη διαταραχή, σύμφωνα με έρευνες, αντιμετωπίζουν προβλήματα συγκέντρωσης.

Αυτό ισχύει και για τους ενήλικες, βέβαια. Η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων που έχουν αγχώδη διαταραχή εμφανίζουν και έντονη δυσκολία συγκέντρωσης.

Ευερεθιστότητα

Πάνω απ’ το 90% των ανθρώπων που έχουν αγχώδη διαταραχή παρουσιάζουν ευερεθιστότητα σε περιόδους έντονου άγχους.

Προβλήματα με τον ύπνο

συμπτώματα αγχώδους διαταραχής

Ο ύπνος και η ποιότητα του λέει πολλά για την ζωή μας και την ψυχοσύνθεση μας.

Η αϋπνία και ο ταραγμένος ύπνος είναι συχνό φαινόμενο ανάμεσα στους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με την αγχώδη διαταραχή.

Κρίσεις Πανικού

Οι κρίσεις πανικού είναι κάτι που αρκετοί άνθρωποι είναι πιθανό να βιώσουν στη ζωή τους. Έντονη εφίδρωση, ταχυπαλμία, τρέμουλο και δύσπνοια συνθέτουν αυτή τη κάκιστη εμπειρία.

Η αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αγχώδεις διαταραχές ονομάζεται διαταραχή πανικού.

Διαβάστε επίσης:

Σωματικά συμπτώματα που συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη

Photo: thespiritscience.net