Η ευαίσθητη περιοχή είναι ένα σημείο του σώματος που κάθε γυναίκα πρέπει να προσέχει και να περιποιείται σωστά. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αγνοούν τι επηρεάζει την υγεία της ευαίσθητης περιοχής. 

Μπορεί να νομίζεις πως το να διατηρείς υγιή την ευαίσθητη περιοχή είναι κάτι εύκολο και απλό, όμως δεν είναι τόσο. Ακόμα κι εσύ μπορεί να μην έχεις δώσει αρκετή σημασία στην υγιεινή της και να ‘χεις αμελήσει κάποιους παράγοντες που έχουν άμεση σχέση με αυτή.

Τελικά τι επηρεάζει την υγεία της ευαίσθητης περιοχής;

Ξυραφάκια

Γενικά είναι καλό να μην χρησιμοποιείς ξυραφάκια στην ευαίσθητη περιοχή. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείς φρόντισε το ξυραφάκι σου να είναι καθαρό και μιας χρήσης και να μην το χρησιμοποιείς και για άλλα σημεία του σώματός σου, προκειμένου να αποφύγεις τις μολύνσεις.

Εσώρουχα

Φοράς συχνά εσώρουχα με δαντέλα για να αισθάνεσαι σέξι. Δεν φτάνει, όμως, που τα φοράς συνέχεια, τα αγοράζεις κι όλα από φθηνά μαγαζιά για να μην χαλάσεις πολλά χρήματα. Μα καλά, εκεί βρήκες να κάνεις οικονομία; Τα βαμβακερά εσώρουχα είναι το Α και το Ω για μια υγιή ευαίσθητη περιοχή, χωρίς μολύνσεις και μικρόβια.

τι επηρεάζει την υγεία της ευαίσθητης περιοχής

unsplash/Lana Abie

Καθαρισμός

Καθαρίζεις σωστά την περιοχή αυτή; Για ξανασκέψου το! Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις τρεις φορές μπάνιο την ημέρα για να διατηρείς το σημείο αυτό του σώματος καθαρό. Όμως, ο καθημερινός καθαρισμός είναι απαραίτητος και μάλιστα με το σωστό σαπούνι. Επιπλέον, μην ξεχνάς να φροντίζεις τον κόλπο σου τις ημέρες τις περιόδου που είναι πιο ευαίσθητος, ενώ είναι καλό να αλλάζεις συχνά σερβιέτα

Άγχος

Το συνεχές άγχος σε συνδυασμό με την κούραση δημιουργούν πολλές φορές μύκητες στον κόλπο. Δεν σημαίνει ότι κάνεις εσύ κάτι λάθος με τον καθαρισμό, αλλά καλό θα ήταν να περιορίσεις όλους αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες που σε “φορτίζουν” αρνητικά και επηρεάζουν και την υγεία του κόλπου σου.

Αντιβίωση

Όπως το άγχος και η κούραση, έτσι και η αντιβίωση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία του κόλπου σου. Τα αντιβιοτικά δεν κάνουν διακρίσεις και σκοτώνουν τόσο τα καλά όσο και τα κακά βακτήρια. Το ίδιο κάνουν και στην ευαίσθητη περιοχή σου. Αν είναι απαραίτητο για ένα διάστημα να παίρνεις αντιβίωση, τότε μην ξεχνάς να τρως και γιαούρτι.

Σεξουαλική επαφή

Δε θα αναφερθώ στο γεγονός ότι τόσο τα δικά σου χέρια όσο και του συντρόφου σου πρέπει να είναι καθαρά κατά τη διάρκεια του σεξ, αφού σίγουρα κάποια στιγμή μπορεί να αγγίξουν την ευαίσθητη περιοχή σου. Αυτό που πολλές γυναίκες ξεχνούν είναι ότι μετά τη σεξουαλική επαφή οφείλουν να πάνε τουαλέτα κι έπειτα να πλυθούν. Η ούρηση πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, ενώ το πλύσιμο μετά το σεξ είναι απαραίτητο για να αφαιρεθούν οι λιπαντικές ουσίες.

Διάβασε ακόμα:

Έτσι θα κρατήσεις την ευαίσθητη περιοχή υγιή και καθαρή!

Photo: KITTISAK JIRASITTICHAI / EYEEM VIA GETTY IMAGES