Το σώμα σου είναι ο ιερός ναός σου, ζεις μαζί του, ξέρεις τις συνήθειες του και γενικά νομίζεις πως τα ξέρεις όλα. Και όμως, νομίζεις γιατί μόλις διαβάσεις όλα όσα σου γράφουμε παρακάτω θα μας επιβεβαιώσεις λέγοντας πως αυτά δεν τα ήξερες για το σώμα σου!

Αυτά τα ήξερες για το σώμα σου;

 1. Το στομάχι μας είναι γεμάτο πεπτικό οξύ, το οποίο είναι αρκετά ισχυρό ώστε μπορεί να λιώσει ψευδάργυρο. Μην ανησυχείς, όμως, η επένδυση του στομάχου ανανεώνεται τόσο γρήγορα που τα οξέα δεν έχουν χρόνο για να καταστρέψουν το εσωτερικό του στομάχου.
 2. Οι πνεύμονες αποτελούνται από πάνω από 300.000 εκατομμύρια τριχοειδή αγγεία τα οποία ουσιαστικά είναι μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία. Αν τα βγάζαμε και τα απλώναμε θα κάλυπταν μία απόσταση 64 χιλιόμετρα!

 3. Οι όρχεις, ενός μέσου ανθρώπου, παράγουν 10 εκατομμύρια νέα σπερματοζωάρια ανά ημέρα. Αριθμός αρκετά μεγάλος και ικανός για να επαναποικίσει ολόκληρο τον πλανήτη σε 6 μήνες!
 4. Τα ανθρώπινα οστά (κυρίως το μηριαίο οστό) είναι περίπου 4 φορές ισχυρότερο από το μπετόν. Ένα κυβικό εκατοστό των οστών μπορεί να σηκώσει ένα φορτίο άνω των 8,6 τόνων.
 5. Κατά μέσο όρο, ο μυς εστίασης των ματιών κινείται περίπου 100.000 φορές την ημέρα! Για να το θέσουμε με ένα πρακτικό παράδειγμα, αυτή η κίνηση θα αντιστοιχούσε με το καθημερινό περπάτημα 80 χιλιομέτρων για τους μυς των ποδιών.

 6. Το μέσο ανθρώπινο σώμα εκπέμπει αρκετή θερμότητα σε μισή ώρα για να βράσει 1.8 λίτρα νερού.
 7. Αν όλα τα αιμοφόρα αγγεία του ανθρώπινου σώματος απλωθούν και τοποθετηθούν σε μία ευθεία θα μπορούσαν να καλύψουν την περίμετρο του κόσμου (40.075 χλμ), με συνολικό μήκος άνω των 40.000 χιλιομέτρων.
 8. Οι άνθρωποι είναι τα μόνα θηλαστικά στον κόσμο που δεν μπορούν να αναπνεύσουν και να καταπιούν την ίδια στιγμή.
 9. Στις ωοθήκες μιας γυναίκας, υπάρχουν πάνω από 500.000 ωάρια, αλλά μόνο 400 από αυτά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μία νέα ζωή!
 10. Τα πόδια έχουν περίπου 500.000 ιδρωτοποιούς αδένες και έχουν την ικανότητα να παράγουν έως και μισό λίτρο ιδρώτα κάθε μέρα.
  Pexels
 11. Η μύτη έχει αρκετά καλή μνήμη και έχει την ικανότητα να θυμάται 50.000 διαφορετικά αρώματα!

Δες ακόμα:

Πόσο ζυγίζει το κάθε όργανο σου;

Photo: unsplash/Andrei Lazarev