Η εποχή της αλλεργίας έχει φτάσει και πολλοί είναι αυτοί που υποφέρουν από κάποια αλλεργική πάθηση. Ταυτόχρονα, ο πλανήτης δίνει τη δική του μάχη με τον κορονοϊό. Αλλεργία και κορονοϊός: Ποιες είναι οι διαφορές αλλά και τι πρέπει να προσέξει ο ασθενής με αλλεργίες ειδικά αυτήν την Άνοιξη;

Αλλεργία και κορονοϊός: Είναι σημαντικό να οριστούν οι διαφορές στα συμπτώματα αλλά και να γίνει σαφές για τα όσα θα πρέπει να προσέξουν ειδικά φέτος, οι ασθενείς με κάποια αλλεργική πάθηση.

Το iPop.gr επικοινώνησε με την αλλεργιολόγο, Διευθύντρια του αλλεργιολογικού Ιατρείου στο Σισμανόγλειο, Δημάκα Παναγιώτα, η οποία λύνει βασικές απορίες που μπορεί να έχεις αλλά και σημεία που πρέπει να δώσεις προσοχή.

Ποια είναι, λοιπόν, τα πιο κοινά συμπτώματα της αλλεργίας; Όπως επισημαίνει η αλλεργιολόγος, το βασικότερο από όλα είναι η επανάληψη. Δηλαδή, η εποχιακή αλλεργία εμφανίζεται κάθε Άνοιξη, αρχίζει συνήθως τον Φεβρουάριο-Μάρτιο και τελειώνει Ιούνιο-Ιούλιο, ανάλογα σε τι αλλεργιογόνα είναι ευαίσθητος ο ασθενής. Επομένως, ο ασθενής με αλλεργική ρινίτιδα γνωρίζει ότι κάθε χρόνο αυτήν την εποχή -άλλοτε ηπιότερα άλλοτε βαρύτερα- θα έχει τα ίδια συμπτώματα.

Δηλαδή:

 • Θα τρέχει η μύτη του, καταρροή
 • Θα φτερνίζεται, πολλές φορές και έντονα
 • Θα έχει κνησμό στη μύτη
 • Μπορεί να φαγουρίζουν και να είναι κόκκινα τα μάτια του
 • Θα έχει ρινική συμφόρηση και πολλές φορές στο πικ της αλλεργίας πιθανόν να έχει κι έναν βήχα
 • Παράλληλα, στην εποχή που υπάρχει μεγάλη ποσότητα γύρης στην ατμόσφαιρα, ο ασθενής εκτός από καταρροή, θα έχει ρινική απόφραξη, ειδικά αν δεν παίρνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Κάποιος που έχει μια αλλεργική πάθηση, ανήκει στις ευπαθείς ομάδες; Σε αυτό, η κα Δημάκα μας απαντά πως η αλλεργία κάνει φλεγμονή, όχι μικροβιακή, αλλά αλλεργική.

«Σαφώς και κάνει οίδημα: Οίδημα στο βλεννογόνο της μύτης, γι’ αυτό έχουμε τη συμφόρηση, οίδημα στους βρόγχους, γι’ αυτό έχουμε το άσθμα. Η κατάσταση του ασθενούς επιδεινώνεται με τις ιώσεις και κυρίως με αναπνευστικούς ιούς. Μέχρι τώρα στις μελέτες στην Κίνα έδειξαν ότι οι ασθενείς με αλλεργικό άσθμα δεν είναι πιο επιβαρυμένοι, απ΄τους υπόλοιπους ασθενείς που είχαν covid-19», αναφέρει η αλλεργιολόγος τονίζοντας, όμως, πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και όποιος ασθενής με αλλεργικό άσθμα έχει και covid-19 θα πρέπει να είναι συνέχεια σε επικοινωνία με τον γιατρό του.

Οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα/άσθμα έχουν πιο αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορονοϊό; «Όχι. Έχουν στο ποσοστό που έχει όλος ο κόσμος. Δεν υπάρχει άλλη προδιάθεση», τονίζει η κα Δημάκα.

