Είναι γνωστό πως το άγχος επηρεάζει την υγεία μας. Αν διαρκώς κάτι σε απασχολεί τότε αντιμετωπίζεις καθημερινά προβλήματα υγείας στα οποία μπορεί να μη δίνεις τη σημασία που πρέπει, αλλά είναι εκεί και διογκώνονται.

Πολλοί γιατροί ισχυρίζονται πως το άγχος συνδέεται στενά με τη γενικότερη υγεία μας. Και υπάρχουν μερικά συμπτώματα που εμφανίζονται στο σώμα μας ως αποτέλεσμα έντονου άγχους.

Δερματικές ασθένειες

Η ακμή είναι μια από αυτές. Οι επιστήμονες έχουν δείξει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ του ψυχολογικού άγχους και των δερματικών παθήσεων.

Αλλαγή στο βάρος

Μπορεί να είσαι σε μια κατάσταση που δεν μπορείς να σταθεροποιήσεις το βάρος σου με δίαιτες και ασκήσεις. Ορισμένες πραγματικά έντονες εμπειρίες συνδέονται με την αύξηση βάρους. Όπως έχει αποδειχθεί, οι συχνές καταστάσεις άγχους αυξάνουν την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης.  Σταθεροποιεί το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων και υποστηρίζει τα απαραίτητα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν ένα άτομο έχει υπερβολική ποσότητα της ορμόνης, τότε θα φάει περισσότερο, το σώμα θα παράγει λιγότερη τεστοστερόνη και το σώμα θα κάψει λιγότερες θερμίδες.

Μερικές φορές, όμως, το άγχος προκαλεί απώλεια βάρους. Τα αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα το προκαλούν. Η αδρεναλίνη επιταχύνει τον μεταβολισμό αλλά επιβραδύνει την απέκκριση των λιπών.

Συχνά κρυολογήματα

Όπως είπαμε, το άγχος προκαλεί την αύξηση της παραγωγής κορτιζόλης, η οποία μπορεί να καταστείλει τη φλεγμονή. Ωστόσο, αν το άτομο βιώνει χρόνιο στρες, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται λιγότερο ευαίσθητο στην κορτιζόλη και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να κρυώσεις.

Διαταραχές γαστρεντερικού συστήματος

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως το άγχος μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο γαστρεντερικό σύστημα. Αν τα χάπια δεν βοηθάνε τότε καλύτερα να επισκεφτείς έναν ειδικό.

Απώλεια μαλλιών

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το άγχος προκαλεί τριχόπτωση. Αν έχεις παρατηρήσει αυξημένη τριχόπτωση και οι βιταμίνες δεν επιδρούν, τότε το άγχος είναι ο λόγος!

Προβλήματα ύπνου

Οι αγχώδεις καταστάσεις προκαλούν σημαντικά προβλήματα με τον ύπνο. Μπορεί να υποφέρεις από αϋπνία.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Το άγχος έχει κακή επίδραση στην καρδιά σου. Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το χρόνιο στρες είναι μια απ’ τις συχνότερες αιτίες των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Photos: depositphotos