Ο αριθμός των γυναικών που αποφασίζουν να παγώσουν τα ωάριά τους έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Κι αν νομίζεις πως αυτό συμβαίνει μόνο στο εξωτερικό κάνεις λάθος. Όλο και περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων για τη διατήρηση της γονιμότητάς τους.

Οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι καθιστούν τη διαδικασία απλή και εύκολη, όμως, σίγουρα είναι μια διαδικασία που κοστίζει ακριβά, και έχει κάποιες “εκπλήξεις” για τις οποίες ίσως να μην σου μιλήσει κανείς.

Για να μην μας παρεξηγήσεις: Αυτό το άρθρο δεν έχει σε καμία περίπτωση την πρόθεση να σε αποτρέψει απ’ το να παγώσεις τα ωάριά σου. Ίσα ίσα -αν μας ρωτάς τη γνώμη μας- συμφωνούμε 100% σ’ αυτό! Απλώς, όπως και σε κάθε πράγμα, θέλουμε να σου δώσουμε τις σωστές πληροφορίες για όσα σε περιμένουν.

Τι είναι η κατάψυξη ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων ή αλλιώς κρυοσυντήρηση είναι μια μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας για το μέλλον. Ουσιαστικά, διεγείρονται οι ωοθήκες με ορμόνες προκειμένου να παράγουν πολλά ωάρια, στη συνέχεια αυτά να ανακτηθούν στο εργαστήριο εξωσωµατικής µε τη µέθοδο την ωοληψίας, να καταψυχθούν με τη µέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) και να φυλαχθούν για κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον. Η πρώτη φάση της ανάκτησης είναι ίδια μ’ εκείνη της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Κατάψυξη ωαρίων: 5 πράγματα που δεν θα σου πει κανείς και θέλεις να ξέρεις

#1 Μπορεί να νιώσεις μοναξιά

Είτε πας μόνη σου είτε με την κολλητή ή την μαμά σου, ή ακόμα και με τον σύντροφό σου, μπορεί να αισθανθείς μοναξιά μέσα στο δωμάτιο όπου γίνεται η διαδικασία. «Πώς έφτασα εδώ; Τι θα μου κάνουν; Θα πονέσω; Θέλω στα αλήθεια να το κάνω;», είναι μόνο μερικές απ’ τις ερωτήσεις που μπορεί να τριγυρνάνε στο μυαλό σου εκείνη την ώρα.

#2 Το κόστος μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο απ’ ό,τι είχες υπολογίσει

Συνήθως, οι κλινικές θα σου πουν μια τιμή, αλλά αυτή η τιμή πιθανότατα να μην περιλαμβάνει το κόστος των φαρμάκων και των εξετάσεων. Ένα μέσο αρχικό κόστος είναι γύρω στις 2.000 ευρώ με επιπλέον κόστος για κάθε έτος φύλαξης -που μπορεί να κυμανθεί από 300 έως 1.000 ευρώ- και περί τις 3.000 ευρώ για κάθε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Το κόστος των φαρμάκων θα εξαρτηθεί από την ηλικία και το επίπεδο γονιμότητάς σου, αλλά μπορεί να φτάσει σε υψηλά επίπεδα.

#3 Προετοιμάσου γιατί θα διογκωθούν οι ωοθήκες σου

Μια ωοθήκη είναι συνήθως ελαφρώς μεγαλύτερη από ένα σταφύλι, αλλά κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να γίνει τόσο μεγάλη όσο μια μπάλα του τένις. Γι’ αυτό να είσαι προετοιμασμένη!

#4 Μπορεί να επηρεαστεί ο μεταβολισμός σου για μερικούς μήνες

Μην ξεχνάς πως παρεμβαίνεις στο σύστημά σου, επομένως σίγουρα για κάποιο διάστημα θα αισθάνεσαι κάποια πράγματα διαφορετικά. Το στομάχι σου μπορεί να χρειαστεί κάποιο καιρό για να ξεπρηστεί, ενώ επιπτώσεις θα δεις και στον μεταβολισμό σου που μπορεί να αλλάξει ακόμα και για μερικούς μήνες, όπως αναφέρουν γυναίκες που έχουν υποβληθεί σ’ αυτή τη διαδικασία.

#5 Μπορεί να αλλάξει η περίοδός σου

Ο κύκλος σου θα επηρεαστεί ακόμα και για μερικούς μήνες, κάτι το οποίο είναι πολύ σύνηθες. Φυσικά, θα επιστρέψεις στα φυσιολογικά σου, αλλά θα χρειαστεί σίγουρα ένα αρκετό διάστημα μέχρι να γίνει αυτό.

Δες και αυτό:

Τα ωάρια έχουν άποψη κι επιλέγουν εκείνα το σπέρμα που θα τα γονιμοποιήσει

Photo: Freepik