Τελείωσαν οι διακοπές σου; Μια έρευνα σου λέει τι να κάνεις για να μη στεναχωριέσαι!

LIKE US ON FACEBOOK

Τελείωσαν οι διακοπές σου; Μια έρευνα σου λέει τι να κάνεις για να μη στεναχωριέσαι που γυρνάς πίσω στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις σου!

Τελείωσαν οι διακοπές ή για τους περισσότερους μετά τον Δεκαπενταύγουστο φτάνουν στο τέλος τους και τι κάνεις τότε για να μην «πέσει» η ψυχολογία σου και αρχίσεις τις σκέψεις πότε θα έρθει το άλλο καλοκαίρι και πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός;

Φυσικά, εάν κατάφερες να πας διακοπές θα πρέπει να είσαι ευγνώμων γιατί δεν ισχύει το ίδιο για όλους. Παρόλα αυτά, όλοι ξέρουμε την αίσθηση μελαγχολίας που μας πιάνει κάθε φορά που ανεβαίνουμε στο αεροπλάνο ή το πλοίο της επιστροφής. Τι κάνουμε τότε;

Σύμφωνα με μια έρευνα το μυστικό είναι να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε το επόμενο ταξίδι μας, καθώς έτσι θα κάνεις πιο εύκολη την μετάβαση στην πραγματική ζωή και θα έχεις επιπλέον κάτι νέο να ανυπομονείς.

Τελείωσαν οι διακοπές

Unsplash/Ryan Christodoulou

Η έρευνα αναφέρει μάλιστα ότι αντλούμε περισσότερη ικανοποίηση απ’ το να σχεδιάζουμε ένα ταξίδι παρά απ’ τον χρόνο που περνάμε σε αυτό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι πήγαν διακοπές ήταν περισσότερο χαρούμενοι πριν τις διακοπές τους.

Όλα αυτά ακούγονται ωραία και ίσως να λες ότι εγώ μια χαρά περνάω και στις διακοπές μου, όμως, η εξήγηση που έδωσαν οι επιστήμονες ήταν αρκετά λογική: Είναι η προσμονή που κάνει το κάθε ταξίδι τόσο μοναδικό και όχι το ίδιο το ταξίδι.

Σε μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology, οι μελετητές ανέφεραν ότι όταν ανυπομονείς για ένα γεγονός, θυμάσαι στη συνέχεια με μεγαλύτερη χαρά το ίδιο γεγονός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν ανυπομονείς για ένα ταξίδι, θα θυμάσαι αυτό το ταξίδι με μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν πια θα έχει τελειώσει, ακόμη κι εάν δεν ήταν τόσο ξεχωριστό όσο νόμιζες ότι θα ήταν.

Photo: Unsplash/Fredrik Öhlander
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved