Το ξέρεις ήδη ότι η αιμοδοσία σώζει ζωές κι εμείς εδώ στο iPop.gr έχουμε φροντίσει πολλές φορές να στο υπενθυμίσουμε και να στο τονίσουμε. Όταν δίνεις αίμα, σώζεις μια ζωή. Για να δώσεις αίμα δεν χρειάζεται να είσαι συγκεκριμένου φύλου, καταγωγής, ηλικίας, θρησκείας ή να έχεις συγκεκριμένο επίπεδο μόρφωσης. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος απ’ τον χρόνο σου. Είσαι διατεθειμένος να τον διαθέσεις;

Αφού πήρες την απόφαση να γίνεις αιμοδότης, πρέπει να ξέρεις κάποια βασικά πράγματα πριν πας να δώσεις αίμα. Ακόμα, όμως, κι αν δεν έχεις νιώσει ακόμα έτοιμος γι’ αυτό το βήμα, οι παρακάτω πληροφορίες ελπίζουμε να σε κάνουν να το σκεφτείς σοβαρά.

Δεν θα αισθανθείς τίποτα, αλήθεια

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται στην αιμοδοσία είναι λίγο μεγαλύτερες απ’ αυτές με τις οποίες σου παίρνουν αίμα για να κάνεις εξετάσεις. Δεν θα αισθανθείς τίποτα παραπάνω πέρα από ένα φυσιολογικό «τσίμπημα».

Αυτό που θα αισθανθείς είναι στην αρχή είναι απλά ένα τσίμπημα στην επιφάνεια του δέρματός σου. Οι βελόνες έχουν πάνω τους σιλικόνη για να εισχωρούν πιο εύκολα. Αφού εισχωρήσει η βελόνα, δεν θα αισθανθείς τίποτα άλλο. Έτσι, μπορείς να ξαπλώσεις και να χαλαρώσεις για τα επόμενα 8-10 λεπτά.

Μπορείς να φας ένα μπισκότο αφού δώσεις αίμα

Καλό είναι να διατηρήσεις μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού δώσεις αίμα. Έχουμε την τάση να πίνουμε νερό και χυμούς και να καταναλώνουμε αλμυρά σνακ μετά την αιμοδοσία γιατί το αλάτι μας βοηθάει να νιώσουμε καλύτερα. Το να επιβραβεύσεις, όμως, τον εαυτό σου μ’ ένα μπισκότο μετά τη δωρεά αίματος δεν θα σε βλάψει!

Το αίμα σου θα μπορούσε να σώσει ανθρώπους που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα

Αν και πολλοί από εμάς θυμόμαστε να δώσουμε αίμα μετά από κάποιο περιστατικό που μας συγκλόνισε ή κάποια μεγάλη τραγωδία, ένα μεγάλο μέρος του αίματος που δωρίζεται σε καθημερινή βάση σώζει ανθρώπους που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα. Καλό είναι γι’ αυτό τον λόγο να δίνεις αίμα σε τακτική βάση και όχι μια φορά και μετά να το ξεχάσεις.

Θα περάσεις έναν έλεγχο πριν δώσεις αίμα

Η εξέταση του αίματος του δότη επιβεβαιώνει την υγεία του κι εξασφαλίζει ότι η λήψη αίματος απ’ αυτόν δεν θα βλάψει ούτε τον ίδιο, αλλά ούτε κι αυτόν που θα λάβει το αίμα.

Ελέγχεται η αρτηριακή πίεση, ο παλμός και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Από κάθε αιμοδότη μαζί με την μονάδα αίματος συλλέγονται και τρία δείγματα, τα οποία πηγαίνουν στα αντίστοιχα εργαστήρια. Ένα δείγμα προορίζεται για τον έλεγχο διαλογής όπου ελέγχονται για HIV, Ηπατίτιδα Β και C, HTLV και Σύφιλη. Ένα άλλο δείγμα αποστέλλεται στα κεντρικά εργαστήρια για τον μοριακό έλεγχο της Ηπατίτιδας Β και C και για τον ιό HIV, ενώ το τρίτο δείγμα προορίζεται για τον έλεγχο της ομάδας αίματος.

Πότε ΔΕΝ μπορείς να δώσεις αίμα

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, δεν μπορείς να δώσεις αίμα εάν:

 • δεν πληροίς τα βασικά κριτήρια για αιμοδοσία
 • δεν έχεις φάει κάτι τρείς –τέσσερεις ώρες πριν αιμοδοτήσεις
 • έχεις κάποια λοίμωξη (έστω και απλό κρυολόγημα !) – χρειάζεται να είσαι ελεύθερος συμπτωμάτων- τουλάχιστον για 7 ημέρες
 • εάν παίρνεις κάποια αντιβιοτικά- πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον για μία εβδομάδα αφού τελειώσεις τη θεραπεία
 • είχες κάποιο μεγάλο χειρουργείο τους τελευταίους έξι μήνες
 • έχεις προγραμματίσει κάποια χειρουργική επέμβαση μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες
 • είσαι έγκυος ή έχεις γεννήσει τους προηγούμενους τρεις μήνες
 • θηλάζεις το μωρό σου
 • έχεις επισκεφτεί περιοχή με ελονοσία
 • είχες σεξουαλική επαφή τους τελευταίους έξι μήνες με κάποιον που δεν γνωρίζεις καλά
 • υποπτεύεσαι ότι μπορεί να έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη
 • εάν γνωρίζεις ότι έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη
 • παίρνεις αγωγή με αντιβιοτικά ή έχεις κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια.

Διαβάστε επίσης:

Η αιμοδοσία είναι ο πιο εύκολος τρόπος να γίνεις ήρωας και το Bloode αναλαμβάνει τις λεπτομέρειες

Photo: Getty Images