Στρες, όλοι έχουμε λίγο πολύ καθημερινά. Θυρεοειδής, ένας μικρός αδένας, που δεν λειτουργεί σωστά σε όλους τους ανθρώπους. Άγχος και θυρεοειδής: Πώς συνδέονται μεταξύ τους; 

Στη σύγχρονη εποχή είναι λογικό να έχουμε άγχος με τους γρήγορους αυτούς ρυθμούς ζωής και τις υποχρεώσεις που συχνά απαιτούνται.

Από την άλλη πλευρά, ο θυρεοειδής είναι πολλές φορές ευαίσθητος και δεν λειτουργεί σωστά και όταν συμβαίνει αυτό ενεργεί με διάφορους τρόπους ανάλογα με το αν παράγει υπερβολική ορμόνη (υπερθυρεοειδισμός) ή δεν παράγει αρκετή (υποθυρεοειδισμός).

Άγχος και θυρεοειδής: Πώς συνδέονται μεταξύ τους;

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τον θυρεοειδή, όμως στην περίπτωση αυτή μιλάμε για το χρόνιο άγχος, αφού το περιστασιακό και λίγο στρες δεν έχει αποδειχθεί να επηρεάζει τον αδένα αυτό.

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ ίσως να αποτελεί σύμπτωμα διαταραχής του θυρεοειδούς, να οφείλεται δηλαδή σε υπερθυρεοειδισμό.

Όταν το στρες αυξάνεται, το σώμα απελευθερώνει την ορμόνη κορτιζόλη. Ωστόσο, η ορμόνη αυτή σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, μπορεί δηλαδή να πιέσει το θυρεοειδή να εργαστεί σκληρότερα για να δημιουργήσει επαρκείς ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών.

Η περίσσεια κορτιζόλης έχει αρνητική επίδραση στη λειτουργία του θυρεοειδούς και στη μετατροπή της Τ4 σε Τ3 στους ιστούς του σώματος, ενώ οδηγεί μάλιστα σε αυξημένο κίνδυνο για θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς και το αποτέλεσμα των αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης που προκαλούν μια ανώμαλη αναλογία των Τ1 και Τ2 λεμφοκυττάρων.

Μην ξεχνάς, ακόμα, πως ο υπερθυρεοειδισμός επηρεάζει τον εγκέφαλο και τη διάθεση. Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο λόγω της περίσσειας θυρεοειδικών ορμονών, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επίμονη νευρικότητα, ανησυχία, ευερεθιστότητα και στρες.

Το άγχος μόνο καλό δεν σου κάνει, ειδικά αν είναι χρόνιο, κι είναι αναγκαίο να το αποβάλλεις από τη ζωή σου. Αν έχεις σωματικά συμπτώματα διαταραχής του θυρεοειδούς και άγχος, είναι καλό να μιλήσεις με το γιατρό σου και να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις για να ελέγξεις τον αδένα αυτό.

H 25η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς (World Thyroid Day) από το 2008, αρχικά με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ). 

Διάβασε ακόμα:

Τα σημάδια ότι ο θυρεοειδής σου δεν λειτουργεί σωστά δεν πρέπει να τα αγνοείς!

Photo: Asdrubal luna/ Unsplash