Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τροφικής αλλεργίας και δυσανεξίας; Έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ακριβώς τη διαφορά. Εσύ;

Αλλεργία ή δυσανεξία; Πώς μπορείς να καταλάβεις τι απ’ τα δύο έχεις; Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια τεράστια άνοδο των διατροφών χωρίς γλουτένη και χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα κι έχουμε καταλήξει να συγχέουμε την έννοια της αλλεργίας με εκείνη της δυσανεξίας.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open έδειξε ότι πολλοί Αμερικανοί δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ αλλεργίας και δυσανεξίας, κι είμαστε σίγουροι ότι και στην Ελλάδα τα στοιχεία θα έδειχναν ακριβώς το ίδιο.

Thats Nuts GIF by Feliks Tomasz Konczakowski - Find & Share on GIPHY

Μετά από μελέτη των δεδομένων που συλλέχθηκαν από περισσότερους από 40.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 19% των ενηλίκων πίστευαν ότι είχαν τροφική αλλεργία ενώ στην πραγματικότητα μόνο το 10% αυτών είχαν στ’ αλήθεια.

«Ενώ διαπιστώσαμε ότι 1 στους 10 ενήλικες έχει τροφική αλλεργία, σχεδόν διπλάσιοι ενήλικες πιστεύουν ότι είναι αλλεργικοί σε τρόφιμα, ενώ τα συμπτώματά τους μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχουν δυσανεξία σε τρόφιμα ή σ’ άλλες συνθήκες που σχετίζονται με τα τρόφιμα», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Ruchi Gupta.

Blackish Jenifer Lewis GIF by ABC Network - Find & Share on GIPHY

Τι είναι η δυσανεξία;

Σύμφωνα με το allergytest.com.gr, δυσανεξία είναι η αδυναμία του σώματος να διασπάσει σωστά μία ουσία, είτε πρόκειται για τροφική δυσανεξία είτε για κάποιον περιβαλλοντικό παράγοντα (μη τροφική δυσανεξία).

Οι δυσανεξίες μπορούν να εμφανιστούν για πολλούς λόγους, απ’ τους οποίους οι δύο πιο συχνοί είναι οι εξής:

  • Το σώμα στερείται τα απαραίτητα πεπτικά ένζυμα για τα συγκεκριμένα τρόφιμα και συνεπώς δεν μπορεί να διασπάσει την ουσία σωστά ή να πάρει τα θρεπτικά συστατικά της.Ευαισθησία που προκύπτει από υπερκατανάλωση ή εκτεταμένη έκθεση στη συγκεκριμένη ουσία.
  • Πολλά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα ευαισθησίας σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο. Η ευαισθησία μπορεί να προκύψει είτε από υπερβολική κατανάλωση είτε από εκτεταμένη έκθεση στο συγκεκριμένο στοιχείο.

Ποια η διαφορά απ’ την αλλεργία;

Η διαφορά μεταξύ αλλεργίας και  δυσανεξίας είναι απλή, όπως την εξηγεί το allergytest.com.gr. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αλλεργίες είναι κυρίως κληρονομικές και τις έχεις εφ’ όρου ζωής. Πολλά παιδιά και μωρά υποφέρουν από αλλεργίες σε καρπούς, φιστίκια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Παρόλα αυτά, καθώς μεγαλώνουν συνήθως ξεπερνιούνται οι παιδικές αλλεργίες. Μια δυσανεξία από την άλλη, μπορεί και αλλάζει ανάλογα με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Με άλλα λόγια, είναι στο χέρι σου να τις μειώσεις, ακόμη και να τις εξαλείψεις.

Πριν βγάλεις μόνος σου οποιοδήποτε συμπέρασμα για το τι έχεις, επισκέψου έναν αλλεργιολόγο προκειμένου να σου δώσει μια επαγγελματική συμβουλή.

Διάβασε ακόμα:

Ξέρεις με τι μπορεί να συνδέεται η δυσανεξία στην γλουτένη ; Οι ειδικοί απαντούν

Τα σημάδια ότι έχεις ευαισθησία στη γλουτένη και χρειάζεται προσοχή!