Ορισμένοι το κλάμα το θεωρούν αδυναμία και άλλοι λύτρωση. Η κοινωνία τις περισσότερες φορές το βλέπει σαν αδυναμία και όχι σαν έκφραση συναισθημάτων και ανάγκη για λύτρωση. Κλάμα και θέματα υγείας… τα πηγαίνουν πολύ καλά μεταξύ τους!

Κάθε φορά που νιώθεις ότι θέλεις να κλάψεις, μην το κρατάς μέσα σου, μην κρατάς τα δάκρυά σου αλλά… απελευθερώσου καθώς τα οφέλη είναι πολλά!

Ναι, κλάμα και θέματα υγείας έχουν μια περίεργη σχέση, αφού το κλάμα πραγματικά ανακουφίζει και κάνει καλό στην υγεία.

5 προβλήματα υγείας που λύνονται με το κλάμα

Άγχος

κλάμα και θέματα υγείας

unsplash/Luis Galvez

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι το κλάμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια έντονου άγχους. Τα αποτελέσματα του κλάματος δεν είναι άμεσα ορατά καθώς ίσως χρειάζονται μερικά λεπτά για να ξεκινήσει το σώμα να χαλαρώνει και να ηρεμεί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κλάμα ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (PNS). Όταν ενεργοποιηθεί, το PNS έχει μια ηρεμιστική επίδραση στον εγκέφαλο. Κλάψε και χαλάρωσε!

Πίεση του αίματος

Όπως ήδη γνωρίζεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, άνοια και ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.

Τα καλά νέα ποια είναι; Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, το κλάμα όχι μόνο μειώνει την αρτηριακή πίεση και το κρατά υπό έλεγχο, αλλά ένα έντονο κλάμα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μπορεί επίσης να σταθεροποιήσει τον παλμό.

Συσσώρευση τοξινών

κλάμα και θέματα υγείας

Τα δάκρυα που τρέχουν από τα μάτια σου… σαν να έχεις ανοίξει τη βρύση, καθαρίζουν από βρωμιές, όπως καπνό και σκόνη.

Επίσης, όταν κλαίμε, τα δάκρυα μας ξεπλένουν τις τοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα λόγω στρες. Αυτή η απομάκρυνση των τοξινών βοηθά στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης στο σώμα, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουμε πιο γρήγορα και να αποφορτιζόμαστε.

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συχνά αισθανόμαστε ότι όλο αυτό το βάρος φεύγει από πάνω μας, αποβάλλεται, αφού κλάψουμε!

Αλλαγή διάθεσης

Εάν αναρωτιέσαι γιατί η συμπεριφορά σου έχει μετατραπεί σε επιθετική και εξακολουθείς να αισθάνεσαι αγχωμένος και ευέξαπτος, τότε δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ακριβώς τον λόγο. Οι μεταβολές της διάθεσης μπορούν να συμβούν για διάφορους λόγους και ένας από αυτούς είναι η συσσώρευση μαγγανίου στο σώμα.

Όταν κλαίμε, αυτό το υπερβολικό μαγγάνιο ρέει έξω από το σώμα μαζί με τα δάκρυα μας. Αυτό μειώνει τη συγκέντρωσή του στο σώμα, και, ως εκ τούτου, σε κάνει να νιώθεις πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος.

Φυσικός πόνος

Όταν βρισκόμαστε σε φυσικό πόνο, ρέουν από μόνα τους χωρίς να μπορούμε να τα ελέγξουμε. Αυτός είναι ο τρόπος που βρίσκει το σώμα να μειώσει την αίσθηση του πόνου κι λιγάκι να ανακουφιστεί.

κλάμα και θέματα υγείας

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι εκτός καταπραϋντική τους δράση, τα δάκρυα απελευθερώνουν οξυτοκίνη και ενδορφίνες. Αυτές οι χημικές ουσίες κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά και μπορεί επίσης να διευκολύνει τόσο τον φυσικό όσο και τον συναισθηματικό πόνο.

Διαβάστε επίσης:

Μην κρατάς τα δάκρυά σου | Τα οφέλη του κλάματος που αγνοείς

Photo: unsplash/kevin laminto