Πριν από μια πτήση, είτε είναι η πρώτη είτε η 25η φορά που ταξιδεύεις με αεροπλάνο, υπάρχουν πάντα κάποια λάθη που κάνεις. Όχι μόνο εσύ δηλαδή, αλλά… όλοι μας!

Ποια είναι τα λάθη που κάνεις πριν από μια πτήση; Ή μάλλον ποια είναι αυτά που πρέπει να αποφεύγεις; Το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι ένα άγχος από μόνο του, ακόμη και για αυτούς που δεν φοβούνται τα αεροπλάνα και τα ύψη.

Και δεν αποτελεί καμία έκπληξη, καθώς θα πρέπει να τα έχεις όλα κανονισμένα από πριν, κλείνεις το εισιτήριο μήνες πριν, ετοιμάζεις τη βαλίτσα, φτάνεις στο αεροδρόμιο πολύ νωρίτερα και περνάς όλη τη διαδικασία που προβλέπεται.

Όλο αυτό από μόνο του είναι αγχωτικό αλλά κι εσύ δεν βοηθάς τον εαυτό σου.

Τι πρέπει να αποφεύγεις πριν από μια πτήση;

Βάζεις τα έγγραφα σε μια μικρή τσάντα

πριν από μια πτήση

unsplash/Nicole Geri

Ορισμένοι άνθρωποι βάζουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα σε μια μικρή τσάντα ώστε να μπορούν πάντα να την έχουν κοντά τους και να τα βγάζουν ανά πάσα στιγμή. Αλλά όσες περισσότερες τσάντες έχεις, τόσο πιο δύσκολο είναι να τα επιτηρείς όλα. Μια μικροσκοπική τσάντα μπορεί να την ξεχάσεις στο ταξί ή στην καφετέρια του αεροδρομίου. Μπορείς να τοποθετήσεις όλα τα σημαντικά σου έγγραφα σε πιο μικρές θήκες στη μεγάλη σου τσάντα.

Ξεχνάς να βρεις το δρομολόγιο για να πας αεροδρόμιο

Και το πρωί τρέχεις και δεν φτάνεις. Αν μένεις Αθήνα, λίγο-πολύ γνωρίζεις τα δρομολόγια, αλλά όταν μένεις σε μια άλλη πόλη; Κάθε φορά που πρέπει να πετάξεις, ξεχνάς να δεις τις συγκοινωνίες και τελικά είτε καταλήγεις να δίνεις μια περιουσία στο ταξί, είτε να φτάνεις λαχανιασμένος στο αεροδρόμιο.

Δεν κάνεις check-in online

πριν από μια πτήση

unsplash/Hanson Lu

ΓΙΑΤΙ;;; Θα χρειαστείς μόλις 5 λεπτά, είναι πιο οικονομικό, πιο εύκολο και πιο γρήγορο. Υπάρχουν εταιρίες που σε χρεώνουν αν δεν έχεις κάνει check in online κι από την άλλη ποιος θέλει να περιμένει στην ουρά;;;

Η βαλίτσα και τα… κιλά της

Είναι καλύτερο να γνωρίζεις πόσα κιλά ζυγίζει η βαλίτσα σου πριν πας στο αεροδρόμιο, ώστε να ξέρεις αν έχεις ξεπεράσει το όριο κι έτσι να μη βρεθείς προ εκπλήξεως στο αεροδρόμιο.

Αν τη ζυγίσεις από το σπίτι και ξεπερνά το όριο θα σκεφτείς αν έχεις μαζί σου κάτι περιττό ή αν δεν υπάρχει άλλη λύση και πρέπει να πληρώσεις παραπάνω. Μην ξεχνάς να τσεκάρεις τη βαλίτσα σου, μόλις την έχεις έτοιμη!

Τα υγρά στη βαλίτσα είναι πάντα πρόβλημα

Επιτρέπεται να έχεις υγρά στην αποσκευή σου, εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τα 100ml. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν μερικά θεματάκια.

Αρχικά, πρέπει να τα έχεις πακετάρει σωστά, να είναι όντως 100ml καθώς δεν μπορείς να ξεγελάσεις το σύστημα ενώ είναι προτιμότερο να τα βάλεις στην μεγάλη βαλίτσα και όχι στη χειραποσκευή σου.

πριν από μια πτήση

unsplash/Michał Parzuchowski

Δοκιμάζεις περίεργα φαγητά πριν από μια πτήση

Όταν είσαι στο εξωτερικό, σίγουρα θα θέλεις να δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα, τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά. Ωστόσο, δεν είναι καλή ιδέα να το κάνεις αυτό πριν από μια πτήση καθώς δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει το στομάχι σου σε ένα ασυνήθιστο πιάτο.

Το στομάχι μπορεί να σε αρρωστήσει και να σου χαλάσει όλο το ταξίδι.

Χαλαρώνεις αφού περάσεις τον έλεγχο

Σκέφτεσαι πως πέρασες όλο τον έλεγχο κι έχεις πολύ χρόνο μπροστά σου. Έτσι, χαζεύεις σε duty-free shops, κάθεσαι λιγάκι να ξεκουραστείς, βλέπεις τον κόσμο να περνά και… χάνεις τον χρόνο.

Και χάνεις τόσο χρόνο που τελικά καταλήγεις και πάλι να τρέξεις για να μη χάσεις την πτήση! Διαχειρίσου καλύτερα τον χρόνο σου και τσέκαρε στον πίνακα πότε ανοίγει η πύλη, ώστε να είσαι on time.

Photo: unsplash/chuttersnap