«Tο τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030», είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα που μπορούμε να διαβάσουμε για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Με αφορμή την ημέρα, ο ΟΗΕ περιγράφει την ασθένεια με πέντε αριθμούς, ενώ ο Δήμος Αθηναίων παρέχει δωρεάν εξετάσεις.
Κάθε 17 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος μολύνεται με τον ιό του HIV, ενώ από τότε που ξεκίνησε η επιδημία έχουν πεθάνει 35 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτοί οι αριθμοί θα πρέπει να μας προβληματίσουν.
Το AIDS σε πέντε αριθμούς απ’ την UNAIDS, την υπηρεσία του ΟΗΕ για το AIDS:
17 δευτερόλεπτα
Περίπου 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο το 2016. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο κάθε 17 δευτερόλεπτα καταγράφεται μια νέα μόλυνση ή 5.000 νέες μολύνσεις κάθε ημέρα.
Δύο μολύνσεις στις τρεις
Στους ενήλικες ο αριθμός των νέων μολύνσεων παγκοσμίως μειώθηκε ελάχιστα τα τελευταία χρόνια: από 1,9 εκατομμύριο το 2010 σε 1,7 εκατομμύριο το 2016. Οι περισσότερες νέες μολύνσεις εξακολουθούν να καταγράφονται στην Αφρική, δηλαδή περίπου δύο στις τρεις.
Υποδιπλασιασμός
Οι νέες μολύνσεις στα παιδιά μειώθηκαν σημαντικά: Aπό το 2010 έχουν σχεδόν υποδιπλασιαστεί περνώντας από τις 300.000 στις 160.00 το 2016.
Η μείωση αυτή οφείλεται στις εκστρατείες ελέγχου των εγκύων στην Αφρική αλλά και από την αντιρετροϊκή θεραπεία που λαμβάνουν ώστε να μην μεταδίδεται η ασθένεια από τις μητέρες στα παιδιά.
36,7 εκατομμύρια
36,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό του HIV σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του UNAIDS το 2016.
Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο εξαιτίας του ρυθμού μετάδοσης του ιού, που παραμένει υψηλός, καθώς και εξαιτίας της μεγαλύτερης πρόσβασης σε αντιρετροϊκά φάρμακα στις πιο φτωχές χώρες.
20,9 εκατομμύρια
Σήμερα 20,9 εκατομμύρια άνθρωποι –τρεις φορές περισσότεροι από το 2010– έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία, η οποία, αν λαμβάνεται τακτικά, εμποδίζει την εμφάνιση του AIDS και μειώνει δραστικά τον κίνδυνο μόλυνσης.
Πλέον, οι θάνατοι που συνδέονται με το AIDS έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 50% απ’ το 2005 όταν βρέθηκαν στο απόγειό τους (1,9 εκατομμύριο θάνατοι το 2005 – 1 εκατομμύριο το 2016).
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα παρουσιάζεται πτωτική τάση των νέων διαγνώσεων ιού HIV τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ οι αριθμοί επιδημιολογικής παρατήρησης επιστρέφουν πλέον στα επίπεδα πριν το 2010.
Το 2016 υπήρξαν 639 νέες διαγνώσεις και το πρώτο δεκάμηνο του 2017, 492 νέες διαγνώσεις. Τα εν λόγω στοιχεία μία ενθαρρυντική ένδειξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετά την επιδημική έκρηξη στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, τη διετία 2011-2012.
Φυσικά, όμως, δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, τα προβλήματα στη χώρα μας συνεχίζονται. Οι εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής γίνονται πλέον μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στα εργαστήρια των τεσσάρων κέντρων αναφοράς της χώρας. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τις εξετάσεις ιικού φορτίου και σε όλη την Ελλάδα για τη γονοτυπική αντοχή. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που ζουν με HIV δεν είναι σε θέση να διακριβώσουν την κατάσταση της υγείας τους και αν εξακολουθούν να μην μεταδίδουν τον ιό.
Ειδικές εξετάσεις απ’ τον Δήμο Αθηναίων
Ο Δήμος Αθηναίων εξασφάλισε την εφαρμογή του μοντέλου γρήγορης διάγνωσης του AHF για HIV/AIDS στο αναβαθμισμένο δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης.
Με αφορμή την ημέρα, ο Γιώργος Καμίνης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ίδρυμα AIDS Healthcare Foundation (AHF).
Στόχος είναι η καλύτερη πρόσβαση κυρίως ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην καινοτόμο αυτή εξέταση και διάγνωση του, αλλά και η παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών στους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS.
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας, Μαρία Στρατηγάκη, τόνισε πως η εξέταση είναι δωρεάν, ανώνυμη και ανώδυνη. «Χρησιμοποιεί την πλέον αξιόπιστη τεχνολογία ταχείας εξέτασης, η εξέταση είναι υψηλής ακρίβειας (99%) και δεν απαιτεί κανονική αιμοληψία, αλλά μόνο μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο».
Διαβάστε ακόμα:
Οι άνθρωποι που ζουν με HIV δεν διαφέρουν απ’ τους άλλους. Αντιμετώπισέ τους το ίδιο