Ακόμα κι ένα τσιγάρο τη μέρα προκαλεί τόσο μεγάλη ζημιά στον οργανισμό σου που δεν σου περνάει απ’ το μυαλό. Ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο αυξάνεται, όπως επίσης και για εγκεφαλικό επεισόδιο. Το σημαντικότερο όλων; Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ το αναμενόμενο.

Οι επιστήμονες του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου ανακάλυψαν το τι προκαλεί στον οργανισμό ακόμα και το ένα τσιγάρο τη μέρα και υποστηρίζουν πως πλέον αλλάζουν τα δεδομένα για καπνιστές και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι θεωρούν ότι το κάπνισμα σε μικρό βαθμό δεν προκαλεί τόσο σοβαρά προβλήματα.

Φυσικά, η επιστημονική ομάδα προτείνει να κόψουμε “μαχαίρι” το τσιγάρο και να μην το μειώσουμε απλώς προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

ένα τσιγάρο τη μέρα

Μεμονωμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα ενός έως πέντε τσιγάρων την ημέρα φέρνει μεγαλύτερο απ’ τον αναμενόμενο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Σημειώνεται ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι ο ισχυρότερος παράγοντας θνησιμότητας από το κάπνισμα, προκαλώντας περίπου το 48% των σχετιζόμενων με το κάπνισμα πρόωρων θανάτων.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα αποτελέσματα 141 μελετών υπολογίζοντας τους σχετικούς κινδύνους από το κάπνισμα ενός, πέντε ή 20 τσιγάρων ημερησίως.

Η ανάλυση έδειξε πως οι άνδρες που κάπνιζαν ένα τσιγάρο τη μέρα είχαν το 46% του αυξημένου κινδύνου για καρδιακή νόσο και το 41% του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο του κινδύνου που έχουν όσοι καπνίζουν 20 τσιγάρα ημερησίως.

Αναφορικά με τις γυναίκες που κάπνιζαν ένα τσιγάρο τη μέρα, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 31% και 34%, σε σχέση με τον κίνδυνο από το κάπνισμα 20 τσιγάρων.

«Αποδείξαμε ότι μια μεγάλη αναλογία του κινδύνου στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου πηγάζει από το κάπνισμα μερικών μόνο τσιγάρων την ημέρα. Αυτό πιθανόν θα εκπλήξει πολλούς ανθρώπους. Αλλά υπάρχουν βιολογικοί μηχανισμοί που μπορεί να εξηγήσουν τον αναπάντεχα αυξημένο κίνδυνο από το μικρό αριθμό τσιγάρων», σημειώνεται στο κείμενο της μελέτης.

Εσύ ακόμα ετοιμάζεσαι ν’ ανάψεις το τσιγάρο που έχεις στο χέρι σου;

Photos: jannoon028, snowing /  Freepik