Κι αν νοσήσουν είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές;

Δεν έχουμε τέτοια στοιχεία. Απλώς θα πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους. Ειδικά, φέτος όλοι οι αλλεργικοί ασθενείς με τις οδηγίες που έχουν λάβει από τους αλλεργιολόγους τους για φέτος αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να παίρνουν τα φάρμακα συστηματικά, να μην επιτρέψουν να αυξηθεί η αλλεργική φλεγμονή

Ποιες είναι οι κυριότερες διαφορές μεταξύ covid-19 και εποχιακής αλλεργίας;

Όπως διευκρινίζει η κα Δημάκα, αν κι εφόσον ο ασθενής είναι αλλεργικός από χρόνια, δεν μπερδεύει τα συμπτώματα, τα γνωρίζει, γνωρίζει πότε αρχίζουν, πότε τελειώνουν, ποια είναι και πώς είναι. Δεν έχει δυσκολία να αναγνωρίσει αν είναι η αλλεργία του ή όχι. «Όμως, οι ασθενείς που ίσως για πρώτη φορά ή δεύτερη φορά αρχίζουν κάποια αλλεργική ρινίτιδα, οι άλλοι που τους βλέπουν να φτερνίζονται ή να βήχουν, αυτοί είναι που μπερδεύονται», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τις κύριες διαφορές στα συμπτώματα αλλεργίας και κορονοϊού:

 • Η αλλεργία δεν κάνει πυρετό, ο covid κάνει πυρετό
 • Η αλλεργία θα έχει κνησμό στη μύτη, ο covid δεν έχει κνησμό
 • Η αλλεργία έχει φτερνίσματα ενώ ο covid όχι
 • Ρινική συμφόρηση μπορεί να έχουν και τα δύο
 • Ο covid έχει μυαλγίες και αρθραλγίες, ενώ η αλλεργία όχι
 • Η αλλεργία δεν έχει πνευμονία, ενώ ο covid έχει σε μεγαλύτερο ποσοστό

Την ίδια στιγμή, βέβαια, διευκρινίζει πως εξαρτάται και πώς εκδηλώνεται η νόσος, δηλαδή, όταν νοσήσεις από covid τι συμπτώματα θα έχεις.

Ένας άνθρωπος με αλλεργία την εποχή του κορονοϊού, τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξει περισσότερο; Πώς μπορεί να προφυλάξει τον εαυτό του;

Αν είναι αλλεργικός στη γύρη θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες που του έχουν δοθεί: Να έχει κλειστά παράθυρα, να μη βγάζει τα κλινοσκεπάσματα έξω, να περιορίσει την κυκλοφορία, να μην πηγαίνει όπου υπάρχει γύρη. Δεν μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες για το covid, δηλαδή να ανοίγει παράθυρα το πρωί για να αεριστεί το σπίτι, θα πρέπει να τα ανοίγει το βράδυ. Ούτε μπορεί να βγάζει τα κλινοσκεπάσματα έξω γιατί θα γεμίσουν γύρη. Γενικά προσπαθούμε να μειώσουμε την επαφή με τη γύρη για να είναι μειωμένα τα συμπτώματα

Ένας ασθενής με αλλεργική ρινίτιδα πρέπει -ειδικά αυτήν την περίοδο- να ακολουθεί μια συγκεκριμένη διατροφή και να γυμνάζεται; Πώς επηρεάζουν αυτά σε συνδυασμό την εξέλιξη της αλλεργίας;

«Όπως σ’ όλα τα νοσήματα, παίζουν ρόλο με την έννοια ότι αναπτύσσεις καλό αναπνευστικό, κυρίως ως προς το μυικό και κυκλοφορικό σύστημα», αναφέρει η κα Δημάκα τονίζοντας, όμως, πως η διατροφή και η γυμναστική δεν μπορούν να μειώσουν την αλλεργία ενώ ο ασθενής δεν μπορεί να βγει να τρέξει αυτήν την περίοδο έξω αν έχει αλλεργία στο πεύκο, το κυπαρίσσι, το περδικάκι.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας και το αν είναι απαραίτητη ή όχι για τους αλλεργικούς, η κα Δημάκα τονίζει πως σε ένα ποσοστό αυτό θα μειώσει και την επαφή με το αλλεργιογόνο και πιθανότατα θα κάνει καλό και στην αλλεργία του.

Όπως ανέφερε η κα Δημάκα, οι περισσότεροι ασθενείς που την έχουν επισκεφτεί έχουν έναν μεγαλύτερο φόβο φέτος, παίρνουν κι ακολουθούν πολύ αυστηρά την αγωγή τους.

Οι αλλεργικοί ασθενείς πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους, όποια χρειάζονται, καλύτερα φέτος να πάρουν και κάτι παραπάνω. Να πάρουν τα φάρμακα που έχει συστήσει ο γιατρός και να είναι πάντα σε επικοινωνία με τον αλλεργιολόγο που έχουν χρόνια και που γνωρίζει την κατάστασή τους, ώστε να τους δώσει τις κατάλληλες οδηγίες

Διαβάστε επίσης:

Πόσες μέρες διαρκούν τα συμπτώματα του κορονοϊού;

Photo: unsplash/Brittany Colette